Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce lokše ako od starej mamy: jednoduché, lacné a vždy dokonalé

Domáce lokše ako od starej mamy: jednoduché, lacné a vždy dokonalé
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce lokše ako od starej mamy: jednoduché, lacné a vždy dokonalé Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktoré jedlo v sebe nesie takú nostalgiu ako lokše.

Naše staré mamy ich pripravovali s ľahkosťou a my sme sa nevedeli dočkať, kedy sa z kuchyne rozvonia opekané zemiakové placky. Z obyčajných uvarených zemiakov, ktoré by inak skončili zabudnuté v chladničke, vzniklo jedlo, ktoré dokázalo nasýtiť aj potešiť.

Lokše sú dôkazom, že aj jednoduché jedlá môžu mať dušu. Ich výhodou je, že sa dajú pripraviť na sladko aj na slano, takže v kuchyni nájdu využitie takmer vždy. V sladkej verzii ich stačí potrieť domácim džemom či slivkovým lekvárom a zrazu z nich máte dezert, ktorý pripomenie detstvo. V slanej podobe zase skvele nahradia chlieb či knedľu – a tradične sa podávajú napríklad k svätomartinskej husi alebo kačke.

Ak ich ešte nepoznáte, možno vás prekvapí, že sa líšia od zemiakových placiek – tie sú chrumkavejšie a s pridaným vajíčkom, zatiaľ čo lokše sú jemné, tenké a vláčne.

Čo budete potrebovať

Na cesto stačia tri obyčajné suroviny – nič viac, žiadne vajíčka ani droždie.
Na približne 8 kúskov si pripravte:

  • 540 g varených zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžičku soli (mierne zarovnanú)

Najlepšie je, ak zemiaky uvaríte deň pred pečením. Po vychladnutí sa s nimi lepšie pracuje a cesto bude mať ideálnu konzistenciu. Na druhý deň ich nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo pretlačte cez lis na zemiaky – presne tak, ako to robievali naše babičky.

Potom do nich pridajte múku a soľ a rukami vypracujte mäkké, hladké cesto. Nechajte ho stáť len krátko – ak by ste ho odložili na dlhšie, začalo by rednúť.

Z hotového cesta vytvarujte valček, rozdeľte ho na osem častí a z každej vyvaľkajte tenkú placku. Aby sa cesto nelepilo, jemne posypte pracovnú dosku múkou, ale len symbolicky – priveľa múky by ubralo na jemnosti.

Pečenie lokší

Lokše sa tradične pečú nasucho, bez oleja. Použite panvicu s nepriľnavým povrchom alebo starú liatinovú, ak ju máte – tá im dodá pravú „babičkovskú“ chuť. Každú placku opečte z oboch strán, kým sa na nej neobjavia typické hnedasté bodky či pľuzgieriky.

Ak chcete proces urýchliť, dá sa použiť aj elektrický palacinkovač, ktorý funguje podobne ako staré kachle, len bez dymu a popola.

Po upečení ukladajte placky na seba a každú ľahko potrite tukom, aby zostali vláčne – výborne poslúži bravčová masť, maslo alebo rastlinný olej. Takto pripravené lokše sa dajú aj zamraziť alebo neskôr zohriať na pare či v rúre.

Tip na záver

Ak radi experimentujete, skúste lokše naplniť dusenou kapustou, mäsovou zmesou alebo makovou plnkou – vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodia takmer ku všetkému.

A hoci sú lacné a rýchle na prípravu, majú jednu veľkú výhodu: spájajú chute detstva s jednoduchosťou domácej kuchyne. Stačí pár zemiakov, trocha múky a dobrá nálada – a na stole máte jedlo, ktoré chutí ako spomienka na staré časy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.