- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Pudingové strojčekové pečivo: Domáca chuť Vianoc, ktorá zmizne zo stola ako prvá
Pudingové strojčekové pečivo: Domáca chuť Vianoc, ktorá zmizne zo stola ako prvá
Medzi tradičnými druhmi vianočného pečiva má strojčekové pevné miesto.
V mnohých rodinách sa pečie celé desaťročia a niet sa čomu čudovať – krehké pásiky spojené kyselkavým ríbezľovým džemom a jemne ponorené v čokoláde sú skrátka neodolateľné.
Ak ste sa do jeho prípravy ešte nepustili, možno vás odrádza predstava starého mlynčeka na mäso, bez ktorého si ho kedysi naše staré mamy ani nevedeli predstaviť. Pravdou však je, že recept je jednoduchý a poradíte si aj v modernej kuchyni – strojček je výhoda, nie podmienka.
Čo robí toto pečivo výnimočným?
Tajomstvom je krehké maslové cesto s veľkým podielom vanilkového pudingu v prášku. Ten mu dodá jemnú textúru aj charakteristickú vôňu, ktorá pripomína domáce sušienky. Tvarovanie môžete urobiť klasicky so strojčekom, ale ak ho nemáte, postačí zdobiace vrecko so širšou špičkou – cesto sa dá tvarovať prekvapivo ľahko.
Suroviny na jednu dávku
- 600 g polohrubej múky
- 300 g práškového cukru
- 7 balíčkov vanilkového pudingového prášku
- ½ balenia prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 350 g masla alebo tuku na pečenie
Na spájanie použite akýkoľvek džem, ktorý máte radi – tradične sa používa ríbezľový. Na ozdobu bude potrebná rozpustená čokoláda.
Ako postupovať krok za krokom
- Rúru rozohrejte na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
- V mise premiešajte preosiatu múku, cukor, pudingový prášok a kypriaci prášok. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a vajcia. Vypracujte kompaktné, hladké cesto.
- Cesto vtlačte do strojčeka a vytláčajte dlhé prúžky. Ak strojček nemáte, naložte ho do pevného zdobiaceho vrecka a vytlačte prúžky priamo na plech.
- Pásiky nakrájajte na menšie rovnaké kúsky a pečte 8 – 10 minút, kým jemne nezhnednú.
- Po vychladnutí zlepte vždy dva kúsky džemom. Ríbezľový vytvorí krásnu kyslastú protiváhu k sladkému cestu, ale môžete siahnuť aj po inom.
- Na záver rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a konce zlepených kúskov do nej krátko namočte. Nechajte zatuhnúť na mriežke.
Ako pečivo skladovať
Hotové kúsky odložte do suchej a uzatvárateľnej nádoby. Najlepšie im prospieva chladné a tmavé miesto. Keď ich vytiahnete v správnej chvíli, budete mať na stole klasiku, ktorá poteší malých aj veľkých.
