Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedlé darčeky, ktoré si môžete pripraviť v predstihu: Začnite s vianočnými prípravami už teraz!

Jedlé darčeky, ktoré si môžete pripraviť v predstihu: Začnite s vianočnými prípravami už teraz!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jedlé darčeky, ktoré si môžete pripraviť v predstihu: Začnite s vianočnými prípravami už teraz! Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa chcete tento rok vyhnúť stresu z vianočného nákupu na poslednú chvíľu a zároveň hľadáte niečo osobné pre svojich blízkych, siahnite po domácich jedlých darčekoch.

Nielenže potešia, ale aj prekvapia svojou chuťou. Niektoré z nich potrebujú čas na zrenie, preto je ideálne začať práve teraz – do sviatkov budú akurát pripravené.

Existujú pochúťky, ktoré je možné pripraviť narýchlo, no sú aj také, ktorým prospieva dlhšie “uskladnenie”. Určite nechcete darovať skleničku, ktorú si obdarovaný nemôže hneď vychutnať. Preto odporúčame investovať do citrusov – z niekoľkých ingrediencií viete pripraviť originálne chutné dobroty, ktoré sa hodia na sviatočný stôl aj ako jedinečný darček.

Voňavá pomarančová marmeláda

Potrebujete na približne 10 menších pohárov (220 ml):

  • 1 kg sladkých pomarančov
  • 1 citrón
  • 1,2 kg cukru

Ako na to:

  1. Dôkladne umyté pomaranče nakrájajte na tenké kolieska, najlepšie pomocou mandolíny. Zbavte ich kôstok, rozštvrťte a vložte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Zalejte litrom vody a najprv povarte asi desať minút. Potom stiahnite plameň a pomaly varte ešte približne trištvrte hodinu, kým ovocie úplne nezmäkne.
  2. Prisypte cukor a varte na silnejšom ohni ďalších 15 až 20 minút. Marmeláda začne tmavnúť a hustnúť. Skúšku želírovania spravíte kvapkou na studenom tanieriku – ak nesteká, máte hotovo. Horúci džem prelejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom, kým nevychladne.

Citrónový likér pre gurmánov

Základ na 2 litre domáceho likéru:

  • 8–10 bio citrónov
  • 1 liter silného (80 %) alkoholu
  • 600 g cukru

Príprava:

  1. Z citrónov dôkladne ošúpte len žltú časť kôry a vložte ju do veľkej uzatvárateľnej nádoby. Zalejte liehom, uzavrite a nechajte lúhovať aspoň 4 týždne na tmavom mieste.
  2. Uvarte cukrový sirup z litra vody a cukru. Keď vychladne, preceďte lúhovanú citrónovú zmes a zmiešajte so sirupom. Nalejte do fliaš a uchovávajte v chlade. Výborný je napríklad ako digestív po sviatočnej večeri.

Nakladané citróny – originálna pochúťka

Na 2 poháre (300 ml) budete potrebovať:

  • 10 bio citrónov
  • ½ hrnčeka hrubej soli
  • ¼ hrnčeka cukru

Ako postupovať:

  1. Citróny umyte a nakrojte na štvrtiny – nechajte ich však spojené na jednom konci. Obaľte ich v zmesi soli a cukru a nechajte v miske cez noc v chladničke.
  2. Nasledujúci deň ich aj s vytvorenou šťavou natlačte do čistých pohárov tak, aby boli úplne ponorené. Za pár týždňov získajú jedinečnú chuť – sú fantastické k pečenému mäsu či do slaných aj sladkých koláčov. Skladujte v chlade, vydržia až pol roka.

Takéto jedlé darčeky sa nielen krásne vynímajú vo vianočnom balení, ale aj darujú s láskou. A keď začnete už teraz, ušetríte si pred sviatkami veľa času – a možno aj nervov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.