Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa vyhnúť chybám pri varení hubovej omáčky: Zabránite gumovým hubám aj fádnej chuti

Ako sa vyhnúť chybám pri varení hubovej omáčky: Zabránite gumovým hubám aj fádnej chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako sa vyhnúť chybám pri varení hubovej omáčky: Zabránite gumovým hubám aj fádnej chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Jeseň by nebola jeseňou bez vône húb v kuchyni. Či už sa vrátite z lesa s košíkom plným masliakov, suchohríbov alebo kuriatok, voňavá hubová omáčka je istotou, ktorá nikdy nesklame.

Aby sa však skutočne vydarila, je potrebné poznať niekoľko zásad, ktoré dokážu rozhodnúť o tom, či skončíte s krémovou dobrotou, alebo s nevýraznou, gumovou masou.

Základ úspechu: čisté a čerstvé huby

Mnoho kuchárov podceňuje úplne prvý krok – čistenie. Huby by mali byť zbavené ihličia, zeminy a všetkých nečistôt ešte v lese, aby ste doma mali prácu jednoduchšiu. Špinavé kúsky môžu nielen pokaziť chuť, ale aj spôsobiť, že sa do jedla dostanú nechcené zvyšky z lesa.

Ešte dôležitejšie je spracovať ich čo najskôr po príchode domov. Huby sa rýchlo kazia a ak ich necháte stáť, môžu stratiť čerstvosť, arómu aj bezpečnosť pre konzumáciu.

Trpezlivosť sa oplatí

Ak túžite po výraznej hubovej chuti, neponáhľajte sa. Rýchle restovanie síce ušetrí pár minút, ale pripraví vás o to najlepšie – plnú, hlbokú arómu. Huby potrebujú čas, aby sa na panvici rozvinuli, pustili vôňu a získali tú správnu textúru.

Rovnako dôležitá je aj tepelná úprava. Ak ich necháte len krátko na ohni, ostanú gumové a ťažko stráviteľné. Dôkladne predusené huby sú mäkké, jemné a nevyvolávajú pocit ťažoby po jedle.

Kedy soliť a ako zvýrazniť chuť

Soľ pridávajte až vtedy, keď sú huby takmer hotové. Ak by ste ich osolili príliš skoro, stratili by pružnosť a stali sa tuhé. Pri sušených hubách nezabudnite na ich včasné namočenie – aspoň pol hodiny vo vode alebo mlieku, aby opäť nasiakli vlhkosť.

Ak sa vám omáčka zdá málo výrazná, siahnite po klasických koreninách, ktoré huby krásne doplnia. Trochu rasce, čerstvo mletý čierny korenie či cesnak dokážu zázraky. Skvelé je tiež pridať čerstvé bylinky – petržlen, tymian alebo majorán vám omáčku rozvoňajú.

Neplytvajte hubovou vodou

Mnohí robia chybu, že vodu, v ktorej huby namáčali alebo dusili, vylejú. Práve v nej sa však skrýva koncentrovaná chuť. Stačí ju pridať späť do omáčky a výsledok bude výrazne aromatickejší a plnší.

Omáčka, ktorá sa hodí ku všetkému

Krémová hubová omáčka je skvelým spoločníkom nielen pre knedle či ryžu guľatu Mánya, ale aj k mäsu alebo cestovinám. Patrí k tradičným jesenným pokrmom, ktoré zasýtia a prevoňajú celý dom.

Ak sa vám už teraz zbiehajú sliny, skúste si ju pripraviť podľa osvedčeného postupu – s trpezlivosťou, smotanou a štipkou lásky. Odmenou vám bude omáčka, ktorá vonia lesom a chutí ako z detstva.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.