- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Škorica – hrejivá vôňa, ktorá rozvonia zimu aj kuchyňu
Škorica – hrejivá vôňa, ktorá rozvonia zimu aj kuchyňu
Len máloktoré korenie dokáže vytvoriť takú útulnú atmosféru ako škorica.
Jej sladkastá vôňa evokuje teplo domova a zimné večery pri šálke horúceho nápoja. Nie je však len symbolom Vianoc – svoje miesto má počas celej zimy, pretože nielen výborne chutí, ale aj zahrieva organizmus.
Kúsok histórie a pôvodu
Škorica, ktorú poznáme z koláčov a voňavých čajov, pochádza z vnútornej kôry stromu Cinnamomum verum, známeho ako pravý škoricovník. Tento vždyzelený strom pôvodne rastie na Srí Lanke. Jeho stonky sa zbierajú po dvoch rokoch rastu – vnútorná kôra sa následne suší v dlhých prúžkoch, ktoré sa pri sušení samé zvinú do známych voňavých tyčiniek.
Rozlišujeme dva hlavné druhy – pravú (cejlónsku) škoricu a kassiu, ktorú poznáme najčastejšie z obchodov. Cejlónska má svetlejšiu farbu, je jemná, krehká a chuťovo delikátnejšia. Kassia je tmavšia, tvrdšia a jej chuť je ostrejšia a výraznejšia.
Vôňa, ktorá zahreje
Z pohľadu ajurvédy je škorica korenie s hrejivým a upokojujúcim účinkom. Je ideálnou súčasťou zimného jedálnička – podporuje trávenie, prekrvuje telo a navodzuje pocit pohody.
Použiť ju môžete takmer všade:
- do vareného vína či punču,
- do dezertov, koláčov, polievok,
- alebo ako súčasť slaných jedál – napríklad duseného mäsa či zeleninových zmesí.
Tyčinky škorice sa hodia do jedál, ktoré sa varia pomaly – počas varenia uvoľňujú arómu, a po dokončení sa vyberajú. Naopak, mletá škorica je ideálna do ciest, müsli, jogurtov či posypiek.
Ako na domáci škoricový čaj
Ak hľadáte nápoj, ktorý zahreje a zároveň podporí trávenie, skúste si pripraviť škoricový čaj.
Stačí jedna lyžička mletej škorice (asi 2,5 g) na hrnček horúcej vody (cca 235 ml). Nápoj premiešajte a nechajte pár minút lúhovať.
Ak uprednostňujete jemnejšiu chuť, použite celú tyčinku škorice, ktorú necháte vriacou vodou prejsť asi 10–15 minút. Hotový čaj môžete osladiť lyžičkou medu a dochutiť plátkom citróna. Podávať sa dá teplý aj studený – podľa nálady.
Sušienky, ktoré prevoňajú celý dom
Škorica sa neodmysliteľne spája aj s domácim pečením. Je dokonalá v koláčoch, štrúdliach aj sušienkach.
Ak chcete jednoduchý recept bez zdĺhavých príprav, rozvaľkajte lístkové cesto, potrite ho roztopeným maslom, posypte cukrom so škoricou a zrolujte. Potom len nakrájajte na kolieska, poukladajte na plech a pečte pri 180 °C do zlatista.
Takéto pečivo je voňavé, chrumkavé a vydrží aj niekoľko dní. Ak pridáte orechy, vznikne vám škoricovo-orechová variácia, ktorá má ešte bohatšiu chuť.
Korenie, ktoré sa nestratí ani v slaných jedlách
Málokto vie, že škorica sa výborne hodí aj do slaných pokrmov. V indickej kuchyni patrí medzi základné koreniny. Je súčasťou pikantných jedál, ako je kuracie alebo bravčové vindaloo, kde sa mieša s kurkumou, zázvorom, čiernym korením a rímskou rascou.
Obľúbeným pokrmom je aj jemnejšia kuracia tikka masala, ktorú môžete kúpiť hotovú alebo si ju pripraviť doma. Skvele chutí s tradičným chlebom naan.
Škorica si rozumie aj s rajčinami – jej prídavok zvýrazní chuť rajčinovej omáčky alebo iných zeleninových jedál.
Ak máte radi experimenty, vyskúšajte bravčové so škoricou a zeleninou – kombinácia s fazuľkami, paprikou, cuketou a rajčinami vytvára bohatú, mierne sladkastú chuť. Pridajte ešte bulharské korenie čubrica, v ktorom dominuje saturejka, a získate pokrm, ktorý vás zahreje aj v najchladnejší deň.
Na záver: škorica ako vôňa domova
Nech už ju použijete v čaji, sušienkach alebo omáčke, škorica má jedno spoločné – vždy prinesie teplo, vôňu a pohodu. Je to korenie, ktoré dokáže prepojiť chute sladké aj slané, a zároveň pripomenúť, že aj malé množstvo dokáže veľké veci.
