Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Každodenné pitie šípkového čaju: 7 dôvodov, prečo by sa mal stať vaším rituálom

Každodenné pitie šípkového čaju: 7 dôvodov, prečo by sa mal stať vaším rituálom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Každodenné pitie šípkového čaju: 7 dôvodov, prečo by sa mal stať vaším rituálom Foto: depositphotos.com
reklama:

Šípky patria medzi najhodnotnejšie dary jesene.

Ich červené plody ukrývajú neuveriteľné množstvo vitamínu C – toľko, že ľudia s problémami s obličkami by ich mali konzumovať len s mierou. Obsah vitamínu C v šípkach mnohonásobne prevyšuje citrusové ovocie, ako sú citróny či pomaranče, ale aj čierne ríbezle, papriku alebo petržlenovú vňať. V jednom kilograme šípok sa nachádza až približne 8500 miligramov vitamínu C, čo z nich robí absolútneho šampióna medzi prírodnými zdrojmi tohto vitamínu.

Okrem toho obsahujú aj vitamíny A, skupiny B (B1, B2, B3), E, K a P, bioflavonoidy, karotenoidy, lykopén, rutín, polyfenoly, draslík, vápnik, železo a pektín. Spolu tvoria výnimočne silnú kombináciu látok, ktoré podporujú imunitu, regeneráciu organizmu a spomaľujú proces starnutia pokožky.

Prečo piť šípkový čaj každý deň

1. Lahodný elixír s antibakteriálnym účinkom

Šípkový čaj má sviežu chuť a výborné močopudné aj dezinfekčné vlastnosti. Flavonoidy a rutín pôsobia ako silné antioxidanty, chránia cievy, podporujú pružnosť pokožky a pomáhajú tlmiť zápaly či bolesti. Lykopén, ďalší z cenných antioxidantov, sa spája s prevenciou nádorových ochorení. Šípkový čaj môže uľaviť aj pri bolestiach hlavy.

2. Skvelý pomocník pri prechladnutí

Pri nádche, kašli, zápaloch dýchacích ciest alebo bronchitíde dokáže šípkový čaj doslova zázraky. Podporuje imunitný systém, zmierňuje príznaky choroby a pomáha telu rýchlejšie sa zotaviť. Je účinným spojencom v období chrípok a sezónnych vírusov.

3. Ochrana srdca a ciev

Pravidelné pitie šípkového čaju pomáha udržiavať zdravé srdce. Znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pružnosť ciev a môže pôsobiť preventívne proti infarktu, mŕtvici či ateroskleróze. Okrem toho zmierňuje bolesti kĺbov a artritické ťažkosti.

4. Podpora trávenia

Tento čaj prospieva žalúdku aj črevám, zlepšuje trávenie a predchádza plynatosti, kolikám či hnačkám. Zároveň podporuje činnosť čriev a napomáha prirodzenej detoxikácii organizmu.

5. Využitie aj navonok

Odvar zo šípok sa dá použiť aj zvonka – na ošetrenie drobných rán, pomliaždenín či poštípania hmyzom. Okrem toho pomáha pri zápaloch močového mechúra.

6. Podpora pri anémii

Vďaka vysokému obsahu železa je šípkový čaj vhodný aj pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou. Pravidelným pitím môžete prispieť k lepšej tvorbe červených krviniek.

7. Energia a dobrá nálada

Šípkový čaj povzbudzuje, dodáva energiu a pôsobí ako jemné prírodné tonikum. Môžete si ho dopriať každý deň – nemá žiadne známe vedľajšie účinky.

Ako pripraviť šípkový čaj, aby si zachoval všetky cenné látky

Najdôležitejšie pravidlo: šípky nevarte. Vysoká teplota by zničila vitamíny, ktoré sú pre telo najcennejšie. Sušené plody stačí rozdrviť a zaliať prevarenou vodou ochladenou približne na 70 °C. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ich necháte lúhovať cez noc. Pred pitím čaj preceďte cez jemné sitko alebo plátno, aby ste odstránili drobné chĺpky, ktoré plody obsahujú. Ak si želáte čaj osladiť, použite radšej med ako cukor.

Pri spracovaní čerstvých šípok ich zbavte stopiek, rozrežte, vyberte semienka aj chĺpky – ideálne v rukaviciach, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Potom ich prepláchnite vo vlažnej vode.

Šípky aj na iné spôsoby

Zo šípok sa dá pripraviť aj džem, avšak pri varení sa väčšina vitamínu C stratí. Ak si chcete uchovať ich silu, skúste pripraviť šípkovú pastu: zrelé plody na deň zamrazte, potom ich nechajte mierne povoliť a vytlačte dužinu. Osladenú práškovým cukrom ju môžete skladovať v chladničke – skvele sa hodí na pečivo či ako základ nepečených dezertov.

Záver: Šípkový čaj nie je len chutný, ale aj liečivý nápoj. Podporuje imunitu, zlepšuje trávenie, posilňuje srdce a celkovo vitalizuje organizmus. Doprajte si ho denne – vaše telo sa vám poďakuje.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.