Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca sekaná podľa babičky: Poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame. Podrobný recept krok za krokom

Sekaná podľa babičky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sekaná podľa babičky Foto: depositphotos.com
reklama:

V dnešnej dobe si môžeme sekanú kúpiť prakticky v každom supermarkete – už hotovú alebo ako polotovar pripravený len na dopečenie. Mnohí preto stratili chuť pripravovať si ju doma. A to je veľká škoda. Pravá domáca sekaná totiž chutí úplne inak než tá z obchodu – je voňavá, šťavnatá, jemná a má dokonalú, chrumkavú kôrku. Navyše, jej príprava vôbec nie je zložitá. Zvládne ju aj ten, kto sa v kuchyni nepovažuje za skúseného kuchára.

Trochu histórie: Kedysi bola sekaná sviatočným jedlom

Hoci dnes sakaná pôsobí ako obyčajné, každodenné jedlo, v minulosti mala úplne iný status. Bývala ozdobou slávnostných stolov – podávala sa na svadbách, rodinných oslavách či sviatkoch. Pripravovala sa poctivo z kvalitného mäsa, s čerstvými bylinkami a voňavým cesnakom.

Až neskôr, keď sa začala vyrábať vo veľkom, stratila časť svojho čaru. Školské jedálne či závodné kuchyne ju často znehodnotili pridaním lacných surovín a zvyškov, čo jej chuť zbytočne pokazilo. Ak si ju však spravíte doma, podľa tradičného receptu, veľmi rýchlo pochopíte, prečo sa kedysi považovala za delikatesu.

Recept: Sekaná ako od babičky

Na prípravu tejto klasiky nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny ani drahé koreniny – len kvalitné mäso, pár základných prísad a trochu lásky.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa (ideálne zmes bravčového a hovädzieho)

  • 50 ml plnotučného mlieka

  • 1 lyžicu majoránky

  • 1 lyžičku plnotučnej horčice

  • 1 lyžičku soli

  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)

  • 1 menšiu cibuľu (nadrobno nasekanú)

  • ¼ lyžičky čierneho korenia

  • 3 celé vajcia

  • 100 g nakrájanej údenej slaniny

  • 60 g strúhanky

Postup prípravy:

  1. Zmiešajte mäso a koreniny:
    Vo väčšej mise spojte mleté mäso s mliekom, pridajte horčicu, majoránku, soľ, korenie, pretlačený cesnak a nasekanú cibuľu. Rukami všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.

  2. Pridajte vajcia a slaninu:
    K mäsovej zmesi vložte tri celé vajcia, nakrájanú slaninu a strúhanku. Opäť všetko poriadne premiešajte, až vznikne kompaktná hmota.

  3. Zbavte sa vzduchu, aby sekaná nepraskla:
    Častou chybou pri domácej sekané býva, že počas pečenia popraská. Môže za to vzduch uzavretý v mäse. Jednoduchý trik, ako sa tomu vyhnúť, je párkrát buchnúť mäsovou zmesou o kuchynskú linku – tým sa vzduch dostane von a sekaná zostane pekne celistvá.

  4. Formovanie a pečenie:
    Zo zmesi vytvarujte bochník alebo podlhovastý valec a vložte ho do zapekacej nádoby s pokrievkou. Podlejte asi 50 ml vody, prikryte a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C približne 60 minút.

  5. Zlatá kôrka:
    Po hodine odstráňte pokrievku, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ešte asi 30 minút, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá, zlatistá kôrka. Počas pečenia ju občas prelejte výpekom, aby zostala šťavnatá.

Tip od babičky: Trpezlivosť sa vyplatí

Po upečení nechajte sekanú pár minút oddýchnuť. Mäso sa ustáli, šťava sa rovnomerne rozloží a plátky sa budú dať krásne krájať. Podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo domácim zemiakovým šalátom.

Ak chcete jedlu dodať ešte viac chuti, pridajte k nemu domácu paradajkovú omáčku alebo nakladané uhorky – presne tak, ako to robievali naše staré mamy.

Záver

Domáca sekaná podľa starého receptu je dôkazom, že tie najlepšie jedlá sú často tie najjednoduchšie. Netreba do nej pridávať nič zbytočné – len kvalitné suroviny a trochu poctivej práce. Výsledkom bude vôňa, ktorá sa rozšíri po celom dome a pripomenie vám nedeľné obedy z detstva.

Tak čo, pustíte sa do nej aj vy? Stačí pár bežných ingrediencií a o hodinu máte na stole poklad, ktorý chutí presne tak, ako ho robievala babička.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.