Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo sa vám pusinky niekedy nevydaria: najčastejšie chyby pri ich pečení

Prečo sa vám pusinky niekedy nevydaria: najčastejšie chyby pri ich pečení
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prečo sa vám pusinky niekedy nevydaria: najčastejšie chyby pri ich pečení Foto: depositphotos.com
reklama:

Pusinky patria k najjemnejším druhom domáceho pečiva – krehké, sladké, ľahučké ako obláčik.

Stačí len pár ingrediencií – vaječné bielky a cukor – a výsledok môže byť dokonalý. Ale len vtedy, ak sa dodrží niekoľko zásad.

Mnoho ľudí má pocit, že pusinky sa robia „samy“, no v praxi ide o cukrársku disciplínu, kde sa chyba odpúšťa len ťažko. Ak ich upečiete nesprávne, môžu popraskať, zostať lepkavé alebo získať nepekný žltkastý odtieň.

1. Žĺtok je najväčší nepriateľ bielka

Pri oddeľovaní vajec treba pracovať precízne. Aj malá kvapka žĺtka v bielku spôsobí, že sneh sa nevyšľahá do tuhej peny. Preto si bielky oddeľujte do samostatnej misky a až potom ich prelejte do misy, v ktorej budete šľahať.

2. Šľahanie musí ísť „na jeden dych“

Ak si počas šľahania dáte pauzu, bielky začnú rednúť a pena stratí svoju pružnosť. S mixérom preto pracujte plynulo, až kým sneh nedrží pevne tvar a leskne sa.

3. Menej je niekedy viac

Aj prešľahanie vie narobiť škodu. Keď sneh stratí lesk a začne sa drobiť, už ste za ideálnym bodom. Vtedy už pusinky nikdy nebudú hladké a jemné.

4. Cukor pridávajte s trpezlivosťou

Práškový cukor sa do hotového snehu pridáva postupne – po lyžiciach. Ak ho prisypete naraz, hmota spľasne a stratí nadýchanosť.

5. Vysoká teplota všetko pokazí

Najčastejšia chyba – príliš horúca rúra. Pusinky sa nesmú piecť, ale sušiť. Ak je teplota vyššia než 120 °C, zhnednú, zlepia sa a vnútri ostanú žuvačkové. Správne upečené pusinky sú snehovo biele, suché a po rozlomení sa nelipnú.

Ako spoznáte, že sú hotové

Hotové pusinky sa po dotyku nelepia, majú pevný tvar a ľahko sa odlepujú od papiera. Po vypnutí rúry im doprajte ešte pár minút sušenia s mierne pootvorenými dvierkami – vďaka tomu zostanú dokonale krehké.

Malý tip na záver

Ak vám po pečení zostanú bielky, práve pusinky sú najlepší spôsob, ako ich využiť. Zo zdanlivo obyčajných ingrediencií vznikne delikátne cukrové pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku.

Nech sa vydaria na prvý pokus – a nech sa vám v kuchyni rozvonia sladký úspech!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.