Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takto pripravovala hruškový kompót moja babička: poznala jednoduchý trik, ako ovocie nezhnedne

Hruškový kompót
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hruškový kompót Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte na dvore úrodnú hrušku alebo vám niekto priniesol košík plný šťavnatých plodov? Nemusíte ich všetky zjesť naraz ani nechať pokaziť. Stačí si pripraviť domáci hruškový kompót – sladkú dobrotu, ktorá sa hodí nielen na zimné večery k čaju, ale aj ako netradičná príloha k pečenému mäsu. A ak sa budete držať overeného postupu našich starých mám, zvládnete to rýchlo a bez zbytočných komplikácií.

Prečo sa oplatí spracovať hrušky

Hrušky nepatria medzi ovocie, ktoré by vydržalo celé mesiace v pivnici. Po zbere sa pomerne rýchlo kazia, preto je zaváranie ideálnym riešením. Už naše babičky vedeli, že pri kompótovaní nie je nutné ovocie prehnane dochucovať – hruška má totiž sama o sebe výraznú a jemne sladkú chuť. Kto však obľubuje aromatické prísady, môže pridať klinčeky, škoricu alebo kúsok citrónovej kôry.

Hrušky ako zdravá pochúťka

Vedeli ste, že hrušky jedli ľudia už v dobe kamennej? A niet divu – patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia dodnes. V porovnaní s jablkami sú prirodzene sladšie, pretože obsahujú menej kyselín.

V jednej stredne veľkej hruške sa nachádza približne toľko vitamínu C a draslíka, ako v polovici pohára pomarančového džúsu. Okrem toho sú zdrojom vitamínu B2, laktoflavínu, antioxidantov a vlákniny – priemerne až 4 gramy na jeden plod. To z nich robí výbornú súčasť jedálnička pre tých, ktorí chcú jesť chutne, ale zároveň zdravo.

Ako pripraviť sladký nálev

Základom každého kompótu je kvalitný nálev. Na približne tri litre tekutiny budete potrebovať:

  • 3 l vody

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 1 a pol polievkovej lyžice kyseliny citrónovej

Všetko spolu premiešajte a priveďte do varu, kým sa cukor úplne nerozpustí. Takto pripravený horúci sirup budete používať na zalievanie pohárov.

Spracovanie hrušiek krok za krokom

Na jeden väčší zavárací cyklus si pripravte vedro (asi 10 litrov) pevných, dobre dozretých hrušiek. Postupujte nasledovne:

  1. Očistenie – ovocie poriadne umyte, zbavte stoniek aj zvyškov kvetov.

  2. Šúpanie – hrušky olúpte a rozpoľte či rozštvrťte, nezabudnite odstrániť jadrovník. Ak máte odrodu s jemnou šupkou, môžete ich kľudne zavariť aj neolúpané.

  3. Predvarením k ľahšiemu spracovaniu – tvrdšie plody môžete na 30 sekúnd vložiť do vriacej vody, šupka tak pôjde dolu jednoduchšie a ovocie mierne zmäkne.

Trik našich babičiek: ako zabrániť hnednutiu

Hrušky majú tendenciu po ošúpaní rýchlo tmavnúť. Kedysi si s tým gazdinky poradili veľmi jednoducho – do každého pohára pridali pár plátkov čerstvého jablka. Ďalšou možnosťou je pripraviť si slabý roztok kyseliny citrónovej (10 litrov vody a 10 g kyseliny) alebo použiť šťavu z citróna a do nej na chvíľu ponoriť nakrájané kúsky hrušiek. Rovnaký roztok môžete použiť aj pri ich krátkom predvarení.

Plnenie pohárov a sterilizácia

Hrušky vkladajte do čistých pohárov asi 1,5 cm pod okraj. Podľa chuti môžete pridať:

  • kúsoček škorice,

  • 3 až 5 klinčekov,

  • alebo pásik citrónovej kôry bez bielej dužiny.

Potom ovocie zalejte horúcim nálevom a poháre dôkladne uzavrite.

Sterilizácia prebieha pri teplote približne 85 °C a trvá 15 až 25 minút v závislosti od tvrdosti plodov. Po vytiahnutí poháre otočte hore dnom, nechajte chvíľu postáť, a až po vychladnutí uložte do špajze alebo pivnice.

Malý tip pre dospelých

Ak chcete kompót obohatiť o jemný rumový tón, môžete do každej fľaše pridať pár kvapiek obľúbeného rumu. Chuť bude intenzívnejšia a kompót sa tak stane príjemným spestrením zimných večerov.

Záver

Domáci hruškový kompót je dôkazom toho, že aj tradičné recepty majú svoje čaro. Vďaka jednoduchému triku proti hnednutiu ostanú hrušky pekné a chutné aj po mesiacoch. Navyše si takto uchováte kúsok leta aj na chladné dni – a na stôl prinesiete niečo, čo poteší nielen deti, ale aj dospelých.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.