- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Margotové kolieska: netradičné vianočné pečivo, ktoré si vás získa kokosovo-čokoládovou chuťou
Margotové kolieska: netradičné vianočné pečivo, ktoré si vás získa kokosovo-čokoládovou chuťou
Ak patríte medzi milovníkov čokolády a kokosu, tento recept si okamžite zamilujete. Margotové kolieska sú neobyčajné, ale zato neuveriteľne chutné vianočné pečivo, ktoré sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Spojenie jemného lineckého cesta s plnkou z obľúbenej kokosovo-čokoládovej tyčinky Margot je hotovým zážitkom – a ak ich raz ochutnáte, budete sa čudovať, prečo ste ich ešte nikdy nerobili.
Sladké inšpirácie z obľúbených cukroviniek
Pri výrobe sviatočných sladkostí, či už pečených alebo nepečených, často siahneme po známych cukrovinkách z obchodu. Kto by nepoznal tatrankové alebo medové guľky obalené v kokose? No len málokto tuší, že podobným spôsobom možno pripraviť aj margotové kolieska – drobné kúsky, ktoré v sebe spájajú výnimočnú vôňu, jemnosť a sviežosť kokosu so sladkosťou čokolády.
Práve preto si získali srdcia tých, ktorí majú radi rýchle, ale originálne recepty. Margotová tyčinka je ideálnym základom – nielen do nepečených dezertov, ale aj ako plnka do pečeného pečiva. Výsledkom je delikátne pečivo, ktoré chutí lepšie, než vyzerá.
Nepečené či pečené? Sladké z tyčiniek a sušienok
Rozdrvené sušienky, oplátky či tyčinky sú v kuchyni veľkými pomocníkmi. Skracujú čas, dodávajú chuť a štruktúru a navyše sa s nimi výborne pracuje. Ak ich spojíte s maslom, trochou cukru a rumu, vznikne kompaktná hmota, z ktorej môžete vytvoriť guľky, tyčinky alebo tortové vrstvy. Po chvíli v chladničke sú pripravené na podávanie – jednoduché, rýchle a neodolateľné.
Podobný princíp môžete využiť aj pri pečených koláčikoch. Margotová plnka je skvelou alternatívou k tradičným maslovým alebo pudingovým krémom. Okrem toho, že nádherne vonia po kokose, má aj výbornú konzistenciu a pri spájaní koliesok sa krásne rozotiera.
Recept na margotové kolieska
Cesto:
-
300 g hladkej múky
-
80 g práškového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
kôra z 1 citróna
-
štipka soli
-
3 žĺtky
-
200 g zmäknutého masla
Plnka:
-
90 g tyčinky Margot (nastrúhanej)
-
2 PL práškového cukru
-
2 PL rumu
-
100 g zmäknutého masla
Poleva:
-
100 g mliečnej čokolády
-
1 PL masla
-
nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup krok za krokom
-
Príprava cesta:
Do misy preosejte múku, pridajte oba cukry, citrónovú kôru a štipku soli. Prisypte žĺtky a zmäknuté maslo. Najskôr miešajte vareškou, potom rukami vypracujte hladké, elastické cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu. -
Tvarovanie a pečenie:
Po odležaní rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou formičky vykrajujte kolieska a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 °C približne 10–12 minút, kým jemne nezružovejú. Nechajte ich vychladnúť. -
Margotový krém:
Nastrúhajte tyčinku Margot, pridajte práškový cukor, rum a zmäknuté maslo. Všetko vymiešajte do hladkého krému. Potom vždy dve kolieska spojte týmto krémom k sebe. -
Čokoládová poleva:
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom. Každé koliesko z jednej strany namočte do čokolády a posypte orechmi. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.
Tipy a variácie
-
Ak nemáte Margotku, môžete použiť akúkoľvek kokosovo-čokoládovú tyčinku.
-
Do krému možno pridať kvapku rumovej arómy alebo trošku strúhaného kokosu pre intenzívnejšiu chuť.
-
Namiesto koliesok môžete cesto vykrajovať do tvarov srdiečok či hviezdičiek – pečivo tak získa sviatočnejší vzhľad.
-
Margotový krém sa dá použiť aj ako náplň do lineckých košíčkov či ako vrstva do nepečených zákuskov.
Sladká bodka na záver
Margotové kolieska sú dôkazom, že aj obyčajná tyčinka z obchodu sa dá premeniť na luxusné sviatočné pečivo. Vonia po Vianociach, chutí po čokoláde a kokose a ich príprava je rýchla a nenáročná. Navyše v chladničke vydržia aj niekoľko týždňov – takže si ich môžete pripraviť v predstihu a užívať si ich počas sviatkov v plnej paráde.
Ak ich raz vyskúšate, určite sa zaradia medzi vaše obľúbené recepty, ku ktorým sa budete každé Vianoce s radosťou vracať.
