Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce rožky: Kysnuté cesto ako príjemný rituál s výborným výsledkom

Domáce rožky: Kysnuté cesto ako príjemný rituál s výborným výsledkom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce rožky: Kysnuté cesto ako príjemný rituál s výborným výsledkom Foto: depositphotos.com
reklama:

Upečené pečivo z vlastnej kuchyne má jedinečnú chuť, ktorú vám žiadny obchod nenahradí.

Keď si raz vytiahnete z rúry ešte teplé, voňavé rožky, rýchlo pochopíte, aký rozdiel v kvalite to je. A čo je najlepšie – zvládne ich pripraviť každý, kto si nájde trochu času.

Možno vás odrádza predstava, že práca s kysnutým cestom je komplikovaná alebo máte rešpekt z tvarovania. Pravdou však je, že ide o veľmi príjemný proces, ktorý je skôr relaxom než stresom. Stačí sa doň ponoriť a nechať cesto urobiť väčšinu práce za vás.

Recept na 10 domácich rožkov

Príprava omládku

  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička medu (alebo sladienky)
  • 10 g čerstvého droždia
  • 125 g hladkej múky

Cesto

  • 5 g cukru
  • 140 ml vody
  • 1,5 lyžičky soli
  • 355 g hladkej múky
  • 25 g oleja

Postup krok za krokom

  1. Omládok premiešajte z vody, medu, droždia a múky. Misku prikryte a nechajte ju približne 35–45 minút stáť, aby zmes napenila a zväčšila objem.
  2. Vypracujte cesto – k hotovému omládku prisypte zvyšné suroviny a miešajte, kým nezískate hladké, elastické cesto. To potom nechajte na teple vykysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  3. Rozdelenie a tvarovanie – cesto premieste na doske, rozdeľte na 10 častí a z každej vytvorte trojuholník. Každý stočte od najširšej strany smerom ku špičke – tak vznikne klasický rožkový tvar.
  4. Spevnenie tvaru – hotové rožky jemne poválajte po doske, aby sa počas pečenia nerozvinuli a držali pekný tvar.
  5. Druhé kysnutie – rožky uložte na plech s papierom na pečenie. Prikryte vlhkou utierkou a doprajte im asi 20 minút, aby sa opäť nadýchli.
  6. Pečenie – povrch potrite vodou a vložte do rúry predhriatej na 220–230 °C. Pečte zhruba 10–13 minút, kým sa neobjaví tmavšia, zlatistá kôrka.

Tip navyše

Pred pečením môžete rožky dochutiť posypaním – skvele sa hodí mak alebo hrubozrnná soľ zmiešaná s rascou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.