- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáce ovsené sušienky: Sladká maškrta, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek
Domáce ovsené sušienky: Sladká maškrta, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek
Ak vás občas prepadne chuť na niečo sladké, skúste siahnuť po ovsených sušienkach.
Sú jednoduché na prípravu, zasýtia, a vďaka ovseným vločkám sú o niečo výživnejšie než bežné kupované sladkosti. Okrem vlákniny obsahujú aj dôležité živiny a minerály, ktoré prospievajú tráveniu aj celkovej vitalite.
Cesto na tieto sušienky si môžete prispôsobiť podľa seba – výborne sa hodia kúsky čokolády, orechy, hrozienka alebo sušené ovocie. Výsledkom sú voňavé, krehké koláčiky, ktoré si obľúbia deti aj dospelí.
Recept na ovsené sušienky, ktoré sa vždy podaria
Príprava týchto sušienok nevyžaduje žiadne zložité postupy. Ak máte doma základné suroviny, zvládnete ich upiecť doslova za chvíľu. Po upečení sú ľahko chrumkavé, ale stále jemné na hryzenie.
Potrebujete:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 malú lyžičku škorice
- 250 g rozpusteného masla alebo rastlinného tuku
- ½ hrnčeka cukru alebo medu
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 1 a ½ hrnčeka ovsených vločiek (môže byť aj müsli)
- ½ hrnčeka nasekaných orechov
- približne 80 g nasekanej čokolády
Postup:
- V miske rozšľahajte vajce s roztopeným maslom či tukom.
- Prisypte všetky suché ingrediencie a premiešajte, až vznikne husté, ale tvárne cesto.
- Z cesta tvarujte malé guľky veľké asi ako vlašský orech. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a mierne ich sploštite.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 až 20 minút, kým okraje nezískajú zlatistú farbu.
- Sušienky nechajte vychladnúť – po vytiahnutí z rúry sú veľmi krehké, po chvíli však pekne stuhnú.
Tieto koláčiky sú ideálne ako rýchle občerstvenie, zdravšia desiata pre deti alebo chutný doplnok ku káve.
Tip na obmenu:
Vyskúšajte do cesta pridať sušené brusnice, kandované ovocie alebo trochu kakaa. Získate tak novú chuťovú verziu bez nutnosti meniť základ receptu.
Ďalšie nápady, ako využiť ovsené vločky pri pečení
Ovsené vločky sú neuveriteľne všestranné – hodia sa nielen do sušienok, ale aj do mnohých druhov pečiva a dezertov. Ak nimi nahradíte časť múky, zvýšite obsah vlákniny a dodáte pečivu jemne orieškovú chuť.
- Skvele sa hodia aj do perníkového cesta.
- Výborné sú pracny s ovsenými vločkami, kakaom a škoricou.
- Ak máte radi vanilkové rožky, skúste ich zdravšiu verziu v podobe ovsených tyčiniek.
- Zjemnené vločky s arašidovým maslom vytvoria originálne nepečené cukrovinky.
- Marokánky z ovsených vločiek si môžete upiecť počas celého roka – nielen počas sviatkov.
Ovsené vločky v nepečených dobrotách
Nemusíte vždy zapínať rúru. Ovsené vločky sa výborne uplatnia aj v nepečených receptoch. Spojte ich s kokosom, orechmi alebo sušeným ovocím a vytvarujte malé guličky či tyčinky. Takéto sladkosti sú hotové za pár minút, zasýtia a nezaťažia svedomie.
Tieto jednoduché ovsené sušienky dokazujú, že zdravšie pečenie nemusí byť zložité ani nudné. Z pár bežných surovín dokážete vytvoriť lahodný dezert, ktorý poteší celú rodinu.
