Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kedy soliť jedlo, aby malo dokonalú chuť? Mäso, cestoviny, zelenina či polievka potrebujú iný prístup

Kedy soliť jedlo, aby malo dokonalú chuť? Mäso, cestoviny, zelenina či polievka potrebujú iný prístup
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kedy soliť jedlo, aby malo dokonalú chuť? Mäso, cestoviny, zelenina či polievka potrebujú iný prístup Foto: depositphotos.com
reklama:

Mnohí ľudia berú soľ ako samozrejmosť – prisypú ju na konci varenia alebo podľa pocitu. No práve načasovanie solenia rozhoduje o tom, či bude jedlo skutočne chutné, alebo zostane nevýrazné. Nie je to len o množstve, ale aj o správnej chvíli, kedy soľ do pokrmu pridáme.

Profesionálni kuchári vedia, že soľ má schopnosť meniť štruktúru a zvýrazňovať chute jednotlivých surovín. Ak sa použije nevhodne, výsledok bude mdlý alebo presolený. Ak sa však použije rozumne, stane sa nenápadným, no zásadným tajomstvom skvelého varenia.

Polievky a omáčky: začnite soliť od prvých minút

Pri jedlách, ktoré sa varia dlhšie vo väčšom množstve tekutiny, je dobré myslieť na soľ hneď na začiatku. Zelenina, strukoviny aj mäso majú čas nasýtiť sa slanou chuťou a výsledkom je jednotná a plná aróma.
Ak sa soľ prisype až na konci, ostane skôr na povrchu a jedlo bude pôsobiť nedochutené.

Cestoviny: voda musí byť slaná skôr, než začne vrieť

Typická chyba mnohých domácich kuchárov je solenie až do vriacej vody, alebo dokonca po uvarení cestovín. Správny postup je opačný – soľ treba pridať do studenej vody ešte predtým, než sa začne zohrievať.

Vďaka tomu sa rozpustí rovnomerne a cestoviny počas varenia pohltia práve toľko soli, koľko potrebujú. Aj bez omáčky tak získajú výraznejšiu a plnšiu chuť.

Mäso a zelenina: rozhoduje okamih pred alebo po

Pri rýchlej príprave na panvici alebo v rúre hrá rolu aj pár minút.

  • Ak mäso alebo zeleninu osolíte tesne pred tepelnou úpravou, soľ ostane na povrchu a pomôže vytvoriť chrumkavú kôrku, pričom vnútro zostane šťavnaté.

  • Ak soľ pridáte hneď po dokončení, kým je pokrm ešte horúci, jemne sa vpije dovnútra a zvýrazní prirodzenú chuť.

Soliť s veľkým predstihom sa však neodporúča – soľ totiž dokáže vytiahnuť šťavu a jedlo sa môže vysušiť.

Čo robiť, ak ste osolili neskoro?

Ak ste na soľ zabudli, nie je dobré len tak ju nasypať na hotové jedlo. Lepším riešením je rozpustiť ju v troche vývaru, vody či oleja a až potom ju jemne vmiešať. Soľ sa tak rozloží rovnomerne a nehrozí, že niektoré sústa budú presolené a iné úplne bez chuti.

Soľ ako skryté tajomstvo chutného varenia

Chuť jedla neurčuje len množstvo soli, ale predovšetkým to, kedy sa pridá. Správne načasovanie dokáže z obyčajného jedla urobiť pôžitok. A čo je na tom najlepšie? Ak zvládnete správny okamih solenia, nepotrebujete ani záplavu ďalších korenín – stačí len trocha soli použitá v pravý čas.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.