Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Celozrnná múka: čím sa líši od bielej a ako s ňou narábať v kuchyni

Celozrnná múka: čím sa líši od bielej a ako s ňou narábať v kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Celozrnná múka: čím sa líši od bielej a ako s ňou narábať v kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si chcete jedálniček obohatiť o výživnejšie suroviny, celozrnná múka je ideálny kandidát.

Obsahuje aj vonkajšiu časť zrna, ktorá sa pri výrobe bielej múky odstraňuje, a práve tam sa ukrýva množstvo prospešných látok. Skôr než ju začnete používať pravidelne, oplatí sa pochopiť, ako sa správa pri príprave jedál.

Mnohých môže odrádzať jej o niečo vyššia cena či neznalosť správneho postupu. V skutočnosti však stačí vedieť pár jednoduchých pravidiel a práca s celozrnnou múkou bude úplne prirodzená.

Ako si poradiť s celozrnnou múkou?

Na prvý pohľad pôsobí inak než klasická hladká múka – má tmavší odtieň a jej štruktúra je hrubšia, keďže časti obalu zrna sa nepomelú úplne na prach.

  • Náhrada za bielu múku je možná, no začnite postupne. V receptoch môžete bielu múku bez problémov nahradiť celozrnnou, no zo začiatku odporúčam meniť iba časť množstva. Postupne tak zistíte, ako sa mení chuť aj výsledná konzistencia a či vám takto pripravené jedlá vyhovujú.
  • Cesto si vypýta viac tekutín. Celozrnná múka má vyššiu schopnosť vstrebávať vodu. Ak ju použijete v recepte, ktorý pôvodne počítal s bielou múkou, môže byť potrebné pridať trochu viac tekutiny, aby ste dosiahli požadovanú hustotu cesta.
  • Výrobky budú hutnejšie. Pečivo, knedle aj múčniky budú menej nadýchané a jemné. Na druhej strane majú väčšiu sýtosť, takže zasýtia na dlhší čas.
  • Farba aj chuť hotového pokrmu sa zmenia. Tmavší odtieň múky sa odrazí aj na vzhľade pečiva a pri jedení ucítite jemný, prirodzene orieškový podtón.
  • Pri kysnutí je potrebná trpezlivosť. Celozrnné cesto naberá objem pomalšie a nedokáže sa nafúknuť tak výrazne ako cesto z bielej múky.
  • Skladovanie má svoje pravidlá. Celozrnné múky nevydržia tak dlho, preto ich po kúpe presypte do uzatvárateľnej nádoby, uložte na suché a tmavé miesto a neskladujte ich príliš dlho.
  • Najlepšie vynikne v domácom pečive. Často sa mieša s bielou múkou, no dobre si poradí aj v koláčoch, pizzovom ceste, knedliach.
  • Dobre poslúži aj na zahusťovanie alebo posýpku. Tak ako biela múka, aj celozrnná dokáže zahustiť omáčky a polievky a drobenke dodá výživnejší charakter.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.