Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chrumkavé domáce oškvarky: tradičná pochúťka, ktorú zvládne každý

Chrumkavé domáce oškvarky: tradičná pochúťka, ktorú zvládne každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chrumkavé domáce oškvarky: tradičná pochúťka, ktorú zvládne každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak milujete vôňu tradičnej kuchyne, pri ktorej sa celá domácnosť zmení na malú vidiecku dielňu chutí, domáce oškvarky sú presne to, čo hľadáte.

Príprava nie je zložitá, no vyžaduje si trochu trpezlivosti – a tá sa vám odmení dokonale zlatistými kúskami, ktoré sú chrumkavé zvonka a jemné vo vnútri.

Domáce sadlo a oškvarky patria k základom, ktoré si naši starí rodičia nevedeli v kuchyni predstaviť. Sadlo poslúži ako výborný tuk na varenie, pečenie či do omáčok, a oškvarky si môžete vychutnať len tak – na krajci čerstvého chleba s cibuľou alebo uhorkou.

Čo budete potrebovať

  • 2 kilogramy bravčového sadla
  • 100 až 150 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy krok za krokom

  1. Príprava suroviny
    Sadlo nakrájajte na približne dvojcentimetrové kocky a vložte ich do väčšieho hrnca s hrubým dnom. Takýto hrniec lepšie rozvádza teplo a zabraňuje pripáleniu.
  2. Pomalé roztápanie tuku
    Zakryte pokrievkou a na nízkej teplote začnite sadlo pomaly zahrievať. Asi po pol hodine sa začne uvoľňovať prvý tuk.
  3. Trpezlivosť a miešanie
    V tomto momente odstráňte pokrievku a pravidelne miešajte, aby sa kúsky nepripálili. Ak sa sadlo začne prichytávať o dno, prilejte trochu vody (asi 50 ml). Celé škvarenie zvyčajne trvá 90 až 120 minút – záleží od množstva aj teploty.
  4. Zlatistá fáza
    Keď oškvarky začnú plávať na hladine, znamená to, že tuk sa už oddelil. Preceďte ich cez sitko, vráťte späť do hrnca a nechajte ešte chvíľu dorumeniť.
  5. Tajomstvo dokonalej chuti
    V momente, keď majú oškvarky svetlú zlatú farbu, pridajte mlieko a nechajte ho úplne vypariť. Tento krok im dodá tmavší odtieň a jemne orieškovú chuť.
  6. Dokončenie
    Hotové oškvarky znova sceďte, nechajte odkvapkať prebytočný tuk a vychladnúť. Solenie si nechajte až na koniec – najlepšie chutia, keď sú ešte mierne teplé.
  7. Sadlo nevyhadzujte
    Tekuté sadlo nalejte do sklenenej nádoby, nechajte vychladnúť a uložte ho do chladničky. Vydrží niekoľko týždňov a môžete ho používať namiesto oleja pri varení či pečení.

Malý tip na záver

Ak chcete, aby oškvarky zostali chrumkavé dlhšie, po vychladnutí ich môžete uchovať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Stačí ich potom krátko ohriať na panvici a opäť budú ako čerstvé.

Domáce oškvarky sú návratom k tradíciám, ktoré stoja za to oživiť. Nejde len o jedlo, ale aj o malý rituál – vôňa škvarenia, jemné praskanie v hrnci a nakoniec ten prvý teplý kúsok na chlebe. To je chuť, ktorú si zapamätáte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.