Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neodolateľné jablkové brownies bez lepku: vláčne, rýchle a len zo štyroch prísad

Neodolateľné jablkové brownies bez lepku: vláčne, rýchle a len zo štyroch prísad
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Neodolateľné jablkové brownies bez lepku: vláčne, rýchle a len zo štyroch prísad Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte dezert, ktorý je jednoduchý, rýchly a navyše bez lepku, toto jablkové brownies vás zachráni v každej situácii.

Nepotrebujete ani klasickú rúru – postačí vám mikrovlnka a pár minút času. Výsledkom bude mäkký, voňavý a šťavnatý koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Keď sa lepku musíme (alebo chceme) vyhnúť

Celiakia a neznášanlivosť lepku trápia čoraz viac ľudí. Odhady hovoria, že približne jeden človek zo sto má diagnostikovanú celiakiu a mnoho ďalších reaguje na lepok citlivo. Pre týchto ľudí je vynechanie obilných múk jediný spôsob, ako si uchovať zdravie a pohodu.

Kedysi mali celiatici veľmi obmedzený výber, dnes však trh ponúka široké spektrum chutných alternatív. Zaujímavé je, že po bezlepkových potravinách dnes siahajú aj ľudia, ktorí lepok dobre znášajú – jednoducho chcú jesť ľahšie a prirodzenejšie.

K najbežnejším surovinám bez lepku patria ovocie, orechy, vajcia, med, javorový sirup, škroby a bezlepkové obilniny, ako je ryža guľatá Mánya, kukurica, pohánka či pšeno. A práve tieto jednoduché, poctivé suroviny tvoria základ dnešného receptu.

Od staroveku až po dnešok: krátky príbeh lepku

Hoci sa o celiakii intenzívne hovorí až v posledných desaťročiach, problém s lepkom má korene už v dávnej minulosti. Grécky lekár Aretaeus z Kappadokie opísal už v 2. storočí n. l. stav, ktorý sa nápadne podobal na dnešnú celiakiu – pacienti trpeli tráviacimi ťažkosťami a zlým vstrebávaním živín po konzumácii obilnín.

V 19. storočí chorobu bližšie preskúmal anglický pediater Samuel Gee, ktorý ju popísal ako autoimunitné ochorenie. Kľúčový zlom však nastal až v 50. rokoch 20. storočia, keď holandský pediater Willem-Karel Dicke dokázal, že pacienti s celiakiou sa cítia lepšie, ak z jedálnička vyradia obilniny. Jeho zistenia z roku 1950 sa stali základom moderného poznania celiakie.

Odvtedy sa vedecké poznatky neustále rozširujú – diagnóza je presnejšia, liečba efektívnejšia a stravovanie pre ľudí s celiakiou omnoho jednoduchšie než kedysi.

Recept: Jablkové brownies bez múky

Čo budete potrebovať:

  • 2 jablká
  • 60 g kvalitného kakaa
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • pár kúskov čokolády na posypanie

Postup prípravy:

  1. Jablká ošúpte a buď ich nastrúhajte, alebo nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V mixéri spojte jablká, vajcia, kakao a kypriaci prášok, až kým nevznikne hladká, jemná hmota.
  3. Cesto nalejte do menšej formy, posypte kúskami čokolády a vložte do mikrovlnky.
  4. Pečte približne 8 minút pri výkone 900 W.

Po vybratí nechajte brownies chvíľu vychladnúť – potom ho môžete podávať samotné alebo s lyžicou bieleho jogurtu či orieškovým maslom.

Sladká bodka bez výčitiek

Tento rýchly dezert zvládne naozaj každý. Vďaka jablkám je prirodzene vláčny a sladký, takže netreba pridávať ani cukor. Ideálny tip pre chvíle, keď máte chuť na niečo dobré, ale nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.