Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Horúce jablko – hrejivý nápoj, ktorý navodí atmosféru domova

Horúce jablko – hrejivý nápoj, ktorý navodí atmosféru domova
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Horúce jablko – hrejivý nápoj, ktorý navodí atmosféru domova Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa ochladí, siahnite po šálke, ktorá zahreje zvnútra

S príchodom chladných večerov sa väčšina z nás rada zabalí do deky, zapáli sviečku a siahne po niečom teplom na pitie. Čaj či káva sú klasika, no ak túžite po zmene, vyskúšajte horúce jablko – nápoj, ktorý vonia po škorici, zime a domácej pohode.

Mnohí ho poznajú z vianočných trhov, no jeho kúzlo si môžete jednoducho preniesť aj do vlastnej kuchyne. Potrebujete len pár bežných ingrediencií a chvíľku času. Odmenou vám bude nápoj, ktorý prevonia celý byt a zahreje telo aj dušu.

Čo sa skrýva za názvom „horúce jablko“

Ide o teplý jablkový nápoj pripravený zo 100 % jablkového moštu alebo čerstvej šťavy, ochutený koreninami, ktoré k zime jednoducho patria – škorica, klinčeky, badyán či muškátový oriešok. Na doladenie chuti sa často pridáva aj pár kvapiek citrónu alebo pomaranča, aby nápoj nebol príliš sladký.

Na rozdiel od vareného vína neobsahuje alkohol a v porovnaní s čajom neobsahuje kofeín, takže ho môžu bez obáv piť aj deti. Ak však chcete verziu „pre dospelých“, stačí pridať trochu rumu alebo jablkového brandy – a z nealkoholického nápoja sa razom stane hrejivý koktail na dlhé večery.

Poctivý domáci recept – chuť, ktorá sa nedá nahradiť

Najlepšie horúce jablko je to, ktoré si pripravíte sami z čerstvých surovín. Okrem výbornej chuti máte istotu, že pijete len to, čo sami do hrnca vložíte.

Potrebujete:

  • 1 kg sladších jabĺk (napr. Gala, Jonagold,)
  • 1 bio citrón
  • 1 liter vody
  • 1 celú škoricu
  • 3–4 klinčeky
  • 1 hviezdičku badyánu
  • kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
  • med alebo javorový sirup podľa chuti

Jablká umyte a nakrájajte aj so šupkou a jadierkami – tie dodajú nápoju prirodzenú hustotu. Všetko vložte do hrnca, zalejte vodou, pridajte koreniny a trochu citrónovej kôry. Varte na miernom ohni asi 30–40 minút, kým jablká nezmäknú. Potom zmes precedíte, ochutíte medom a citrónovou šťavou. Ak je chuť príliš výrazná, pokojne pridajte trochu vody.

Výsledkom je vitamínmi nabitý elixír, ktorý prehreje, posilní imunitu a vďaka svojej vôni okamžite zlepší náladu.

Rýchla verzia – keď nemáte čas

Nie vždy sa dá stráviť polhodinu pri sporáku. Ak potrebujete niečo rýchle, siahnite po kvalitnom jablkovom mušte alebo 100 % šťave.

Do hrnca nalejte liter moštu, pridajte lyžičku mletej škorice, pár klinčekov, kúsky pomarančovej kôry a kúsok zázvoru. Nechajte krátko povariť, dochuťte medom alebo citrónom – a hotovo. Celý proces nezaberie viac ako desať minút.

Tip pre zaneprázdnených: V obchodoch už nájdete aj bio zmesi na horúce jablko – bez konzervantov a umelých sladidiel. Stačí zaliať horúcou vodou a môžete si ho dopriať aj v práci či na cestách.

Viac než len nápoj

Horúce jablko si ľudia obľúbili nielen pre jeho chuť, ale aj pre pocit pokoja, ktorý prináša. Koreniny ako škorica a zázvor prehrievajú telo, podporujú krvný obeh a imunitu, zatiaľ čo jablká sú zdrojom vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Každá šálka tak predstavuje malý rituál starostlivosti o telo aj myseľ. Navyše, môžete si ho prispôsobiť podľa seba – pridať kúsky jabĺk či pomaranča, kvapku vanilky, štipku muškátového orieška alebo trochu karamelového sirupu. Pre ešte väčší pôžitok ho môžete ozdobiť kopčekom šľahačky – a z obyčajného nápoja sa razom stane dezert v pohári.

Nápoj, ktorý myslí aj na prírodu

Príprava horúceho jablka je nielen zdravá, ale aj šetrná k životnému prostrediu. Nepotrebujete žiadne exotické suroviny ani plastové obaly. Všetko sa dá pripraviť z miestnych jabĺk a pár kúskov korenia.

Ak použijete bio suroviny, znížite množstvo odpadu a podporíte zero waste prístup – dokonca využijete aj tie jablká, ktoré by inak skončili na komposte. Zrazu sa z obyčajného ovocia stane niečo výnimočné – hrejivý nápoj plný vône, chuti a udržateľnosti.

Malý zázrak v šálke

Horúce jablko nie je len nápoj – je to krátka pauza od zhonu. Šálka voňavej tekutiny, ktorá vás donúti na chvíľu sa zastaviť, nadýchnuť a užiť si prítomný okamih.

Nech ho pripravíte akokoľvek – z čerstvých jabĺk či z muštu – vždy prinesie pocit pokoja, tepla a domova.

A ako sa hovorí:

„Jedno jablko denne drží lekára ďaleko.“
V teplej, korenistej podobe má však ešte väčšiu moc – zohreje, povzbudí a pohladí dušu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.