Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 prírodných antibiotík, ktoré máte bežne v kuchyni

5 prírodných antibiotík, ktoré máte bežne v kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
5 prírodných antibiotík, ktoré máte bežne v kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď na nás lezie choroba, prvou voľbou nemusia byť hneď lieky z lekárne.

Mnohé každodenné suroviny dokážu telo podporiť rovnako účinne a pri správnom použití aj bez vedľajších účinkov. Príroda ponúka množstvo prostriedkov, ktoré ľudia využívajú celé generácie – a často ich máme doslova po ruke.

Nadmerné užívanie antibiotík môže viesť k odolnosti baktérií aj k rôznym nepríjemným reakciám. Práve preto sa oplatí vedieť, aké účinky majú niektoré bežné kuchynské ingrediencie. Nasledujúca pätica patrí medzi najpreskúmanejšie a najosvedčenejšie.

1. Cesnak – malý strúčik s mimoriadnou silou

Cesnak je právom považovaný za prírodný liek širokého spektra. Dokáže zasiahnuť baktérie, vírusy aj plesne. Vedecky je potvrdené, že pôsobí proti zlatému stafylokokovi, salmonelám či baktérii E. coli.

Pravidelné užívanie cesnaku pomáha pri bolestiach hrdla, zápaloch horných dýchacích ciest či pri ochoreniach pľúc. Mnohí naň nedajú dopustiť ani pri problémovom vykašliavaní.

2. Cibuľa – domáci klasik pri nádche a kašli

Cibuľa je jedným z najstarších domácich „liekov“. Obľúbená je najmä pri prechladnutí – buď vo forme šťavy, ktorú možno osladiť medom, alebo ako jednoduchý cibuľový čaj.

Silice, ktoré sa uvoľňujú z čerstvo prekrojenej cibule, pomáhajú prečisťovať nosové dutiny, a preto je účinné ju inhalovať.

Zaujímavosťou je aj jej využitie pri zápale stredného ucha: pár kvapiek čerstvej šťavy na tampóne dokáže priniesť rýchlu úľavu. Cibuľa taktiež podporuje hojenie drobných poranení, pôsobí pri popáleninách, ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a priaznivo vplýva na cukor i cholesterol.

3. Harmanček – jemný, upokojujúci, no veľmi účinný

Harmančekový čaj je známy svojimi antibiotickými účinkami a pomáha aj pri zvýšenej teplote. Dezinfikuje, upokojuje žalúdok a zmierňuje kŕče.

Hodí sa aj na vonkajšie použitie – odvar je vhodný na obklady pri zápaloch očí, na podráždenú pokožku či pri bolestiach zubov a ďasien.

Okrem toho pôsobí harmonizačne na nervovú sústavu a je skvelým pomocníkom pri nespavosti.

Ako si ho pripraviť: lyžičku harmančeka stačí zaliať horúcou vodou a pár minút nechať lúhovať. Na obklady je možné použiť aj horúce mlieko, ktoré z byliny vytiahne upokojujúce látky.

4. Zázvor – korenina, ktorá dokáže zahriať aj imunitu

Zázvor je známy najmä ako prevencia. Podporuje cirkuláciu, pôsobí antibakteriálne a často sa používa pri chrípke, nachladnutí či tráviacich ťažkostiach. Príjemne prehreje organizmus a nakopne imunitu.

Napriek tomu nie je vhodný pre všetkých – deťom a chronicky chorým (napr. diabetikom) sa jeho užívanie neodporúča. Pri niektorých liekoch môže vyvolať nežiaduce reakcie, preto je dobré overiť si vhodnosť jeho užívania u odborníka.

Odporúčané denné množstvá:

  • sušený zázvor: najviac 1 g denne
  • čerstvý koreň: najviac 4 g denne

Nadmerné dávky môžu spôsobiť pálenie záhy, nevoľnosť, zvracanie, hnačku či problémy so srdcovým rytmom.

5. Oregáno – voňavá bylinka s prekvapivým účinkom

Oregáno nie je len obľúbená ingrediencia v pizze. Ide o veľmi silnú bylinu s výraznými antiseptickými vlastnosťami. Jej silice pôsobia antibakteriálne, protizápalovo a pomáhajú aj pri plesňových infekciách.

Užíva sa pri kašli, bolestiach hrdla či pri problémoch so zažívaním – podporuje totiž tvorbu žlče. Je užitočné aj pri vnútorných zápaloch a ťažkostiach s črevami.

Oregáno má zároveň upokojujúce účinky, pomáha pri migrénach a žuvanie čerstvých lístkov môže uľaviť pri bolesti zubov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.