Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce tekvicové pyré: jednoduchá príprava aj dlhé skladovanie

Domáce tekvicové pyré: jednoduchá príprava aj dlhé skladovanie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce tekvicové pyré: jednoduchá príprava aj dlhé skladovanie Foto: depositphotos.com
reklama:

Tekvice dokážu rozveseliť pochmúrne jesenné dni a ich oranžová dužina prináša do kuchyne nielen farbu, ale aj množstvo chutných možností.

Z tekvice sa dá pripraviť všetko – od polievok, cez koláče, až po sladké dezerty či marmelády. V mnohých receptoch sa však neobídete bez tekvicového pyré, ktoré si ľahko pripravíte aj doma a odložíte na neskôr.

Ak vám na záhrade vyrástli väčšie kusy, určite ich nevyhadzujte. Okrem kompótov, džúsov či kandovanej tekvice môžete ich dužinu spracovať aj na praktické pyré. Domáce pyré je nielen rýchlo hotové, ale aj veľmi univerzálne – pri varení či pečení vám ušetrí čas a dodá pokrmom jemnú, prirodzene sladkastú chuť.

Postup prípravy tekvicového pyré

Príprava je skutočne nenáročná. Existujú dva osvedčené spôsoby – varenie alebo pečenie.

 Pyré z varenej tekvice

Očistenú tekvicu (napríklad hokaido netreba lúpať) nakrájajte na kúsky, vložte do hrnca, pridajte trochu vody a varte, kým úplne nezmäkne. Následne ju rozmixujte alebo roztlačte do hladkej konzistencie.

 Pyré z pečenej tekvice

Tekvicu zbavte semien, rozrežte ju na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti a položte na plech vystlaný papierom na pečenie, šupkou smerom nahor. Pečte pri teplote 180 °C asi hodinu. Keď do dužiny ľahko prenikne vidlička, je hotová. Po vychladnutí vydlabte mäkkú dužinu (pri hokaido môžete spracovať aj so šupkou) a rozmixujte na jemné pyré.

Spôsoby skladovania tekvicového pyré

Aj tu máte dve možnosti – zmrazenie alebo zavarovanie.

 Mrazenie

Ak máte úrodu bohatú, mrazenie je najrýchlejšie riešenie. Pyré rozdeľte do menších nádob alebo vrecúšok určených na jedno použitie, uzavrite ich, označte a vložte do mrazničky. Takto vydrží približne pol roka. Pred použitím ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.

 Zavarovanie

Tento spôsob má výhodu dlhšej trvanlivosti. Pyré nalejte do čistých pohárov, pevne uzavrite a sterilizujte pri teplote okolo 80 °C približne 20 minút. Keď poháre vychladnú, označte ich a uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Všestranné využitie tekvicového pyré

Takto pripravené pyré sa vám v kuchyni určite nestratí. Dá sa pridať do koláčov, polievok, nátierok aj omáčok a výborne nahradí časť tuku alebo cukru v cestách. Navyše krásne prevonia celý dom vôňou jesene.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.