- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Lekvárové buchty podľa maminej receptúry: Jiří Babica prezradil starý rodinný poklad
Lekvárové buchty podľa maminej receptúry: Jiří Babica prezradil starý rodinný poklad
Niektoré vône nás okamžite prenesú späť do detstva – medzi ne určite patrí aj aróma čerstvo upečených domácich buchiet. Český televízny kuchár Jiří Babica sa podelil o recept, ktorý sa v jeho rodine dedí z generácie na generáciu. Tvrdí, že ide o rovnaký recept, aký používala ešte jeho babička, a výsledok je vždy rovnaký – mäkučké, nadýchané buchty s vôňou masla a sladkého slivkového lekváru.
Tajomstvo dokonalého kysnutého cesta
Kysnuté cesto je základom každých dobrých buchiet. Hoci sa jeho príprava môže na prvý pohľad zdať zložitá, v skutočnosti to nie je žiadna veda – stačí trochu trpezlivosti, kvalitné suroviny a chuť pustiť sa do pečenia. Skúsené gazdinky vedia, že každé cesto sa správa trochu inak a práve v tom spočíva čaro domáceho pečenia.
Čím viac vajec a masla použijete, tým bohatšia a jemnejšia bude štruktúra cesta. Na druhej strane však takéto cesto kysne pomalšie. Ľahšie, redšie cestá s menším množstvom tuku a väčším podielom tekutín naopak krásne „naskočia“ a sú vzdušnejšie. Ideálne cesto by malo byť jemné, elastické a len mierne lepivé. Babicov recept tieto zásady dokonale spĺňa.
Cesto, ktoré sa vždy vydarí
Začnite tým, že do veľkej misy nasypete 500 gramov polohrubej múky, pridáte 80 gramov cukru a štipku soli. Všetko premiešajte a uprostred urobte malú jamku. Práve do nej neskôr vlejete kvások.
Príprava kvásku – srdce každého cesta
Do menšej misky nalejte 3 až 4 lyžice vlažného mlieka, rozdrobte doň 1 kocku droždia a prisypte trošku cukru. Všetko premiešajte, kým nevznikne jemná kašička. Dôležité upozornenie: droždie nikdy nepoužívajte priamo z chladničky. Potrebuje mať izbovú teplotu, inak nebude kvások dobre pracovať. Nechajte ho preto aspoň hodinu postáť v kuchyni.
Keď sa kvások začne dvíhať a objavia sa bublinky, je pripravený na použitie.
Nechajte kvások v ceste „ožiť“
Nalejte kvások do pripravenej múčnej zmesi, jemne ho posypte múkou a lyžicou alebo rukami vytvorte hustejšie cesto. Misu prikryte čistou utierkou a nechajte ju na teplom mieste približne 20 minút, aby kvások pekne „vzišiel“.
Vymiešajte cesto dohladka
Teraz pridajte 100 gramov roztopeného (a už vychladnutého) masla, 250 mililitrov vlažného mlieka, 1 celé vajce a trochu nastrúhanej citrónovej kôry pre jemnú arómu. Všetko spolu miešajte, kým nevznikne hladké, pružné a mierne lepivé cesto. Ak máte kuchynského robota, ušetríte si prácu – nechajte ho miesiť približne 8 až 10 minút.
Potom cesto prikryte a nechajte na teplom mieste 35 až 45 minút kysnúť. Malo by zväčšiť svoj objem približne dvojnásobne.
Tvarovanie a plnenie buchiet
Pracovnú plochu posypte trochou múky a preložte na ňu polovicu cesta. Ľahko ho premiesite a vyvaľkajte na plát hrubý asi 1 až 1,5 centimetra. Pomocou noža ho rozdeľte na rovnaké štvorce.
Do stredu každého štvorca dajte lyžičku slivkového lekváru, hustého džemu alebo tvarohovej náplne. Potom spojte protiľahlé rohy cesta a v dlaniach vytvarujte buchtu tak, aby náplň zostala bezpečne uzavretá.
Ako pripraviť plech
Plech alebo zapekaciu misu vymažte rozpusteným maslom a posypte kryštálovým cukrom – po upečení tak vznikne jemne karamelizovaná, chrumkavá spodná kôrka. Buchty ukladajte vedľa seba spojom nadol. Ak máte radi poriadne naplnené buchty, riaďte sa jednoduchým pravidlom – čím menej cesta, tým viac náplne.
Posledné kysnutie a pečenie
Pred pečením nechajte buchty ešte 20 minút oddychovať, aby opäť trochu narástli. Potom ich potrite rozpusteným maslom s trochou cukru a vložte do predhriatej rúry na 190 °C. Pečte približne 30 minút, kým nebudú mať zlatistú kôrku.
Po upečení ich nechajte mierne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Ich vôňa zaplní celý dom a na chvíľu sa budete cítiť, akoby ste sa vrátili do kuchyne svojej mamy či babičky.
Malý tip na záver
Ak chcete, aby buchty zostali mäkké aj na druhý deň, zabaľte ich po vychladnutí do ľanovej utierky alebo ich uložte do uzatvárateľnej nádoby. A ak ich podávate čerstvé, sú vynikajúce s pohárom mlieka alebo hrnčekom kakaa – presne tak, ako ich kedysi servírovali naše staré mamy.
