Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne naložiť kapustu, aby sa nepokazila a nechytila pleseň: podrobný návod krok za krokom

Nakladaná kyslá kapusta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nakladaná kyslá kapusta Foto: depositphotos.com
reklama:

Kapusta patrí medzi tie najvďačnejšie suroviny, ktoré sa v našich končinách používajú už celé stáročia. Je lacná, dostupná a vďaka svojmu obsahu vitamínov a minerálov je skutočným pokladom pre zdravie. Ak ju naložíte na zimu, získate nielen chutnú pochúťku, ale aj silného spojenca pre imunitu a trávenie. A čo je najlepšie – zvládne to naozaj každý.

Kyslá kapusta – tradičný elixír zdravia

Kyslá kapusta bola kedysi považovaná takmer za liek. Ľudia verili, že posilňuje telo a chráni pred chorobami – a moderná veda im v mnohom dáva za pravdu. V jednej hlávke sa skrýva celý arzenál prospešných látok: vitamíny C, K a skupiny B, ďalej draslík, vápnik, fosfor, síra, horčík aj fluór.

Pravidelná konzumácia fermentovanej kapusty podporuje tvorbu krvi, napomáha hormonálnej rovnováhe, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prírodný detox – zbavuje telo toxínov a škodlivín z čriev. Vďaka obsahu probiotík navyše prospieva tráveniu a imunite. Niet divu, že ju v minulosti používali námorníci ako ochranu pred skorbutom. Podľa historikov dokonca kyslá kapusta prispela k úspešným výpravám Krištofa Kolumba – bez nej by možno Amerika ostala neobjavená o pár rokov dlhšie.

A bonus navyše? Skvelo sa hodí k pečenej husi, kačke, plackám alebo do poctivej kapustnice.

Ako kapustu pripraviť na nakladanie

Najlepšie sú neskoré odrody bielej kapusty, označované ako „kyslárske“.  Hlávky musia byť pevné, bez prasklín a vonkajšie zvädnuté listy treba odstrániť. Kapustu rozrežte na štvrtiny a vyrežte z nej hlúb.

Potom nasleduje krájanie alebo strúhanie. Tradične sa kapusta krájala ručne na tenké pásiky, dnes si môžete pomôcť aj kuchynským robotom. Dôležité je, aby kúsky neboli príliš dlhé a aby sa spracovali rovnomerne. Ak používate robot, vkladajte menšie kúsky, aby sa motor nezadrel.

Dochutenie a „udusenie“ kapusty

Nakrájanú kapustu presypte do väčšej misy alebo lavóra. Na 1 kilogram kapusty počítajte približne 15 – 20 gramov soli. Soľ je kľúčová – nielenže ochutí, ale zároveň zabraňuje množeniu nežiaducich mikroorganizmov.

Podľa chuti môžete pridať aj rascu, cesnak, horčičné semienka, feferónku, kôpor alebo na kúsky nakrájané jablko – dodá príjemnú sviežosť. Potom prichádza zábavná časť – „dupanie“ kapusty.

Najlepšie je, keď ju poriadne premiešate a utlačíte dreveným tĺčikom alebo dokonca čistými chodidlami (áno, tradičný spôsob je stále najefektívnejší). Cieľom je vytlačiť z kapusty vzduch a uvoľniť šťavu, ktorá zabezpečí správne kvasenie.

Počas utláčania môžete časť tekutiny odobrať, no len toľko, aby kapusta zostala stále ponorená vo vlastnej šťave. Potom ju natlačte do kameninového hrnca alebo sklenenej nádoby a zaťažte čistým, prevareným kameňom či závažím.

Kvasenie – najdôležitejšia fáza

Kapustu nechajte kvasiť pri teplote 15 až 20 °C približne 4 až 8 dní. V tomto čase sa začnú tvoriť typické bublinky – znak, že proces prebieha správne. Po počiatočnom kvasení nádobu presuňte do chladnejšej miestnosti s teplotou do 15 °C a nechajte ju dokvasiť 4 až 6 týždňov.

Počas tejto doby kontrolujte, či je kapusta stále ponorená v tekutine. Ak si všimnete, že hladina klesla, pripravte si 2 % slaný roztok (na 1 liter vody 20 gramov soli), nechajte ho vychladnúť a tekutinu doplňte.

Správne skladovanie a využitie

Hotovú kapustu preneste do chladnej pivnice alebo komory, kde je stabilná teplota. Občas ju skontrolujte – ak by sa objavila pleseň na povrchu, okamžite ju odstráňte a povrch znovu dolievajte roztokom.

Správne pripravená kyslá kapusta vydrží celé mesiace a s vekom sa jej chuť ešte zlepšuje. Výborne chutí ako príloha k mäsu, pridaná do zemiakových placiek, ale aj ako základ do polievok či šalátov.

Malá rada na záver

Ak sa do nakladania pustíte prvýkrát, nebojte sa experimentovať. Niektorí pridávajú do kapusty mrkvu, iní trochu cibule či kúsok chrenu – každá rodina má svoj overený recept. Podstatné je dodržať čistotu, správne množstvo soli a udržiavať kapustu ponorenú v náleve.

Takto pripravená kyslá kapusta sa vám odmení nielen nezameniteľnou chuťou, ale aj zdravím počas celej zimy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.