Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo robiť s výpekom z husi? Uchová sa celé týždne a premení bežné jedlá na delikatesu

Čo robiť s výpekom z husi? Uchová sa celé týždne a premení bežné jedlá na delikatesu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo robiť s výpekom z husi? Uchová sa celé týždne a premení bežné jedlá na delikatesu Foto: depositphotos.com
reklama:

S príchodom svätého Martina sa v mnohých domácnostiach rozvonia pečená hus.

Počas dlhého pečenia sa z nej uvoľní nielen mäkké, voňavé mäso, ale aj množstvo tuku a výpeku. Zatiaľ čo husacie sadlo si väčšina z nás starostlivo odloží, výpek často končí v odpade – a to je veľká škoda. Práve v ňom sa totiž ukrýva koncentrovaná chuť, ktorou možno dochutiť desiatky ďalších jedál.

Pečená hus – tradícia, ktorá stojí za námahu

V obchodoch či priamo na farmách ju zoženiete už začiatkom novembra. Príprava si síce vyžaduje viac času a trpezlivosti, no výsledok býva famózny – jemné, tmavé mäso, ktoré sa rozpadá pod vidličkou.

Aby hus nebola tuhá, oplatí sa ju piecť pomaly a pri nízkej teplote, ideálne celú noc. Takýmto spôsobom sa mäso vlastne konfituje vo vlastnom tuku – zostane šťavnaté, mäkké a nasiaknuté vôňou byliniek a korenia.

Zlato v pohári – husacie sadlo

Počas pečenia sa z husy uvoľní veľa tuku, ktorý má výnimočné vlastnosti. Husacie sadlo je cenené pre svoj jemný chuťový profil aj pre zloženie – obsahuje viac nenasýtených tukov než bravčová masť, preto sa považuje za zdravšiu alternatívu. V kuchyni ho možno využiť na pečenie, vyprážanie, dochucovanie jedál alebo ako nátierku na čerstvý chlieb.

Výpek – tekuté korenie z pečenej husi

Okrem sadla vznikne aj výpek – zmes tuku a mäsovej šťavy, ktorá počas pečenia zhustne do tmavého aromatického základu. Často sa používa len na preliatie mäsa, no dá sa s ňou pracovať oveľa tvorivejšie.

Stačí ho precediť cez sitko, naliať do sklenenej nádoby a uložiť do chladničky. Tam vydrží aj dva týždne. Ak ho rozdelíte do formičiek na ľad a zmrazíte, máte vždy po ruke malé porcie na dochutenie omáčok či príloh.

Nápady, ako výpek využiť naplno

1. Kapusta ako od babičky

Keď pripravujete dusenú kapustu, namiesto obyčajného oleja použite trochu husacieho výpeku. Cibuľka na ňom získa karamelovú farbu a kapusta nasaje jemnú dymovú arómu.

2. Zmes „ako zo svätomartinského taniera“

Zvyšky mäsa, knedlíkov a kapusty môžete orestovať na lyžici výpeku. Vznikne zmes, v ktorej sa spoja všetky chute sviatočného obeda – jednoduchá, ale neskutočne dobrá večera.

3. Husacia nátierka s bylinkami

Zmiešajte kúsok sadla, výpek a obrané mäso, rozmixujte dohladka a dochuťte čerstvým tymianom alebo cesnakom. Výsledkom je luxusná nátierka, ktorá chutí skvele na čerstvom chlebe.

4. Lokše s husím podpisom

Na Slovensku sú lokše neodmysliteľnou súčasťou husacích hodov. Ak ich potriete výpekom namiesto masla, získajú nádhernú chuť. Do lokší môžete zabaliť aj kúsky mäsa či dusenú kapustu.

5. Chrumkavé zemiaky

Zvyšné varené zemiaky sa dajú premeniť na delikatesu – jednoducho ich opečte na lyžici husacieho výpeku. Vznikne dokonalá príloha alebo rýchla večera.

6. Kurča s chuťou husi

Ak sa vám husia chuť zapáčila, no nechcete ju pripravovať často, skúste počas pečenia kurčaťa použiť husací výpek. Jednoduchý trik, vďaka ktorému bude mäso voňavé a výraznejšie.

7. Rizoto s husacím tónom

Na výpeku môžete pripraviť aj základ na rizoto – osmažte cibuľku, pridajte ryžu guľatu Mánya, kúsky mäsa a zeleninu. Rizoto bude mať bohatšiu, mäsovú chuť a krásnu arómu po pečenej husi.

Malá rada na záver

Či už si výpek odložíte do chladničky alebo zamrazíte, vždy ho používajte s mierou – stačí malé množstvo, aby jedlo získalo hĺbku a vôňu tradičnej husacej pečienky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.