- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Medové kolieska podľa starej mamy: Tá chuť je jednoducho neprekonateľná
Medové kolieska podľa starej mamy: Tá chuť je jednoducho neprekonateľná
Sladká klasika, ktorá k Vianociam patrí tak ako stromček či koledy
Krehké medové cesto, jemný maslový krém a lesklá vrstva čokolády navrchu – to sú medové kolieska, jedno z najobľúbenejších sviatočných cukroví, bez ktorého si mnohí Vianoce ani nevedia predstaviť. Nie je to len o ich neodolateľnej chuti, ale aj o jednoduchej príprave, ktorú zvládne aj menej skúsený cukrár. Ak ste ich ešte nikdy neskúšali, tento rok by ste to mali rozhodne napraviť.
Vianočné pečenie – tradícia, ktorá zbližuje
Cukrovinky patria k najväčším symbolom Vianoc. Popri stromčeku, kaprovi a koledách sú práve vône vanilky, medu a masla tým, čo v nás prebúdza pravú sviatočnú náladu. A preto platí jedno jednoduché pravidlo – vianočných koláčikov nikdy nie je dosť. Každý rok si sľubujeme, že napečieme menej, a predsa sa opäť pristihneme, ako plníme dózy po okraj. Veď dobre vieme, že keď sa rodina usadí k rozprávke, koláčiky miznú rýchlosťou blesku. A niekedy sa ani nestihnú dožiť Štedrého dňa.
Cukrovinky spájané krémom: trochu náročnejšie, ale o to chutnejšie
Na slovenských a českých stoloch nájdeme počas sviatkov klasiku – perníčky, linecké, vanilkové rožky, či obľúbené osie hniezda. Mnoho gazdiniek však nedá dopustiť na spájané cukrovinky – či už s marmeládou, alebo s maslovým krémom. Medové kolieska patria práve do tejto kategórie a svojou jemnosťou si získajú každého.
Treba však pamätať na jedno: takéto cukrovinky nevydržia rovnako dlho ako suché druhy. Kým napríklad perníkom alebo rožkom prospeje, ak ich necháte odležať v chlade už od začiatku decembra, koláčiky s krémom by ste mali plniť až tesne pred sviatkami. Inak by sa mohli pokaziť, najmä ak používate čisto maslový krém.
Ak však máte cukrovinku pripravenú s klasickým maslovým krémom, ako v prípade týchto medových koliesok, môžete ju bez obáv skladovať v chlade až do dvoch týždňov. Ak by ste však namiesto maslového krému použili zmes s pudingom, jej trvanlivosť je kratšia – približne 7 až 10 dní aj v tých najlepších podmienkach.
Recept: Medové kolieska podľa starej mamy
Tieto kolieska sa pečú v mnohých domácnostiach každý rok. Ich vôňa medu a masla naplní celú kuchyňu a každý, kto ich raz ochutná, sa k nim s radosťou vracia.
Ingrediencie na cesto:
-
80 g masla
-
120 g kryštálového cukru
-
2 celé vajcia
-
80 g medu
-
1 lyžička sódy bikarbóny
-
350 g hladkej múky
Postup:
-
V miske vymiešajte maslo s cukrom do peny.
-
Pridajte vajcia a med, premiešajte.
-
Prisypte sódu bikarbónu a hladkú múku, potom cesto dôkladne prepracujte rukami.
-
Vytvarujte menší valček, zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút v chladničke.
-
Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kolieska.
-
Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C, kým jemne nezružovejú.
-
Po upečení ich nechajte vychladnúť. Polovicu koliesok potom z jednej strany ponorte do rozpustenej čokolády.
Jemný maslový krém – srdce koliesok
Na spájanie koliesok budete potrebovať hladký, nadýchaný krém, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Ingrediencie na krém:
-
250 ml mlieka
-
1 žĺtok
-
50 g práškového cukru
-
30 g hladkej múky
-
170 g masla
Postup:
-
V žiaruvzdornej mise zmiešajte mlieko, žĺtok, cukor a múku.
-
Misku vložte do vodného kúpeľa a neustále miešajte, kým zmes nezhustne.
-
Potom ju nechajte vychladnúť.
-
Medzitým si v inej miske vyšľahajte maslo do peny.
-
Po lyžiciach doň zašľahávajte vychladenú zmes, až kým nevznikne jemný hladký krém.
-
Krém nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa s ním dalo dobre pracovať.
Nakoniec spájajte kolieska tak, že medzi dve polovice natriete krém. Horné koliesko by malo byť to, ktoré je ponorené v čokoláde. Takto pripravené cukrovinky ukladajte do krabičky s papierom alebo pergamenom a odložte ich na chladné miesto.
Tip na záver
Ak chcete, aby vaše medové kolieska chutili ako z babičkinej kuchyne, použite pravý včelí med, nie umelý. Cukrovinku môžete dozdobiť aj kúskom orecha, kúskom kandizovanej kôry alebo posýpkou, ktorá sa prilepí na ešte teplú čokoládu.
Tieto drobné detaily dodajú vašim kolieskam nielen krásny vzhľad, ale aj tú nezameniteľnú sviatočnú atmosféru, ktorú poznáme z detstva.
