- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Ovocie a orechy v čokoláde, karameli či jogurtovej poleve: jednoduchý trik, ktorý v nádielke vždy zaboduje
Ovocie a orechy v čokoláde, karameli či jogurtovej poleve: jednoduchý trik, ktorý v nádielke vždy zaboduje
Ak dieťa ovocie alebo orechy neobľubuje, ešte to neznamená, že musíte siahnuť po menej hodnotných sladkostiach.
Stačí trochu kreativity a aj zdravšie suroviny môžu vyzerať ako malý sviatočný poklad. V čokoládovej, karamelovej či jogurtovej poleve sa totiž dá ukryť množstvo ovocných aj orechových kúskov – a výsledok je nielen chutný, ale aj veľmi efektný.
Ako vybrať správnu čokoládu
Výroba „ovocia v čokoláde“ je jednoduchá, pokiaľ máte dobrú čokoládu. Tie bežné z obchodov síce chutia známo, no často obsahujú prísady, ktoré môžu ovplyvniť konzistenciu aj výsledný vzhľad. Oveľa spoľahlivejšie je siahnuť po profesionálnej čokoláde určenej na polievanie – v podobe malých peletiek sa ľahko rozpúšťa a po stuhnutí pevne drží aj na hladkom povrchu ovocia.
Okrem tradičnej tmavej či bielej čokolády existujú aj farebné varianty s rôznymi príchuťami, takže nádielka môže získať zaujímavý farebný efekt.
Ktoré ovocie funguje najlepšie
Vyhnite sa druhom, ktoré sú veľmi šťavnaté. Na takom ovocí poleva jednoducho nedokáže dobre priľnúť.
V zimnom období sa najviac osvedčia druhy, ktoré si držia chuť aj mimo sezóny:
- pomaranče a mandarínky nakrájané na mesiačiky
- ananás zbavený tuhého stredu
- hrubšie kúsky banánu
- jesenné jablká či hrušky
- celé figy bez stopky
Ak chcete mať istotu, siahnite po sušenom ovocí – práca s ním je najjednoduchšia a výsledok je vždy pekný.
Príprava orechov
Do čokolády môžete ponoriť akékoľvek orechy. Len pozor na tenkú, jemne horkastú šupku, ktorú je lepšie odstrániť. Pomôže krátke sparenie vo vriacej vode a následné stiahnutie šupky prstami.
Postup obalovania
Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Tvrdšie ovocie napichnite na špáradlo, jemnejšie kúsky alebo orechy ponorte lyžičkou. Všetko ukladajte na papier na pečenie. Kým čokoláda ešte celkom nestuhne, môžete jednotlivé kúsky dozdobiť mletými orechmi, kokosom, ozdobnými cukríkmi či prúžkami inej polevy. Pre dospelých môžete pridať zaujímavý akcent – štipku chilli alebo niekoľko zrniek hrubej soli.
Karamelová klasika
Jablká v karameli sú obľúbenou jesennou aj zimnou pochúťkou. Karamel dodá ovociu sladkosť aj krásny lesklý povrch. Najlepšie je použiť menšie jablká, ktoré sa dobre namáčajú. Umyté a osušené jablká napichnite na špajdľu alebo drevené paličky.
Karamel pripravíte tak, že 400 g trstinového cukru spojíte s 200 ml vody. Môžete pridať aj trochu mletej škorice. Zmes priveďte k varu a asi 15 minút varte, kým nezíska zlatistú farbu. Toto množstvo postačí približne na šesť menších jabĺk. Ovocie buď ponorte celé do karamelu, alebo ho polejte lyžicou. Aj tu môžete pridať posýpku tesne pred stuhnutím.
Pri orechoch platí to isté, čo pri čokoláde, no pracovať treba rýchlo – karamel tuhne oveľa rýchlejšie. Ak stvrdne príliš, stačí ho znova jemne ohriať.
Jogurtová poleva na orechy aj niektoré druhy ovocia
Jogurtová poleva sa najlepšie spája s orechmi. Vlašské orechy či mandle v nej chutia výborne a po druhom namočení sa vytvorí hladká biela vrstva. Ovocie v jogurte je tiež lahodné, hoci v zime nemusí byť také výrazné. Najchutnejšie sú jahody – tento nápad sa preto oplatí odložiť na leto.
Rýchly spôsob pre zaneprázdnených
Ak sa vám nechce stáť pri namáčaní každý kúsok zvlášť, môžete si uľahčiť prácu. Do rozohriatej polevy (čokoládovej, karamelovej alebo jogurtovej) primiešajte nakrájané ovocie alebo orechy, hmotu rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte stuhnúť. Potom ju teplým nožom nakrájajte na malé štvorčeky.
Ako sladkosti skladovať
Aby sa jednotlivé kúsky nezlepili, vždy ich uložte do chladu. Môžete ich zabaliť jednotlivo do ozdobného alobalu alebo uložiť do prázdnej bonboniéry, ktorú polepíte mikulášskymi obrázkami. Vytvoríte tak pekné darčekové balenie, ktoré určite urobí radosť.
