Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Boršč podľa Zdeňka Pohlreicha: sýta polievka, ktorá zahreje telo aj dušu

Boršč - tradičná ruská polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Boršč - tradičná ruská polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie je boršč ako boršč. Ten pravý, poctivý a silný, tak ako ho pripravuje známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, nie je len obyčajná „červená voda s kúskami zeleniny“. Je to polievka, ktorá dokáže zasýtiť, povzbudiť aj liečiť. Je plná chutí, vitamínov a vôní, ktoré vás prenesú do tepla rodinnej kuchyne aj počas chladných zimných dní.

Tajomstvo poctivého boršča

Základom každého dobrého boršča je silný vývar z mäsa. Práve ten dodáva polievke jej typickú hĺbku a sýtosť. Pohlreich odporúča skombinovať hovädzie aj bravčové mäso, aby mal vývar bohatú chuť a výživnú silu.

Na prípravu vývaru budete potrebovať:

  • 150 g hovädzieho močingu

  • 150 g hovädzieho predného s kosťou,

  • kúsok bravčového pleca,

  • trochu údenej slaniny,

  • 5 guľôčok nového korenia,

  • 10 guľôčok čierneho korenia,

  • 5 bobkových listov,

  • 2 lyžice mletej sladkej papriky,

  • soľ, korenie, citrónovú šťavu alebo biely ocot na dochutenie,

  • a na záver vetvičku čerstvého kôpru na ozdobu.

Zeleninový základ, ktorý nesmie chýbať

Boršč nie je len o repe – hoci práve ona mu dáva jeho charakteristickú farbu a sladkastú chuť. Polievku dopĺňa pestrá zmes zeleniny:

  • 1 cibuľa,

  • 1 mrkva,

  • 1 petržlen,

  • polovica zeleru,

  • 1 zemiak,

  • štvrtina hlávky červenej kapusty,

  • 200 g konzervovaných paradajok,

  • a 2 uvarené červené repy.

Na servírovanie sa používa kyslá smotana, ktorá sa pridáva priamo do taniera – polievku zjemní a krásne zjednotí všetky chute.

Ako pripraviť vývar ako od majstra

Mäso zalejte dostatočným množstvom studenej vody, pridajte korenie, bobkový list a soľ. Priveďte k varu, potom oheň stíšte a nechajte vývar len pomaly prebublávať približne dve hodiny. V priebehu varenia zbierajte penu, aby zostal vývar číry a zlatistý.

Medzitým si pripravte zeleninu. Cibuľu nasekajte nadrobno, koreňovú zeleninu nastrúhajte na hrubšie rezance alebo nakrájajte na malé kúsky. Rovnako nakrájajte aj kapustu.

Na panvici rozohrejte nakrájanú slaninu, nech pustí tuk, a potom pridajte pripravenú zeleninu. Opekajte približne desať minút, kým sa vône nespoja. Následne pridajte paradajky aj so šťavou, prisypte mletú papriku a nechajte všetko krátko povariť, aby sa chute prepojili.

Spojenie vývaru a zeleniny

Hotový vývar sceďte, mäso nakrájajte na kúsky a vráťte ho späť do hrnca. Pridajte opečenú zeleninu, na kocky nakrájanú červenú repu a zemiaky. Všetko spolu varte ešte asi 15 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.

Na záver ochutnajte a dolaďte podľa seba – trochu soli, čierneho korenia a pár kvapiek citrónovej šťavy alebo bieleho octu dokáže zázraky. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať aj trochu paradajkovej šťavy.

Servírovanie: dotyk smotany a kôpru

Boršč môžete podávať teplý alebo vychladený, v závislosti od ročného obdobia. No nech je akokoľvek, nezabudnite na posledný krok – dve lyžice kyslej smotany a štipku čerstvého kôpru do každej porcie. Práve tieto drobnosti posunú chuť polievky na úplne inú úroveň.

Smotana zjemní kyslosť repy a paradajok, kôpor zase dodá sviežu arómu. Ak preferujete ľahšiu verziu, môžete smotanu nahradiť bielym jogurtom.

Malý tip od kuchára

Ak si chcete boršč pripraviť dopredu, môžete ho nechať odstáť v chladničke do druhého dňa – chuť sa ešte viac prepojí a polievka bude mať ešte výraznejšiu farbu aj arómu.

Boršč podľa Zdeňka Pohlreicha nie je len obyčajná polievka – je to poctivé jedlo, ktoré zasýti ako hlavný chod, zahreje v zime a doplní energiu po dlhom dni. Vďaka kombinácii mäsa, koreňovej zeleniny, repy a smotany ide o ideálny pokrm pre každého, kto si potrpí na chuť aj kvalitu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.