Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou: jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete

Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou: jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Švédske mäsové guľky so smotanovou omáčkou: jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktoré jedlo sa stalo takou ikonou ako švédske mäsové guľky.

Väčšina z nás ich pozná z reštaurácií známeho nábytkárskeho reťazca, no pravé domáce guľky pripravené vo vlastnej kuchyni chutia ešte lepšie. Sú šťavnaté, jemne korenené a v kombinácii so smotanovou omáčkou a lyžičkou brusníc doslova neodolateľné.

Čím sú švédske guľky výnimočné?

Tajomstvo tohto tradičného švédskeho jedla spočíva v kombinácii dvoch druhov mäsa – hovädzieho a bravčového. Koreniny dodajú guľkám príjemnú arómu, zatiaľ čo maslo ich pri opekaní krásne zjemní. Kým sa pečú, rozvonia sa celý byt a hneď dostanete chuť ochutnať prvú porciu.

Potrebujete (cca 4 porcie)

Na guľky:

  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového v rovnakom pomere)
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2–3 lyžice Solamylu
  • 1 menšiu cibuľu
  • ½ lyžičky mletého nového korenia
  • štipku muškátového orieška
  • štipku mletého zázvoru
  • soľ, čierne korenie
  • kúsok masla na opekanie

Na omáčku:

  • 50 g masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho alebo hydinového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti

Ako postupovať krok za krokom

  1. Pripravte mäsovú zmes. Do misky vložte mäso, pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, mlieko, vajcia a Solamyl. Dochutíte všetkými koreninami a premiešajte, kým nevznikne kompaktná hmota.
  2. Vytvarujte guľky. Rukami tvarujte približne rovnaké kúsky, aby sa rovnomerne prepiekli.
  3. Opečte ich. Na panvici rozpustite maslo a guľky restujte zo všetkých strán dozlatista.
  4. Pripravte omáčku. V kastróle rozpustite maslo, prisypte múku a vytvorte zápražku. Potom ju postupne zalejte vývarom a smotanou, miešajte metličkou, kým nevznikne hladká hustejšia omáčka.
  5. Dochutenie a servírovanie. Omáčku povarte asi 15 minút, osolte, okoreňte a prelejte ňou upečené guľky. Podávajte s varenými zemiakmi v šupke alebo so zemiakovou kašou a lyžičkou brusnicového džemu.

Tip šéfkuchára

Ak chcete jedlo trochu ozvláštniť, môžete do omáčky pridať pár kvapiek sójovej omáčky alebo štipku dijonskej horčice – zvýrazní to jej chuť. Guľky sa skvele hodia aj do obedového menu, pretože ich môžete pripraviť deň vopred a pred podávaním len prehriať.

Obmena receptu

Namiesto klasickej smotanovej omáčky môžete skúsiť aj cibuľovú, kari alebo horčicovú verziu. Každá prinesie trochu iný chuťový zážitok, no základ zostáva rovnaký – lahodné, mäkké a šťavnaté guľky, ktoré si obľúbi celá rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.