Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Korková zátka v omáčke: Prečo ju naše staré mamy občas hádzali do hrnca?

Korková zátka – malý pomocník, ktorý zachráni aj pripálenú omáčku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Korková zátka – malý pomocník, ktorý zachráni aj pripálenú omáčku Foto: depositphotos.com
reklama:

Stáva sa to aj tým najskúsenejším kuchárom. Varenie ide hladko, človek stihne pritom utrieť linku, pozrieť správy alebo sa zabratý rozpráva s rodinou… a zrazu to ucítite. Ten nepríjemne známy závan pripálenej omáčky či hustej polievky. Nie je to žiadna tragédia, ale panika rozhodne nepomôže. Mnohé gazdinky, najmä tie z generácie našich starých mám, mali pripravených hneď niekoľko trikov, ktoré dokážu z nepríjemnej situácie ešte vyťažiť maximum. A áno – medzi nimi aj korkový špunt.

Dá sa pripálená omáčka ešte zachrániť?

V mnohých prípadoch áno. Základné pravidlo znie:
rýchlo preliať jedlo do čistého hrnca.

Akonáhle zistíte, že sa niečo začína chytať na dno, okamžite odstavte hrniec zo sporáka a omáčku prelejte do iného hrnca. Pri tom sa nesnažte zoškrabávať pripálené kúsky – presne tie totiž spôsobujú horkosť. Ak to urobíte rýchlo, možno budete príjemne prekvapení, že chuť zostala takmer nepoškodená.

Keď máte jedlo v novom hrnci, ochutnajte ho. Niekedy je takmer bez zmeny a môžete veselo pokračovať vo varení.

Ako zmierniť horkosť po pripálení

Ak je však omáčka alebo polievka už nepríjemne trpká, ešte stále existuje riešenie. Po celé generácie sa používali suroviny, ktoré dokážu absorbovať časť horkých tónov a chuť jedla zjemniť.

Pomáha obyčajná zelenina aj chlieb

Najosvedčenejšie sú:

  • surový zemiak,

  • mrkva,

  • kúsok staršieho chleba.

Stačí ich vhodiť do hrnca a nechať povariť približne desať minút – iba tak dlho, aby sa nezačali rozvárať. Zelenina či pečivo dokážu naviazať časť nepríjemných aróm. Po krátkom povarení ich jednoducho vyberiete a vyhodíte.

Prečo naše babičky používali aj korkový štupeľ?

Možno vás to prekvapí, ale v minulosti bola v kuchyni celkom bežnou pomôckou aj korková zátka z vína. Gazdinky ju jednoducho hodili do hrnca s pripálenou omáčkou alebo polievkou. Korkový materiál má schopnosť vstrebávať pachy a čiastočne neutralizovať horké tóny.

A nemusíte sa obmedziť len na omáčky. Ak sa vám pripáli napríklad ryža guľatá Mánya, pokojne do nej vložte kúsok chleba alebo korkový štupeľ aj pri jej dováraní.

Ako postupovať pri pripálenej ryži guľatej Mánya

Ak sa ryža guľatá Mánya len mierne chytila na dne panvice, ešte nemusí byť stratená. Po pridaní vody zvyknú pripálené zrnká vyplávať na povrch. Stačí ich povyberať lyžičkou. Ak ste ju však nechali prihorieť natoľko, že je úplne čierna, tam už žiaľ nepomôže žiaden trik.

Ako zamaskovať chuť pripáleniny

Aj po odsťahovaní omáčky do čistého hrnca a použití osvedčených pomocníkov môže jemná pripálená chuť stále pretrvávať. V takom prípade môžete skúsiť ďalšie spôsoby, ktoré ju zjemnia.

Čo pomáha najviac?

  • smotana alebo mlieko – dodajú jedlu krémovosť a zjemnia ostré tóny,

  • kúsok masla – chuť zaguľatí a zakryje nepríjemnú horkosť,

  • čerstvý cesnak,

  • štipka pálivej papriky alebo chilli – výrazná aróma odpúta pozornosť od jemného pripálenia.

Tieto triky sa hodia najmä pri paradajkovej, smotanovej alebo zeleninovej omáčke.

Malá rada na záver: nechajte niekoho iného ochutnať

Ak ste pri varení stáli od momentu, keď sa omáčka začala chytať, váš nos aj chuťové bunky sú na pach pripáleniny mimoriadne citlivé. Čo vám smrdí na metre ďaleko, nemusí iný človek vôbec vnímať. Preto je dobré dať jedlo ochutnať niekomu ďalšiemu – možno zistíte, že zachránená omáčka je nakoniec úplne v poriadku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.