Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vykrajovačky na vianočné pečenie: Na čo všetko sa hodia a ako im predĺžiť život

Vykrajovačky na vianočné pečenie: Na čo všetko sa hodia a ako im predĺžiť život
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vykrajovačky na vianočné pečenie: Na čo všetko sa hodia a ako im predĺžiť život Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa blížia Vianoce, mnohí z nás začínajú riešiť, aké druhy koláčikov tento rok napiecť.

A spolu s tým sa zvyčajne objavia aj vykrajovačky – drobné kuchynské pomôcky, bez ktorých by sa veľa tradičných receptov jednoducho nezaobišlo. Aby vám však slúžili čo najdlhšie, oplatí sa venovať im trochu pozornosti. Zároveň nie je zlé zorientovať sa v tom, aké vykrajovačky sú dostupné a na čo sú určené.

Vykrajovačky majú podstatne širšie využitie než len na klasické linecké. Okrem cesta s nimi ľahko vytvarujete aj marcipán alebo poťahovacie hmoty, ktorými sa zdobia koláčiky či torty. Výber tvarov je obrovský – od jednoduchých geometrických foriem cez tradičné vianočné motívy až po nápadité kúsky, ktoré sa hodia aj na iné sviatky či oslavy.

Aké typy vykrajovačiek existujú?

Kovové vykrajovačky

Najrozšírenejšie sú oceľové vykrajovačky. Mnohé z nich majú aj malý vytláčací mechanizmus, ktorý pomáha uvoľniť cesto bez toho, aby sa deformovalo. Je to veľmi praktické hlavne pri tvaroch s otvorom v strede – napríklad pri obľúbenom lineckom.

Plastové vykrajovačky

Neskôr sa rozšírili plastové verzie. Sú ľahké, farebné a deti ich používajú s nadšením. Predávajú sa buď ako samostatné tvary, alebo ako jeden celý plát s množstvom výrezov. Ten môže mať rôzne motívy alebo napríklad sériu rovnakých tvarov (typicky vanilkové rožky). Práca s nimi je rýchla a výsledok rovnomerný, hoci možno o čosi menej „romantický“ než pri klasických formičkách.

Pákové (pístové) vypichovače

Toto sú malé pomôcky, ktoré sa využívajú najmä na dekorovanie. Nevkladá sa do nich cesto, ale vytláčajú vzory z marcipánu či poťahovacích hmôt. Tvarovo pripomínajú ploché formičky a umožňujú veľmi precízne zdobenie.

Dekoračné pečiatky

Ďalšou kategóriou sú pečiatky na cesto. Do vyvaľkaného cesta odtlačia obrázok, ktorý sa po upečení zachová len vtedy, ak cesto nekysne. Pri kysnutom alebo nadmerne nadýchanom by sa motív úplne stratil.

Ako sa správne starať o vykrajovačky?

Kovové vykrajovačky

Po skončení pečenia ich netreba nechávať dlho odložené. Umyte ich ručne v teplej vode pomocou jemnej hubky. Myčka riadu im nesvedčí – poškodila by ich ochranný povrch a skracovala životnosť. Po umytí je dôležité vykrajovačky dôkladne vysušiť, ideálne nechať ešte chvíľu doschnúť na teple. Potom ich odložte na suché, uzatvorené miesto.

Plastové vykrajovačky

Pri plastových je údržba ešte jednoduchšia. Stačí ich opláchnuť v teplej vode a prejsť hubkou. Nie všetky plasty sú vhodné do umývačky, takže je dobré to neriskovať. A ako pri kovových – nechajte ich poriadne vyschnúť a uložte ich tak, aby na ne nešlo vlhko.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.