Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pomazánka z údenej makrely: Chuť socializmu, ktorá prežila desaťročia. Hotová za pár minút

Nátierka z údenej makrely
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nátierka z údenej makrely Foto: depositphotos.com
reklama:

Pomazánka z údenej makrely je jednou z tých jednoduchých, no nezabudnuteľných pochúťok, ktoré sa stali hitom ešte v časoch socializmu. Napriek tomu, že odvtedy uplynuli celé desaťročia, táto rybia nátierka sa z našich stolov nikdy celkom nevytratila. Naopak – mnohí ju považujú za symbol starých čias a nostalgickej domácej kuchyne. Lenže pôvodný recept sa časom menil a prispôsoboval, až jeho tradičná chuť takmer upadla do zabudnutia. A pritom práve pôvodná verzia je tou najlepšou – jednoduchá, poctivá a nesmierne chutná.

Spomienka na kuchyňu minulého režimu

V období socializmu mali domáce nátierky a šaláty svoje pevné miesto v každej domácnosti. Pripravovali sa nielen na chlebíčky a pohostenia, ale aj ako rýchla večera s rožkom či chlebom. Spolu s legendárnym pochúťkovým šalátom, „sloním žrádlom“ či šunkovou penou nechýbala ani pomazánka z údenej makrely, ktorá sa tešila mimoriadnej obľube.

Vtedy nebolo možné kúpiť nekonečné množstvo surovín, a tak sa gazdinky museli spoľahnúť na to, čo mali doma. Práve v tom tkvie čaro tejto pomazánky – je dôkazom, že aj z mála sa dá vyčarovať dokonalá chuť.

Klasika, ktorá nepotrebuje luxusné suroviny

Tradičná socialistická makrelová pomazánka sa skladala len z pár bežných ingrediencií: údenej makrely, tvarohu, cibule, vajíčok, nakladaných uhoriek, trochu horčice a v niektorých domácnostiach aj lyžice majonézy. Niektoré gazdinky ju odľahčovali nastrúhaným jablkom alebo ju dochucovali mletou sladkou paprikou, čo jej dodalo jemne sladkastý tón a krajšiu farbu.

Recepty sa, samozrejme, líšili od rodiny k rodine – každý mal svoju obľúbenú verziu, prispôsobenú tomu, čo sa práve našlo v špajzi. No ten najjednoduchší a najpôvodnejší variant zostáva nadčasový.

Ako pripraviť pomazánku z údenej makrely podľa starého receptu

Na túto legendárnu dobrotu budete potrebovať len 7 základných surovín:

  • 1 väčšiu údenú makrelu

  • 2 vajíčka uvarené natvrdo

  • 1 vaničku nízkotučného tvarohu

  • 1 červenú cibuľu

  • 4 sterilizované uhorky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup krok za krokom

  1. Vajíčka uvarte natvrdo, opláchnite v studenej vode, olúpte a nechajte vychladnúť. Potom ich nasekajte nadrobno.

  2. Cibuľu aj uhorky nakrájajte na malé kúsky – čím jemnejšie, tým lepšie sa nátierka spojí.

  3. Makrelu opatrne oberte od kostí a kože. Ak ju plánujete podávať deťom, dajte si na tento krok obzvlášť záležať – každú časť mäsa skontrolujte prstami, aby v pomazánke nezostala jediná kostička.

  4. Obrané rybie mäso dajte do väčšej misy a premiešajte ho s tvarohom a nasekanou cibuľou. Ak chcete mať nátierku jemnejšiu, môžete ju na chvíľu prebehnúť tyčovým mixérom.

  5. Nakoniec pridajte nasekané vajíčka a uhorky, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte.

Pomazánka by mala byť dostatočne slaná vďaka údenej rybe, preto so soľou narábajte opatrne.

Nechajte odležať a podávajte s čerstvým pečivom

Hotovú nátierku vložte aspoň na dve hodiny do chladničky, aby sa chute prepojili a pomazánka získala správnu konzistenciu. Najlepšie chutí s čerstvým chlebom alebo s chrumkavým rožkom, posypaná kúskom pažítky či s pár kolieskami cibule navrchu.

Táto jednoduchá, no legendárna pomazánka je dôkazom, že aj recepty zo starých čias majú stále čo ponúknuť. Chuť údenej makrely, jemný tvaroh a kyslasté uhorky vytvárajú dokonalú harmóniu, ktorá nikdy nevyjde z módy.

Tip:
Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte trošku horčice alebo štipku mletej papriky. Naopak, ak chcete ľahšiu verziu, časť tvarohu môžete nahradiť bielym jogurtom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.