Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci chlieb bez váženia: starý babičkin recept na lacný a jednoduchý „hrnčekový“ zázrak

Niet nad vôňu a chuť domáceho chleba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Niet nad vôňu a chuť domáceho chleba Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie je nad vôňu čerstvo upečeného chleba, ktorá naplní celý dom teplom a pocitom domova. Domáci chlieb má jednoducho svoje čaro – a čo je najlepšie, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Nepotrebujete kuchynskú váhu, drahé suroviny ani žiadne špeciálne pomôcky. Tento osvedčený hrnčekový recept pochádza ešte od našich starých mám a zvládne ho úplne každý – aj ten, kto nikdy predtým nepiekol.

Vôňa domova v každom kúsku

Mnohí ľudia si myslia, že piecť vlastný chlieb je zložité a zdĺhavé. Pravdou však je, že s týmto receptom zvládnete chlieb pripraviť za pár minút práce a s minimom námahy. Celý proces pozostáva z niekoľkých jednoduchých krokov a výsledkom je mäkučký bochník s chrumkavou kôrkou, ktorý chutí omnoho lepšie než väčšina kupovaného pečiva. Navyše – vlastnoručne upečený chlieb vás vyjde len na pár centov.

Chlieb sprevádza ľudstvo tisícročia

Pečenie chleba má neuveriteľne dlhú históriu. Prvé formy chleba poznali už ľudia v období neolitu – teda pred viac ako 10 000 rokmi pred naším letopočtom. Vtedy si pračlovek začal pražiť nazbierané zrná na ohni a neskôr ich drvil na múku. Z nej vznikali jednoduché kaše či placky, ktoré sú priamymi predkami dnešného chleba.

Staroveké civilizácie ako Egypťania, Gréci, Féničania či Židia už poznali rôzne spôsoby pečenia a chlieb sa stal súčasťou každodenného života aj rituálov.

Dnes si môžeme vybrať z desiatok druhov chleba – od klasického pšenično-ražného až po bezlepkové či kváskové varianty. No napriek moderným trendom zostáva najobľúbenejší domáci čerstvý chlieb, ktorý chutí jednoducho najlepšie.

Odkiaľ sa vzalo slovo „chlieb“?

Pôvod názvu siaha do pradávnych čias. Slovo „chlieb“ pochádza pravdepodobne z pragermánskeho výrazu „hlaiba“, ktorý sa časom menil a vyvíjal až do dnešnej podoby. Tento jazykový koreň sa zachoval vo viacerých európskych jazykoch – napríklad v nemčine ako Laib či v angličtine ako loaf.

Možno aj preto má chlieb v sebe niečo univerzálne – symbol domova, práce, pohostinnosti a hojnosti.

Babičkin hrnčekový recept na domáci chlieb

Tento jednoduchý recept si zamilujete. Nepotrebujete váhu, len obyčajný hrnček a trochu trpezlivosti pri kysnutí.

Budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky hladkej múky

  • 1 balíček sušeného droždia

  • 1 kávovú lyžičku drvenej rasce

  • 2 kávové lyžičky soli

  • ½ kávovej lyžičky práškového cukru

  • 1 a ½ hrnčeka teplej vody

Postup krok za krokom

  1. Zmiešajte suroviny:
    Do väčšej misy nasypte múku, droždie, rascu, soľ a cukor. Prilejte teplú vodu (nie horúcu!) a všetko dôkladne premiešajte, až kým sa nevytvorí mäkké, mierne lepivé cesto.

  2. Pracovanie cesta:
    Ak sa vám cesto zdá príliš husté, môžete pridať trochu vody. Potom ho preneste na pomúčenú pracovnú dosku a pár minút spracujte rukami. Cesto by malo byť pružné, nie však tvrdé.

  3. Prvé kysnutie:
    Vytvarujte z cesta bochník, vložte ho do pomúčeného hrnca alebo misy, prikryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť 2 až 2,5 hodiny na teplom mieste.

  4. Druhé spracovanie:
    Po vykysnutí cesto znova krátko prepracujte a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Následne ho niekoľkokrát preložte cez seba – tým docielite nadýchanejšiu a jemnejšiu striedku.

  5. Druhé kysnutie:
    Opäť vytvarujte bochník, položte ho na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 45 minút odpočívať.

Pečenie a finálne úpravy

Pred vložením do rúry môžete chlieb na vrchu jemne narezať ostrým nožom – vytvoríte tak klasický vzhľad bochníka, alebo si môžete spraviť vlastný ozdobný vzor.

Rúru predhrejte na 250 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 220 °C a chlieb dopečte – najprv prikrytý (napríklad alobalom), neskôr odkrytý, aby sa vytvorila krásne chrumkavá kôrka.

Malý trik od babičky: do rúry vložte spolu s chlebom misku s vodou. Vďaka pare zostane chlieb vláčny a kôrka bude ešte krehkejšia a voňavejšia.

Ako nechať chlieb „dýchať“

Keď je chlieb upečený, nevykladajte ho hneď na stôl ani nezakrývajte utierkou. Najlepšie je položiť ho na mriežku, aby mohol chladnúť rovnomerne. Ak by ste ho nechali v plechu, mohol by sa zospodu zapariť a zvlhnúť.

Keď úplne vychladne, môžete ho nakrájať – a ten prvý krajček, teplý, s kúskom masla, bude chutiť ako spomienka na detstvo.

Kúsok tradície, ktorý stojí za to

Domáci chlieb nie je len pečivo. Je to malý rituál, ktorý spája generácie. Učí nás trpezlivosti, pokoju a jednoduchosti. Navyše, jeho príprava je skvelý spôsob, ako si oddýchnuť od zhonu – a ešte aj ušetriť.

Ak ste ešte nikdy neskúsili upiecť vlastný chlieb, práve tento recept je ideálnym začiatkom. Stačí jeden hrnček, pár bežných surovín a vôňa, ktorá vám pripomenie, ako chutí domov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.