Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Štrúdľa z pomazánkového masla: rýchly recept pre začiatočníkov

Štrúdľa z pomazánkového masla: rýchly recept pre začiatočníkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Štrúdľa z pomazánkového masla: rýchly recept pre začiatočníkov Foto: depositphotos.com
reklama:

Štrúdľa patrí k obľúbeným klasickým sladkostiam, ktoré nikdy neomrzia.

Každá domácnosť má svoj overený recept – niekto volí lístkové cesto, iný ťahané alebo kysnuté. Menej tradičnou, ale veľmi praktickou voľbou je cesto z pomazánkového masla. Je rýchle, jednoduché a chutí skvele.

Pomazánkové maslo je v recepte ideálne, pretože poskytuje všetko potrebné: tuk, jemnú slanosť a ľahkú kyslosť, vďaka ktorej je cesto pružné a jemné. Po spojení s múkou a vajcom vznikne hladké cesto, ktoré sa ľahko rozvaľká, neprilepí a po upečení zostane krehké, ale nie suché. Hodí sa na sladké aj slané náplne, takže je veľmi univerzálne.

Rýchle cesto bez čakania

Najväčšou výhodou pomazánkového cesta je jeho rýchla príprava. Nemusíte ho nechávať odpočívať ani kysnúť – stačí ho zmiešať, rozdeliť a hneď použiť. Ak ho na chvíľu dáte do chladničky, bude sa s ním ešte jednoduchšie pracovať. Cesto pritom drží tvar, neroztáča sa a uľahčí vám plnenie ovocím alebo zeleninou.

Náplne, ktoré sa hodia do závinu

Pomazánkové cesto je veľmi univerzálne. Pri sladkých variantoch môžete použiť jablká, hrušky, slivky alebo tvaroh. Obľúbené sú aj makové či orechové plnky. Slané verzie môžu obsahovať napríklad šunku so syrom, špenát s fetou alebo rôzne zeleninové a bylinkové kombinácie. Z jedného cesta tak ľahko pripravíte sladký dezert aj chutný večerný závit.

Jablková štrúdľa – klasika, ktorá nesklame

táto štrúdľa z pomazánkového masla patrí k najjednoduchším a najobľúbenejším dezertom. Jemné cesto, šťavnaté teplé jablká a vôňa škorice vytvárajú kombináciu, ktorá nikdy nesklame. Chuť môžete doplniť nasekanými orechmi alebo rumom namočenými hrozienkami. Troška strúhanky zas vstrebe prebytočnú šťavu a zabezpečí, že cesto zostane krehké a lahodné.

Ingrediencie na 2 štrúdle

Na cesto:

  • 300 g pomazánkového masla (2 balenia)
  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 6 veľkých jabĺk
  • hrozienka podľa chuti
  • škoricový cukor
  • strúhanka

Na dokončenie:

  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte rúru na 180 °C.
  2. V mise zmiešajte pomazánkové maslo, vajce a múku a vypracujte hladké cesto.
  3. Cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte a posypte trochou strúhanky.
  4. Na cesto rovnomerne rozložte jablká, pridajte hrozienka a škoricový cukor podľa chuti. Zrolujte do tvaru závinu.
  5. Záviny premiestnite na pripravený plech, potrite vajcom a pečte približne 30 minút do zlatista.
  6. Po vychladnutí posypte štrúdľu práškovým cukrom.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.