
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Viedenský rezeň so smotanovou kašou: Najväčšia lahôdka Karla Gotta
Viedenský rezeň so smotanovou kašou: Najväčšia lahôdka Karla Gotta

Kto by odolal poctivému viedenskému rezňu? Mäso musí byť správne tenké, obalené do chrumkavej kôrky, ktorá pri každom zahryznutí príjemne praskne, a zároveň také jemné, že sa doslova rozplýva na jazyku. A čo k nemu podávať? Nič nie je klasickejšie a lahodnejšie než nadýchaná zemiaková kaša so smotanou. Túto kombináciu miloval aj nezabudnuteľný spevák a Zlatý slávik Karel Gott, ktorý si ju doprial veľmi rád.
Rezeň patrí medzi jedlá, ktoré si zamilujú deti aj dospelí. Ak si chcete pripraviť nedeľný obed, ktorým ohúrite celú rodinu, siahnite po tejto nesmrteľnej klasike. Presne tak, ako to mal rád aj samotný „Mistr“ Karel Gott – rezeň so smotanovou zemiakovou kašou.
Od starovekého Grécka až po Viedeň
Možno vás prekvapí, že viedenský rezeň nie je tak úplne „rakúsky“ vynález. Jeho korene siahajú až do starovekého Grécka, odkiaľ sa recept v priebehu storočí šíril cez arabský svet, Španielsko a Taliansko. Práve tam ho údajne ochutnal aj rakúsky maršal Ján Jozef Václav Radecký z Radče, a to počas vojenského ťaženia pri Miláne v roku 1848.
Vtedy sa však nejednalo o rezeň taký, ako ho poznáme dnes. Mäso sa obaľovalo v strúhanke zmiešanej s parmezánom. Až keď si maršal chcel dať túto špecialitu pripraviť vo Viedni, nastal problém – v tamojších kuchyniach nebol k dispozícii parmezán. Vojenský kuchár preto siahol po inej surovine a nahradil ho vajíčkom a múkou. Výsledok mal obrovský úspech a tak vznikol pravý viedenský rezeň.
Čoskoro sa stal symbolom rakúskej kuchyne a jeho názov Wiener Schnitzel pozná svet dodnes.
Ako pripraviť pravý viedenský rezeň
Ak si chcete dopriať pôžitok ako kedysi Karel Gott, siahnite po kvalitnom mäse a klasických surovinách.
Na 4 porcie budete potrebovať:
-
600 g teľacieho stehna
-
soľ a čierne korenie,
-
hladkú múku,
-
2 vajcia,
-
strúhanku,
-
100 g prepusteného masla na smaženie,
-
1 citrón.
Postup:
-
Mäso nakrájajte na približne 2 cm hrubé plátky. Každý kúsok jemne naklepte a po stranách narežte blany, aby sa pri smažení nekrútil.
-
Osoľte a okoreňte z oboch strán.
-
Obaľte v klasickom trojobale – múka, vajíčko, strúhanka. Strúhanku dobre pritlačte, aby pri smažení neopadávala.
-
Na panvici rozohrejte prepustené maslo a rezne opekajte na strednom ohni asi 3 minúty z každej strany.
-
Po vysmažení ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Podávajte s plátkom citróna, ktorý dodá jemnú sviežosť.
Smotanová zemiaková kaša ako ideálna príloha
Rezeň bez kaše by nebol úplný. Kým niekto preferuje obyčajnú kašu s mliekom, do skutočne luxusnej verzie patrí smotana.
Na 4 porcie potrebujete:
-
1 kg zemiakov typu C,
-
200 ml smotany (12 %),
-
50 g masla,
-
soľ.
Postup:
-
Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kúsky a varte v osolenej vode asi 20 minút.
-
Po uvarení zlejte vodu, zemiaky roztlačte a vyšľahajte metličkou.
-
Smotanu zohrejte a pridajte ju spolu s maslom k zemiakom.
-
Šľahajte, kým nevznikne nadýchaná, jemná a krémová kaša.
Výsledkom je dokonalý kontrast – chrumkavý rezeň a hladká, lahodná kaša, ktoré sa spolu spájajú do chutí, ktorým podľahol aj samotný Karel Gott.
Prečo práve táto kombinácia?
Nie je náhoda, že sa rezeň so smotanovou kašou stal legendou. Je to jedlo, ktoré pôsobí tradične, no zároveň prináša pocit výnimočnosti. Chrumkavá kôrka a šťavnaté mäso doplnené o jemnú kašu tvoria dokonalý pár. Práve preto si tento pokrm obľúbil aj „Božský Kája“, ktorý si ho rád doprial ako odmenu po vystúpeniach či počas rodinných chvíľ.
Ak teda chcete zažiť kúsok kulinárskeho šťastia, pustite sa do prípravy tejto lahôdky. Pravý viedenský rezeň so smotanovou kašou nie je len obyčajným obedom – je to malý rituál, ktorý prináša vôňu tradície, chuť domova a spomienku na Karla Gotta.