Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Naše staré mamy vedeli, čo robia: Kurča pečené na soli je tajomstvom dokonalej chuti

Pečené kurča na soli
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečené kurča na soli Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si prajete, aby vaše pečené kurča bolo vždy šťavnaté, s krásne prepečenou a chrumkavou kožou, skúste starý trik našich starých mám – pečenie na soli. Tento jednoduchý, no prekvapivo účinný spôsob zaručí, že mäso zostane vláčne, kým koža získa zlatistý lesk a dokonalú chuť.

Prečo práve soľ?

Naše staré mamy presne vedeli, čo robia. Surová hrubozrnná soľ počas pečenia pohlcuje prebytočný tuk a vlhkosť, vďaka čomu sa kurča pečie rovnomerne a nevysuší sa. Mnohí sa obávajú, že takto pripravené mäso bude presolené, no v skutočnosti je to naopak – kurča si zo soli „vezme“ len toľko, koľko potrebuje. Zvyšok zostane v soľnom podklade, ktorý zároveň zabraňuje tomu, aby sa tuk pripaľoval.

Výsledkom je mäkké, šťavnaté a voňavé mäso, ktoré sa rozpadá pod vidličkou, a zároveň neuveriteľne chrumkavá kožka, akú pri bežnom pečení len ťažko dosiahnete.

Ako pripraviť kurča na soli krok za krokom

Na tento tradičný recept nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky – stačí plech, trochu korenia a poriadna dávka hrubej soli.

Budete potrebovať:

  • celé alebo naporciované kurča (cca 1,5 kg),

  • 1 kg hrubej soli (najlepšie morskej),

  • 1 lyžicu oleja,

  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky,

  • 1 lyžičku tymianu,

  • 1 lyžičku horčice,

  • štipku soli (do marinády),

  • 6 menších zemiakov v šupke,

  • 2 rajčiny.

Postup:

  1. Pripravte marinádu. V miske zmiešajte olej s tymianom, sladkou paprikou, trochou soli a lyžičkou horčice. Vznikne voňavá zmes, ktorou budete potierať kurča aj prílohu.

  2. Vytvorte soľné lôžko. Na plech vyložený papierom na pečenie nasypte približne kilogram hrubej soli a rovnomerne ju rozprestrite.

  3. Naložte mäso. Kurča položte priamo na soľ a poriadne ho natrite pripravenou marinádou. Nebojte sa pritlačiť – nezabudnite na všetky záhyby, aby sa chute dostali úplne všade.

  4. Pridajte zemiaky a rajčiny. Ku kurčaťu položte šesť menších očistených zemiakov (nešúpte ich), každú párkrát popichajte vidličkou a tiež potrite korenistou zmesou. Nakoniec pridajte rajčiny nakrájané na mesiačiky.

Pečenie a servírovanie

Kurča vložte do predhriatej rúry na 190 °C a pečte približne 60 až 90 minút, podľa veľkosti mäsa. Počas pečenia sa začne uvoľňovať vôňa korenín a byliniek, ktorá sa rozšíri po celej kuchyni – presne ako u starých mám počas nedeľného obeda.

Keď je kurča hotové, opatrne ho z plechu preložte, odstráňte soľ, ktorá sa čiastočne spečie do kôrky, a mäso nechajte pár minút odpočívať. Servírujte s čerstvým zeleninovým šalátom, grilovanou zeleninou alebo len s upečenými zemiakmi zo soľného lôžka – sú výborne ochutené a majú jemne chrumkavú šupku.

Zdravé a výživné jedlo bez zbytočného tuku

Kurča pečené na soli je nielen chutné, ale aj ľahko stráviteľné a vhodné pri diéte. Nepotrebujete žiadny tuk navyše, takže výsledné jedlo má menej kalórií, no pritom je plné bielkovín a minerálov.

Kuracie mäso je bohaté na fosfor, horčík, železo, vápnik, draslík a selén, ktoré podporujú zdravie svalov, kostí aj imunity. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správnu činnosť nervovej sústavy a metabolizmus.

Nie je preto divu, že naši predkovia jedli kuracie mäso pravidelne – bolo jednoduché na prípravu, sýte a výživné. A práve pečenie na soli im pomáhalo dosiahnuť výsledok, ktorý dnes považujeme za gurmánsky.

Skúste to aj vy

Ak ste doteraz kurča piekli klasicky, dajte tomuto starému postupu šancu. Jednoduchosť a výsledná chuť vás určite presvedčia. Nie je potrebné žiadne dlhé marinovanie ani zložité postupy – len soľ, korenie a trocha trpezlivosti.

Keď ochutnáte prvý kúsok šťavnatého mäsa s chrumkavou kôrkou, pochopíte, prečo na tento recept naše staré mamy nedali dopustiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.