- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Mleté rezne trochu inak: skúste verziu s nivou a prekvapte rodinu výraznou chuťou
Mleté rezne trochu inak: skúste verziu s nivou a prekvapte rodinu výraznou chuťou
Niektoré jedlá majú jednoducho svoje čaro – a mleté rezne medzi ne bezpochyby patria.
Krehké, šťavnaté a vždy istota, že po nich nezostane ani omrvinka. Ak ich však pripravíte s kúskami nivy a kvapkou kyslého mlieka, získajú nový rozmer.
Klasika, ktorá zmenila názov, nie chuť
„Holandské“ rezne síce znejú ako pokrm zo severu Európy, no v skutočnosti ide o čisto domáci recept. Názov im prischol len vďaka syru gouda, ktorý sa kedysi do mäsovej zmesi pridával. Dnes sa však oplatí vymeniť ho za nivu – jej jemne slaná a pikantná chuť urobí z obyčajného obeda zážitok.
Recept: Mleté rezne s nivou a kyslým mliekom
Tento recept je dôkazom, že aj známe jedlo sa dá pripraviť s novým nápadom – bez zložitostí, no s výraznou chuťou.
Potrebujete:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 80 g nastrúhanej nivy
- 100 ml kyslého mlieka
- 1 lyžicu pikantnej horčice
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na obaľovanie: hladká múka, vajce, strúhanka a tuk na vyprážanie (olej alebo masť).
Postup:
- Mäso vložte do misky a premiešajte s nastrúhanou nivou, kyslým mliekom a horčicou.
- Dochutite paprikou, soľou a korením. Zmes dobre premiešajte a nechajte ju aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke – vďaka tomu budú rezne krehkejšie.
- Vytvarujte stredne veľké fašírky, obalte ich najprv v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici rozohrejte olej a rezne smažte z oboch strán, kým nebudú mať zlatistú kôrku.
Tip na podávanie
Najlepšie chutia s nadýchanou zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo jednoduchým šalátom z čerstvých uhoriek. Rezne môžete pripraviť aj vopred – po usmažení ich stačí krátko zohriať v rúre, a zostanú rovnako šťavnaté.
Ak hľadáte nápad na víkendový obed, tieto mleté rezne s nivou sú ideálnou voľbou: jednoduché, voňavé a s chuťou, ktorú si zapamätáte.
