
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Babičkin trik na dokonale chrumkavú kôrku z pečeného kuraťa. Funguje vždy!
Babičkin trik na dokonale chrumkavú kôrku z pečeného kuraťa. Funguje vždy!

Pečené kura patrí medzi jedlá, ktoré nikdy nesklamú. Je lacné, nenáročné na prípravu a chutí takmer každému – od detí až po starých rodičov. Práve preto sa na nedeľných stoloch objavuje už celé generácie. No čo robí toto jedlo skutočne nezabudnuteľným, je zlatistá, do chrumkava upečená koža a šťavnaté, nevysušené mäso. A presne to vedela dokonale moja babička. Mala jednoduchý, no geniálny trik, ktorý jej kura vždy povýšil na lahôdku hodnú sviatočného stola.
Príprava začína skôr, než kura vložíte do rúry
Ak chcete, aby sa kura upieklo rovnomerne a zostalo šťavnaté, nikdy ho nepečte hneď po vybratí z chladničky. Mäso potrebuje aspoň dve hodiny, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. V opačnom prípade zažije „teplotný šok“, ktorý spôsobí, že sa bude piecť príliš dlho, stratí veľa šťavy a výsledok nebude taký chutný.
Po vybratí kura vždy opláchnite pod prúdom vody a skontrolujte brušnú dutinu. Občas v nej môžu ostať zvyšky, ktoré by znehodnotili chuť mäsa.
Soľ, korenie a pevný tvar
Kura by malo byť dôkladne nasolené – zvonku aj zvnútra. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, pokojne siahnite po ochutených soliach, bylinkových zmesiach či marinádach. Veľkou výhodou je, ak kura previažete pevnou niťou alebo špagátom. Vďaka tomu sa spevní, získa kompaktný tvar a pečie sa rovnomerne. Kúsky, ktoré by inak odstávali, ako krídelká či stehná, sa nevysušia a zostanú jemné.
Čas marinovania – tajomstvo babičkinej kuchyne
Najchrumkavejšiu kožu docielite vtedy, ak kura pripravíte deň vopred. Stačí ho nasoliť alebo naložiť do marinády a nechať odležať cez noc v chladničke. Mäso sa tak dokonale prepojí s chuťami korenín a výsledok bude ešte výraznejší.
Babičkin osvedčený trik s mliekom
Mnohé gazdinky poznajú rôzne finty, no táto je priamo z kuchýň našich starých mám. Počas pečenia kura opakovane potierajte obyčajným mliekom. Práve ono vytvára na koži krásny zlatistý nádych a zaručí dokonalú chrumkavosť. Okrem mlieka môžete použiť aj výpek, ktorý počas pečenia steká do pekáča – dodá mäsu šťavnatosť a hlbokú chuť.
Pečte vždy bez pokrievky
Ak chcete chrumkavú kôrku, kura nikdy neprikrývajte. V rúre by malo byť vystavené suchému, horúcemu vzduchu zo všetkých strán. Skvelou pomôckou je rošt do pekáča – mäso sa na ňom opečie rovnomerne, pretože neleží priamo vo vlastnej šťave.
Rúru nezabudnite predhriať
Nikdy nevkladajte kura do studenej rúry. Ideálna teplota na začiatok je okolo 180 °C. Pečte pomaly, približne 45 minút, aby horúci vzduch postupne prenikol do mäsa. Tuk sa pomaly rozpustí a uvoľní svoju charakteristickú chuť, ktorá sa krásne rozleje do celého kuraťa.
Záverečné „pripečenie“ pre chrumkavosť
Keď už je mäso mäkké a šťavy sa prepojili, nastáva čas na finále. Teplotu zvýšte aspoň na 200 °C a nechajte kožu dohnať do dokonalosti – kým nebude zlato-hnedá a zvonku príjemne chrumkavá. V tejto fáze kura pravidelne potierajte, aby koža nepraskala a nevysušila sa.
Krátky odpočinok pred servírovaním
Aj keď je lákavé kura hneď rozkrájať, doprajte mu pár minút oddychu. Po vytiahnutí z rúry ho zakryte alobalom a nechajte asi päť minút postáť. Počas tohto času sa šťavy v mäse rovnomerne rozložia, chute sa prepoja a výsledok bude ešte lepší.
Ak sa budete držať týchto krokov a nezabudnete na babičkin jednoduchý trik s mliekom, vaše pečené kura sa zaručene stane ozdobou stola. Chrumkavá koža, voňavé mäso a šťavnatosť vás presvedčia, že tradičné recepty majú svoje nezameniteľné čaro.