Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonalá bravčová panenka: Šťavnatá, voňavá a taká jemná, že sa rozplýva na jazyku

Pečená bravčová panenka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečená bravčová panenka Foto: depositphotos.com
reklama:

Bravčová panenka patrí medzi najjemnejšie a najlahodnejšie časti bravčového mäsa. Je považovaná za symbol sviatočného stola, no zároveň je prekvapujúce, koľko ľudí ju pripravuje nesprávne. Výsledkom býva síce chutné, ale suchšie mäso, ktoré sa len vzdialene podobá na tú pravú delikatesu. Ak chcete dosiahnuť, aby bola panenka dokonale šťavnatá, voňavá a pritom krásne zlatistá, oplatí sa poznať pár základných pravidiel.

Prečo je bravčová panenka taká obľúbená

Tento kus mäsa si získal popularitu nielen v reštauráciách, ale aj v domácnostiach. Panenka je totiž mimoriadne jemná, má minimum tuku a po správnej úprave sa doslova rozplýva na jazyku. Mnohí ju pripravujú ako hlavné jedlo na slávnostné príležitosti – na Vianoce, oslavy či romantické večere. Aby ste si však vychutnali jej pravú chuť, musíte vedieť, ako ju spracovať bez toho, aby stratila šťavu.

Ideálny výsledok? Zvonka chrumkavo opečená, vo vnútri jemne ružová – nie vysušená a nie surová. Práve táto rovnováha je pre mnohých kuchárov výzvou.

Dva hlavné spôsoby prípravy

Bravčovú panenku môžete pripraviť dvomi spôsobmi:

  1. Kombinovaná metóda – najskôr panvica, potom rúra.
    Tento postup je síce o niečo náročnejší, ale zaručuje najlepšiu chuť. Prudké opečenie na panvici uzavrie póry mäsa, čím zostane vo vnútri všetka šťava.

  2. Jednoduchšia verzia – len pečenie v rúre.
    Vhodná pre tých, ktorí nechcú stáť dlho pri sporáku. Mäso sa pečie rovnomerne, no býva o čosi suchšie. Nie každému to však prekáža – niektorí majú radi, keď je mäso pevnejšie a menej šťavnaté.

Ako pripraviť bravčovú panenku na panvici

Najprv panenku položte na dosku a dôkladne ju očistite od blán. Potom ju osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a podľa potreby rozdeľte na menšie kúsky – ideálne valčeky dlhé asi 15 centimetrov. Tie potrite tenkou vrstvou oleja, aby sa pri opekaní neprilepili.

Na panvici rozohrejte olej – mal by byť poriadne horúci, až sa z neho jemne dymí. Mäso vložte na panvicu a opekajte zo všetkých strán dozlatista. Tým sa mäso „zatiahne“ a vo vnútri si udrží všetku šťavu.

Potom panenku premiestnite do pekáča, zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 10 minút, potom ju nechajte odpočívať ďalších 10 minút pod alobalom. Toto je veľmi dôležitý krok – počas odpočinku sa šťava rozloží v celom kuse mäsa, takže bude nádherne mäkké a vláčne.

Pečená panenka v rúre – jednoduchšia, no stále chutná

Ak dávate prednosť pečeniu bez predchádzajúceho opekania, predhrejte rúru na 220 °C. Panenku opäť očistite, osoľte, okoreňte a zviažte kuchynským špagátom, aby si pri pečení zachovala tvar. Povrch potrite olejom a vložte do pekáča.

Počítajte s tým, že 500-gramový kus mäsa sa pečie približne 30 až 35 minút. Správne upečená panenka je na dotyk pružná, nie tvrdá – mala by pripomínať mäkkú gumu.

Ak máte kuchynský teplomer, použite ho. Ideálna teplota vo vnútri panenky je 65 až 70 °C – vtedy je mäso prepečené akurát, zostáva jemne ružové a maximálne šťavnaté. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte aspoň päť minút odpočívať pri izbovej teplote a až potom krájajte.

Tipy na servírovanie a prílohy

Bravčová panenka je univerzálna – skvele sa hodí k pečeným zemiakom, zemiakovej kaši, dusenej zelenine alebo rizotu. Ak ju chcete povýšiť na reštauračnú úroveň, podávajte ju s jemnou omáčkou – napríklad s horčicovou, bylinkovou alebo s chladnou jogurtovou omáčkou s cesnakom.

Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete panenku pred pečením krátko marinovať – napríklad v olivovom oleji s rozmarínom, tymianom, cesnakom a kvapkou citrónovej šťavy. Takto sa mäso krásne prevonia a výsledok bude pôsobiť ako z profesionálnej kuchyne.

Na záver

Bravčová panenka patrí medzi najkvalitnejšie a zároveň najdiétnejšie druhy mäsa. Stačí ju neprepiecť, dopriať jej čas na odpočinok a výsledok vás odmení dokonalou kombináciou jemnosti, šťavnatosti a vône.

Nezáleží na tom, či ju pripravujete na sviatočný stôl, alebo len ako víkendový obed – s trochou trpezlivosti a správnym postupom z nej môžete urobiť skutočnú hviezdu kuchyne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.