- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rasca v kuchyni: malý zázrak, ktorý robí veľké veci
Rasca v kuchyni: malý zázrak, ktorý robí veľké veci
Len máloktoré korenie má v našich domácnostiach také pevné miesto ako rasca.
Používame ju takmer denne – pri varení polievok, pečení mäsa, príprave kapusty, zemiakov či domáceho pečiva. Vďaka svojej typickej aróme a chuti dokáže aj jednoduché jedlo povýšiť na tradičnú pochúťku.
Rasca sprevádza kuchyňu človeka už stáročia. Jej výrazná vôňa a hrejivá chuť ju predurčujú na to, aby bola neoddeliteľnou súčasťou klasických jedál. Okrem toho prospieva aj tráveniu – pomáha proti nadúvaniu a podporuje činnosť žalúdka.
Často sa pletie s rímskou rascou, ktorá síce vyzerá podobne, no má ostrejšiu, exotickejšiu chuť. Tá sa využíva hlavne v indickej, arabskej a ázijskej kuchyni.
Nižšie nájdeš prehľad, ako rascu naplno využiť v bežnom varení.
Polievky, ktoré rozvonia rasca
Ak pripravuješ polievku so zemiakmi či kapustou, rasca by v nej určite nemala chýbať. Patrí do klasík ako cesnačka, zemiaková, gulášová, kapustnica, kyselica či kulajda.
Skús aj jednoduchú rascovú polievku – tajomstvo jej chuti spočíva v tom, že rascu na začiatku krátko opečieš na masti alebo oleji. Vôňa, ktorá sa pri tom uvoľní, premení obyčajnú polievku na aromatickú lahôdku.
Zemiaky a kapusta – dvojica, ktorú rasca miluje
Najlepším priateľom rasce sú bezpochyby zemiaky. Pridaj ju do vody pri varení, posyp ňou zemiaky pri pečení alebo ju vmiešaj do zemiakových placiek a harulí.
Rovnako neodmysliteľne patrí aj ku kapuste, či už kyslej alebo dusenej. Okrem chuti znižuje aj jej nadúvavé účinky – preto sa bez nej tradičné kapustové prílohy či segedín jednoducho nezaobídu.
Domáce pečivo s vôňou rasce
Domáce pečenie síce zaberie viac času, ale tá vôňa a chuť stoja za to. Či už pripravuješ chlieb, rožky, žemle alebo bagety, trocha rasce v ceste spraví divy.
Nielenže pečivu dodá výraznejšiu chuť, ale aj pomáha tráveniu a znižuje plynatosť. Preto sa v minulosti rasca považovala za „ľudový liek“, ktorý patrí do každého chleba.
Mäso, ktoré si bez rasce nevieme predstaviť
Rasca sa výborne hodí k bravčovému, hydine, hovädziemu aj rybám. K niektorým jedlám jednoducho patrí – napríklad ku kačici, husi, výpečkom či pečenému kuraciemu mäsu.
Často postačí len soľ a rasca – a výsledok je dokonalý. Výborne sa uplatní aj pri príprave gulášov, sekaných či mletého mäsa. Klasikou zostáva bravčové pliecko na rasci, kde korenie dostane priestor naplno rozvinúť svoju chuť.
Huby a rasca – osvedčená kombinácia
Huby patria medzi ťažšie stráviteľné potraviny, preto sa s rascou výborne dopĺňajú. Tá pomáha tráveniu a zároveň zvýrazňuje ich zemitosť.
Pridaj ju do praženice, omáčky, krému či hubovej polievky – rozdiel v chuti pocítiš hneď.
Strukoviny s rascou – chutné a ľahšie na žalúdok
Rasca a strukoviny sú dokonalá dvojka. Fazuľa, šošovica či cícer sú vďaka nej chutnejšie a menej nadúvajúce.
Pred varením ich namoč, a ak chceš ušetriť čas, použi tlakový alebo pomalý hrniec.
Rasca sa skvelo hodí do strukovinových polievok, gulášov, zapekaných jedál so zeleninou či do domácich fašírok.
Pomazánky, ktoré majú šmrnc
Trocha rasce dokáže premeniť obyčajnú nátierku na výnimočnú. Skvelo sa hodí do syrových, tvarohových, mäsových, drožďových či pikantných pomazánok.
Výborne doplní aj chuť tvarôžkov, tataráku alebo hubových nátierok, ktoré vďaka nej získajú nový rozmer.
Rasca je jednoducho korenie, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej kuchyni. Obohatí chuť, uľahčí trávenie a svojou vôňou pripomenie domáce varenie, na aké sa nezabúda.
