
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Domáca sekaná podľa babičky: Poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame. Podrobný recept krok za krokom
Domáca sekaná podľa babičky: Poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame. Podrobný recept krok za krokom

V dnešnej dobe si môžeme sekanú kúpiť prakticky v každom supermarkete – už hotovú alebo ako polotovar pripravený len na dopečenie. Mnohí preto stratili chuť pripravovať si ju doma. A to je veľká škoda. Pravá domáca sekaná totiž chutí úplne inak než tá z obchodu – je voňavá, šťavnatá, jemná a má dokonalú, chrumkavú kôrku. Navyše, jej príprava vôbec nie je zložitá. Zvládne ju aj ten, kto sa v kuchyni nepovažuje za skúseného kuchára.
Trochu histórie: Kedysi bola sekaná sviatočným jedlom
Hoci dnes sakaná pôsobí ako obyčajné, každodenné jedlo, v minulosti mala úplne iný status. Bývala ozdobou slávnostných stolov – podávala sa na svadbách, rodinných oslavách či sviatkoch. Pripravovala sa poctivo z kvalitného mäsa, s čerstvými bylinkami a voňavým cesnakom.
Až neskôr, keď sa začala vyrábať vo veľkom, stratila časť svojho čaru. Školské jedálne či závodné kuchyne ju často znehodnotili pridaním lacných surovín a zvyškov, čo jej chuť zbytočne pokazilo. Ak si ju však spravíte doma, podľa tradičného receptu, veľmi rýchlo pochopíte, prečo sa kedysi považovala za delikatesu.
Recept: Sekaná ako od babičky
Na prípravu tejto klasiky nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny ani drahé koreniny – len kvalitné mäso, pár základných prísad a trochu lásky.
Čo budete potrebovať:
-
500 g mletého mäsa (ideálne zmes bravčového a hovädzieho)
-
50 ml plnotučného mlieka
-
1 lyžicu majoránky
-
1 lyžičku plnotučnej horčice
-
1 lyžičku soli
-
3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
-
1 menšiu cibuľu (nadrobno nasekanú)
-
¼ lyžičky čierneho korenia
-
3 celé vajcia
-
100 g nakrájanej údenej slaniny
-
60 g strúhanky
Postup prípravy:
-
Zmiešajte mäso a koreniny:
Vo väčšej mise spojte mleté mäso s mliekom, pridajte horčicu, majoránku, soľ, korenie, pretlačený cesnak a nasekanú cibuľu. Rukami všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili. -
Pridajte vajcia a slaninu:
K mäsovej zmesi vložte tri celé vajcia, nakrájanú slaninu a strúhanku. Opäť všetko poriadne premiešajte, až vznikne kompaktná hmota. -
Zbavte sa vzduchu, aby sekaná nepraskla:
Častou chybou pri domácej sekané býva, že počas pečenia popraská. Môže za to vzduch uzavretý v mäse. Jednoduchý trik, ako sa tomu vyhnúť, je párkrát buchnúť mäsovou zmesou o kuchynskú linku – tým sa vzduch dostane von a sekaná zostane pekne celistvá. -
Formovanie a pečenie:
Zo zmesi vytvarujte bochník alebo podlhovastý valec a vložte ho do zapekacej nádoby s pokrievkou. Podlejte asi 50 ml vody, prikryte a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C približne 60 minút. -
Zlatá kôrka:
Po hodine odstráňte pokrievku, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ešte asi 30 minút, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá, zlatistá kôrka. Počas pečenia ju občas prelejte výpekom, aby zostala šťavnatá.
Tip od babičky: Trpezlivosť sa vyplatí
Po upečení nechajte sekanú pár minút oddýchnuť. Mäso sa ustáli, šťava sa rovnomerne rozloží a plátky sa budú dať krásne krájať. Podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo domácim zemiakovým šalátom.
Ak chcete jedlu dodať ešte viac chuti, pridajte k nemu domácu paradajkovú omáčku alebo nakladané uhorky – presne tak, ako to robievali naše staré mamy.
Záver
Domáca sekaná podľa starého receptu je dôkazom, že tie najlepšie jedlá sú často tie najjednoduchšie. Netreba do nej pridávať nič zbytočné – len kvalitné suroviny a trochu poctivej práce. Výsledkom bude vôňa, ktorá sa rozšíri po celom dome a pripomenie vám nedeľné obedy z detstva.
Tak čo, pustíte sa do nej aj vy? Stačí pár bežných ingrediencií a o hodinu máte na stole poklad, ktorý chutí presne tak, ako ho robievala babička.