Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rumové perníčky: Voňavé vianočné kúsky s jemnou polevou

Rumové perníčky: Voňavé vianočné kúsky s jemnou polevou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rumové perníčky: Voňavé vianočné kúsky s jemnou polevou Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäkké perníkové guľôčky obalené v hladkej poleve s vôňou rumu – ideálna voľba pre všetkých, ktorí si cez sviatky radi doprajú niečo tradičné, ale zároveň nechcú tráviť hodiny pipľaním detailného zdobenia.

Perníky sú pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. Tentoraz však namiesto zdobiaceho vrecka a bielkovej polevy siahneme po hladkej rumovej poleve, ktorá dodá pečivu jemný lesk aj príjemnú arómu.

Recept na mäkučké perníčky s rumovou polevou

Potrebujete (1 dávka):

Na cesto:

  • 100 g práškového cukru
  • 60 g masla (zmäknuté)
  • 80 g medu
  • 2 vajcia M
  • 6 g jedlej sódy
  • 5 g škorice
  • 3 g klinčeka
  • 3 g zázvoru
  • 2 g soli
  • 275 g pšeničnej hladkej múky
  • 75 g ražnej hladkej múky

Na polevu:

  • 300 g práškového cukru
  • 70 g rumu
  • 15 g oleja

Postup:

  1. Do väčšej misy dajte vajcia, cukor a tekutý (nie horúci) med. Metličkou všetko prešľahajte, aby vznikol hladký základ.
  2. Pridajte na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Ak pracujete s rozpusteným maslom, rátajte s tým, že cesto potrebuje odležať v chladničke do ďalšieho dňa.
  3. Prisypte koreniny – škoricu, klinček a zázvor – podľa toho, koľko korenistosti preferujete (cca 2–3 g z každej). Pridajte aj soľ, jedlú sódu a oba druhy múky.
  4. Zo všetkého vypracujte hladké, nelepivé cesto. Zabaľte ho alebo prikryte, aby neoschlo, a nechajte polhodinu chladiť.
  5. Medzitým rozohrejte rúru na 160 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  6. Z odležaného cesta odoberajte malé porcie s hmotnosťou približne 10 g a v rukách z nich vytvarujte guľôčky. Rozložte ich na plech – nechajte medzi nimi miesto, aby mali kam narásť.
  7. Pečte 12–15 minút, potom ich nechajte dôkladne vychladnúť.
  8. Na polevu zmiešajte cukor, rum a olej tak, aby vznikla hladká, lesklá hmota.
  9. Vychladnuté perníčky ponárajte do polevy a pomocou vidličky ich ukladajte na mriežku, kde môže prebytočná poleva odtiecť.
  10. Pokým poleva nezaschne, môžete ju ešte dozdobiť drobnými sušenými kvietkami – napríklad levanduľou, ružou či chrpou. Pekný efekt urobia aj jemné trblietky.
  11. Po úplnom zaschnutí uložte perníčky do uzatvárateľných nádob. Najlepšie chutia, keď si pár dní poležia a prevoňajú sa.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.