Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cviklový koláč – prekvapivo chutný a pritom zdravý dezert

Cviklový koláč – prekvapivo chutný a pritom zdravý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cviklový koláč – prekvapivo chutný a pritom zdravý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Sladké potešenie, ktoré neohrozí váš jedálniček

Len málokto by čakal, že obyčajná cvikla sa môže stať hviezdou dezertu. Väčšina z nás ju pozná ako prílohu k hlavnému jedlu alebo súčasť šalátu, no v posledných rokoch si našla cestu aj do modernej kuchyne – a to aj tej sladkej. Ak sa spojí s kakaom či kvalitnou horkou čokoládou, vznikne vláčny, aromatický koláč, ktorý chutí lepšie, než by ste čakali.

Cvikla má zaslúženú povesť superpotraviny. Je bohatá na betain, antioxidanty, vitamín C, železo a vlákninu. Vďaka svojej prirodzene sladkej chuti dokáže v koláči nahradiť časť cukru alebo tuku, čím sa z dezertu stáva ľahšia a výživnejšia alternatíva klasického pečiva.

Prečo sa oplatí piecť z cvikly

Ak vás niekedy prepadne chuť na sladké, ale nechcete siahať po kalorických maškrtách, cviklový koláč je ideálne riešenie. Spája potešenie z pečenia s pocitom, že pre seba robíte niečo dobré.

Tento koreň nielen zafarbuje cesto do tmavého odtieňa čokolády, ale mu dodáva aj jemnú sladkosť a vláčnosť. To znamená, že do receptu môžete pridať menej cukru aj tuku, bez toho, aby utrpela chuť. A ak nahradíte vajcia chia gélom alebo použijete rastlinné mlieko, ľahko pripravíte aj vegánsku verziu.

Najlepšie na tom je, že cvikla sa v koláči takmer stratí – nie chuťou, ale svojou „zdravou povesťou“. Výsledok chutí ako klasický kakaový koláč, len je o poznanie ľahší a výživnejší.

Jednoduchý recept na cviklový koláč s kakaom

Čo budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké uvarené a olúpané cvikly
  • 100 ml rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kokosového)
  • 150 g trstinového cukru (alebo banán, xylitol, javorový sirup)
  • 2 vajcia (alebo chia gél pre vegánsku verziu)
  • 150 g špaldovej či celozrnnej múky
  • 50 g kvalitného kakaa
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • štipku soli
  • voliteľne: nasekané orechy alebo kúsky horkej čokolády

Ako na to:

  1. Rúru rozohrejte na 180 °C.
  2. Cviklu nakrájajte a rozmixujte na hladké pyré.
  3. V miske vymiešajte vajcia s cukrom, pridajte olej a cviklové pyré.
  4. V druhej miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
  5. Spojte obe zmesi a dobre premiešajte.
  6. Ak chcete koláč ozvláštniť, vmiešajte čokoládu alebo orechy.
  7. Cesto nalejte do formy a pečte približne 35 minút.
  8. Po vychladnutí podávajte samotný alebo s lyžicou bieleho jogurtu.

Tento koláč je skvelý ako sladká desiata, poobedný dezert či rýchle raňajky. Výborne chutí aj druhý deň – jeho vláčna konzistencia sa dokonca ešte zvýrazní.

Cvikla, ktorá prekvapila školu

O tom, že zdravé pečenie môže byť zábavné, vie svoje aj učiteľka Hana z Kladna. Každý piatok prinášala do triedy „tajomný koláč“, v ktorom sa skrývala nezvyčajná surovina – raz cuketa, inokedy avokádo a napokon aj cvikla. Keď deti ochutnali čokoládový koláč a mali hádať, čo je v ňom ukryté, nikto neuhádol. „Naozaj cvikla? Veď to chutí ako brownies!“ zasmiali sa žiaci. A práve o to ide – dezert, ktorý je zdravý, ale nepôsobí „zdravo“.

Pečte s rozumom aj ohľadom na planétu

Používanie sezónnych a lokálnych surovín, ako je cvikla, má aj ekologický rozmer. Netreba ju dovážať z diaľky, vydrží dlho skladovaná a stojí len pár centov. Ak sa rozhodnete piecť s ňou, šetríte nielen svoje telo, ale aj planétu.

Ešte ekologickejšie je, ak použijete silikónovú formu namiesto jednorazového papiera a stavíte na prírodné sladidlá či celozrnné múky. Vďaka tomu vznikne dezert, ktorý je šetrný vo všetkých smeroch – k vám, k vášmu zdraviu aj k prírode.

Váš vlastný príbeh chutného experimentu

Cviklový koláč je len základ, na ktorom môžete stavať. Skúste pridať štipku škorice, kardamón, kokosový cukor či pomarančovú kôru. Každá verzia prinesie inú chuť a vôňu – a možno sa práve tá vaša stane rodinným favoritom.

A príbeh o koláči z cvikly je dôkazom, že aj zdravé jedlá môžu mať chuť, farbu a dušu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.