Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Staročeská muzika: sladkosť, ktorú naši predkovia milovali na Vianoce. Oživte túto zabudnutú pochúťku!

Dezert z jednoduchých surovín podávaný na Vianoce
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dezert z jednoduchých surovín podávaný na Vianoce Foto: depositphotos.com
reklama:

Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov bola na českých i moravských stoloch počas Vianoc úplnou samozrejmosťou – staročeská muzika, sladká ovocná dobrota, ktorú si naši predkovia pripravovali ako symbol hojnosti a rodinnej pohody. Dnes o nej už vie len málokto, no kedysi patrila k tradičným sviatočným jedlám rovnako ako kapor či vianočka. Možno je práve teraz čas, aby ste túto krásnu tradíciu oživili a prekvapili rodinu neobyčajným dezertom po štedrej večeri.

Zabudnutá vianočná tradícia

Kedysi sa Vianoce niesli v duchu množstva zvykov a rituálov, ktoré sa dnes už takmer neudržiavajú. Ľudia liali olovo, púšťali lodičky z orechových škrupiniek, hádzali topánky, aby zistili, koho čaká svadba či cesta do sveta. Popri týchto tradíciách však k sviatočnej atmosfére patrili aj špeciálne jedlá, ktoré sa pripravovali len raz do roka. Jedným z nich bola práve vianočná muzika – sladká, voňavá a plná ovocia.

Zatiaľ čo kapor na čierno si nezíska každého, muzika má schopnosť osloviť aj tých, ktorí sladké jedlá bežne nevyhľadávajú. Nie je presladená, no má lahodnú, domácku chuť, ktorá vás prenesie do čias, keď sa varilo z poctivých surovín a srdcom.

Čo vlastne bola „muzika“?

Tento názov môže znieť zvláštne, no „muzika“ neoznačuje hudbu, ale dezert z ovocia, ktorý pripomína niečo medzi kompótom a hustou sladkou omáčkou. V rôznych regiónoch sa recept mierne líšil – niekde sa pridávali orechy, inde viac korenia či trochu medu. V starých kuchárskych knihách možno nájsť aj označenia ako vocet, odvárka alebo Tomáškový kompót.

Posledné pomenovanie súvisí s dňom svätého Tomáša (21. decembra) – práve vtedy sa zvykla muzika variť, aby sa do Štedrého dňa pekne rozležala a získala svoju typickú arómu. Podávala sa ako slávnostný dezert na konci večere, často spolu s vianočkou, ktorú si ľudia do muziky namáčali.

Ako pripraviť pravú staročeskú muziku

Ak sa rozhodnete tento recept oživiť, pripravte si nasledovné:

Ingrediencie:

  • približne 400 g sušeného ovocia (najlepšie jablká, hrušky, slivky, marhule – prípadne ich kombinácia)

  • 1 tyčinka škorice

  • 1 hviezdička badiánu

  • ½ lyžičky klinčekov (odporúča sa zabaliť ich do kúska gázy, aby sa dali po uvarení ľahko vybrať)

  • kôra z polovice citróna (olúpaná v dlhých prúžkoch)

  • nastrúhaný perník na zahustenie

  • hrsť hrozienok

  • hrsť lúpaných mandlí

  • 2 lyžice rumu

Postup:
Sušené ovocie vložte do hrnca, zalejte ho studenou vodou tak, aby bolo celé ponorené, a nechajte aspoň dve hodiny napučať. Potom pridajte všetky koreniny a citrónovú kôru. Zmes priveďte k varu a na miernom ohni varte, kým ovocie nezmäkne.

Keď je ovocie hotové, odstráňte z hrnca korenie a kôru a zmes rozmixujte do hladka. Ak je príliš riedka, pridajte nastrúhaný perník – ten ju krásne zahustí a zároveň dodá typickú vôňu Vianoc. Nakoniec vmiešajte hrozienka, mandle a rum. Hotovú muziku nechajte vychladnúť a uložte do chladu.

Servírovanie ako z babičkinej kuchyne

Muziku môžete servírovať v malých pohároch alebo miskách. Skvele vyzerá ozdobená kopčekom šľahačky, kúskami sušených jabĺk či štipkou škorice. Tradične sa podávala s čerstvou vianočkou – keď si do nej kúsok namočíte, chuť sa krásne prepojí a vytvorí dokonalý vianočný záver večere.

Lahôdka, ktorá vydrží aj po Vianociach

Jednou z výhod muziky je jej trvanlivosť. Ak ju uchováte v chladničke, bez problémov vydrží niekoľko dní, dokonca aj celý sviatočný týždeň. Dá sa podávať nielen na Štedrý deň, ale aj počas sviatkov – napríklad s koláčmi, bábovkou alebo ako netradičný doplnok k jogurtu.

Malý návrat k tradíciám

Vianočná muzika je krásnym príkladom toho, že niekedy sa oplatí pozrieť späť. Naši predkovia vedeli, ako si z jednoduchých surovín vytvoriť poklad, ktorý spájal rodinu pri stole. Možno aj vy zistíte, že táto dávno zabudnutá pochúťka má v sebe čosi magické – chuť, vôňu a teplo domova.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.