Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jednoduché parížske rezy: Hotové za chvíľu a chutnejšie než z cukrárne

Parížske rezy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Parížske rezy Foto: depositphotos.com
reklama:

Kto by nemiloval legendárnu chuť parížskeho zákusku? Jemný kakaový korpus, bohatá čokoládová šľahačka a lahodná smotanová poleva – to všetko v jednom kúsku, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Tento dezert je ozajstnou klasikou, ktorú pozná snáď každý milovník sladkostí. No jeho domáca príprava býva pre mnohých nočnou morou. Parížsky rez totiž patrí medzi náročnejšie dezerty a často si naň trúfnu len skúsení cukrári.

Ak sa vám však nechce tráviť dlhé hodiny v kuchyni, existuje geniálne riešenie – parížske rezy. Majú tú istú výraznú chuť a čokoládovú arómu ako originálny tort, no pripraviť ich zvládnete oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Navyše ich môžete servírovať kedykoľvek – na oslavu, k nedeľnej káve či len tak pre radosť.

Tajomstvo dokonalej parížskej šľahačky

Pri klasickom parížskom reze býva najväčšou výzvou práve parížska šľahačka. Mnohí ju považujú za kameň úrazu, pretože jej príprava si vyžaduje trpezlivosť a presnosť. Ak sa niečo pokazí – zrazená smotana, nedostatočne vyšľahaná hmota či zle ochladená čokoláda – celá práca vyjde navnivoč.

Podľa pôvodného receptu sa musí smotana s čokoládou alebo kakaom nechať odpočívať v chlade celých 24 hodín. A predstava, že po dni čakania sa šľahačka nepodarí, dokáže pokaziť chuť aj tým najoddanejším milovníkom pečenia.

Našťastie, pri parížskych rezoch je postup omnoho jednoduchší a výsledok pritom chutí rovnako božsky.

Rýchla a spoľahlivá parížska šľahačka

Do menšieho hrnca nalejte 250 ml smotany s obsahom tuku aspoň 30 %. Postupne ju zohrejte, a keď sa z nej začne jemne dymiť, pridajte 300 gramov nasekanej horkej čokolády. Plameň vypnite, nechajte pár minút postáť, aby čokoláda zmäkla, a potom ju premiešajte do hladkej, lesklej hmoty.

Vzniknutú čokoládovú zmes nechajte úplne vychladnúť a potom ju uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky. Po tomto čase získate základ, z ktorého neskôr vyšľaháte perfektnú čokoládovú šľahačku bez zbytočných komplikácií.

Nadýchaný kakaový korpus

Kým sa smotana chladí, môžete sa pustiť do pečenia korpusu. Potrebujete 7 vajec, ktoré rozdelíte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte spolu so 7 lyžicami kryštálového cukru do hustého sladkého snehu. Potom po jednom zašľahajte žĺtky a pridajte 60 ml teplej vody.

Šľahajte približne 15 minút, aby malo cesto po upečení jemnú, nadýchanú textúru. Potom doň preosejte 7 veľkých lyžíc polohrubej múky.

V samostatnej miske zmiešajte 117 ml slnečnicového oleja s 2 lyžicami holandského kakaa, a túto zmes nalejte do cesta. Jemne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili, a cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 minút. Po upečení korpus prikryte čistou utierkou a nechajte ho pomaly vychladnúť.

Dokončenie čokoládovej šľahačky

Z chladničky vyberte vychladenú čokoládovú smotanu a pridajte k nej 450 ml smotany na šľahanie. Spolu ich vyšľahajte do hustej a pevnej šľahačky. Dávajte však pozor, aby ste ju neprešľahali – inak by sa mohla zraziť.

Zostavenie parížskych rezov

Hornú vrstvu upečeného korpusu jemne zarovnajte nožom. Ak chcete, môžete ho pokvapkať 100 ml amaretta – dodá rezu jemný mandľový tón, no nie je to nevyhnutné.

Na korpus rovnomerne rozotrite pripravenú čokoládovú šľahačku. Potom si ešte vyšľahajte ďalších 400 ml vychladenej smotany, ktorou ozdobíte jednotlivé kúsky dezertu.

Nakoniec môžete každý rez dozdobiť kúskami čerstvého ovocia, hoblinkami čokolády alebo orieškami. Takto pripravené parížske rezy vyzerajú luxusne, chutia fantasticky a potešia aj tých, ktorí si na sladké zvyčajne nepotrpia.

Malý tip na záver

Ak chcete, aby rezy pôsobili ako z pravej cukrárne, nechajte ich po dokončení ešte aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Chuť sa krásne rozloží a čokoládová šľahačka získa ten správny pevný tvar.

Záver

Tieto jednoduché parížske rezy sú dôkazom, že aj luxusný dezert sa dá pripraviť bez stresu a dlhého čakania. Výsledok vás prekvapí – sú mäkké, nadýchané, dokonale čokoládové a určite lepšie ako mnohé zákusky z cukrárne.

Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti a chuť na niečo sladké – a o chvíľu máte na stole dezert, ktorý vás prenesie priamo do parížskej kaviarne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.