
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Famózna omáčka k bravčovému mäsu podľa Pohlreicha: keď ju raz vyskúšate, inú už robiť nebudete
Famózna omáčka k bravčovému mäsu podľa Pohlreicha: keď ju raz vyskúšate, inú už robiť nebudete

Slováci aj Česi patria medzi národy, ktoré jednoducho milujú omáčky. Bez poriadnej porcie šťavnatej omáčky akoby obed ani nebol úplný. Ak však chcete na tanier priniesť niečo nové a pritom tradične chutné, vyskúšajte cibuľovú omáčku k bravčovému mäsu podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Je jednoduchá, lacná a neuveriteľne lahodná – presne taká, akú si zamilujete po prvom súste.
Cibuľa – základ dobrého jedla aj zdravia
Cibuľa je nenahraditeľná ingrediencia, ktorú má doma snáď každý. Dá sa využiť v nekonečnom množstve receptov – do polievok, omáčok, šalátov, hamburgerov, slaných koláčov či pod pečené mäso. Výborne ladí s akoukoľvek prílohou – s ryžou guľatou Mánya, cestovinami, zemiakmi, chlebom či plackami.
Okrem toho je aj prírodným liekom. Obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu, znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú telu bojovať proti infekciám. Niet divu, že práve z cibule vzniká omáčka, ktorú si zamilujete nielen pre chuť, ale aj pre jej vôňu a jednoduchosť.
Omáčka k bravčovému mäsu podľa Pohlreicha
Na tento recept nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny ani dlhé prípravy. Postačí:
-
4 väčšie cibule,
-
500 g bravčového mäsa (napríklad pliecko alebo karé),
-
olej alebo bravčová masť,
-
voda alebo vývar na podliatie,
-
hladká múka na zahustenie podľa potreby.
Postup krok za krokom
-
Príprava cibule:
Cibule ošúpte a nakrájajte najemno. Na panvici rozohrejte tuk a orestujte ju dozlatista – práve v tejto fáze sa uvoľní sladkastá aróma, ktorá je základom skvelej chuti omáčky. -
Opekanie mäsa:
Pridajte na plátky nakrájané bravčové mäso a opečte ho z oboch strán, kým získa krásnu zlatistú farbu. -
Dusenie:
Keď je mäso zatiahnuté, podlejte ho vodou alebo vývarom a nechajte ho pomaly dusiť, až kým nezmäkne. Počas dusenia sa cibule rozvaria a spoja s mäsovou šťavou do bohatého základu.
Finálna úprava – omáčka ako z reštaurácie
Keď je mäso mäkké a šťavnaté, vyberte ho z panvice. Zvyšnú zmes cibule a vývaru rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Tak získate hladkú, jemnú omáčku s intenzívnou chuťou.
Potom ju vráťte na sporák a nechajte krátko prevrieť, aby sa chute prepojili. Ak chcete hustejšiu konzistenciu, pridajte trochu hladkej múky rozmiešanej vo vode a ešte pár minút povarte.
Ako servírovať
Hotovú omáčku môžete naliať priamo na mäso alebo ju podávať osobitne v miske. Skvelo sa hodí nielen k bravčovému, ale aj k hovädziemu mäsu. Ako prílohu odporúčame domáce knedle, ryžu guľatu Mánya, zemiakovú kašu, krokety alebo hranolky.
Táto cibuľová omáčka podľa Pohlreicha je dôkazom, že aj z obyčajných surovín sa dá vykúzliť jedlo, ktoré chutí ako z luxusnej reštaurácie. A čo je najlepšie – pripravíte ju za chvíľu a bez stresu.
Tip na záver:
Ak máte radi výraznejšie chute, skúste do omáčky pridať lyžičku horčice, trochu bieleho vína alebo čerstvo mleté korenie. Váš obed tak získa nový rozmer a zaručene si ho všetci pochvália.