Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Osie hniezda: nepečená klasika, ktorá zmizne zo stola ako prvá

Osie hniezda: nepečená klasika, ktorá zmizne zo stola ako prvá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Osie hniezda: nepečená klasika, ktorá zmizne zo stola ako prvá Foto: depositphotos.com
reklama:

Medzi sviatočnými sladkosťami majú svoje pevné miesto osie hniezda – drobné cukrovinky s vôňou rumu a orieškov, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.

Ich príprava je jednoduchá, no zároveň dosť efektná na to, aby sa každý rok tešili mimoriadnej obľube.

Nepečené cukrovinky lákajú hlavne rýchlou prípravou a tým, že ich zvládne aj úplný začiatočník. Osie hniezda (alebo včelie úle) sa väčšinou pripravujú krátko pred Vianocami, pretože nemajú dlhú trvanlivosť. Základ tvorí ochutené cesto – môže byť kakaové, orechové či kokosové – a typický maslový krém v strede.

Suroviny na cesto (1 dávka)

  • 160 g piškót
  • 60 g zmäknutého masla
  • 2–3 lyžice mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 70 g lieskových orieškov
  • rum podľa chuti
  • okrúhle piškóty na uzatvorenie hniezd

Krém

  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok (alebo pár kvapiek vaječného likéru)
  • rum podľa chuti

Postup prípravy

  1. Piškóty aj lieskovce pomelte najemno, aby vznikol základ cesta.
  2. Pridajte kakao a práškový cukor a všetko dobre premiešajte.
  3. Do sypkej zmesi pridajte maslo, trochu mlieka a rum – podľa toho, akú výraznú arómu máte radi. Miesite, kým nedostanete hladké a kompaktné cesto.
  4. Na krém vymiešajte maslo, práškový cukor, žĺtok alebo likér a opäť kvapku rumu. Výsledkom má byť jemná hladká plnka, ktorú si prelejte do cukrárskeho vrecka.
  5. Z cesta oddeľujte malé kúsky, tvarujte ich do bochníčkov a vtláčajte do formičky na osie hniezda.
  6. Dovnútra vytvoreného otvoru nastriekajte krém a spodok uzavrite piškótou. Následne hniezdo opatrne vyklepte z formičky.
  7. Hotové kúsky uložte do krabičky, pevne uzavrite a dajte chladiť.

Tip na záver

Ak máte radi kreatívne zdobenie, pokojne sa s nimi pohrajte – vrch môžete preliať čokoládou, posypať nasekanými orieškami alebo ozdobiť cukrárskymi dekoráciami. Vďaka vlastnej úprave bude každé hniezdo vyzerať originálne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.