Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Červená repa v kuchyni: polievky, nátierky aj ľahké dobroty

Červená repa v kuchyni: polievky, nátierky aj ľahké dobroty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Červená repa v kuchyni: polievky, nátierky aj ľahké dobroty Foto: depositphotos.com
reklama:

Na červenú repu sa často pozeráme ako na nenápadnú koreňovú zeleninu, ktorá toho veľa neponúka.

V skutočnosti je však až prekvapivo všestranná a dokáže oživiť jedálny lístok lepšie, než by ste čakali. Okrem toho je plná vitamínov a látok prospešných pre naše zdravie. Vybrali sme recepty, ktoré si dlhodobo získavajú najväčšiu pozornosť našich čitateľov.

Repa sa dá využiť takmer na nekonečno spôsobov – funguje v slaných jedlách, zaujme aj v dezertoch a viete ju pripravovať surovú, varenú či pečenú. Skvelá je aj naložená v sladkokyslom náleve, ktorý zvýrazní jej prirodzenú chuť.

Polievky z červenej repy

Teplá polievka dokáže zasýtiť aj povzbudiť, a tá repová je navyše bohatá na minerály a vlákninu. K najznámejším patrí boršč – sýta, charakteristicky sfarbená polievka, ktorá sa tradične dochucuje kyslou smotanou.

Tradičný ruský boršč 

Boršč je polievka, ktorá má v rôznych kútoch Európy množstvo podôb. Každá verzia chutí trochu inak, no základ – hovädzie mäso, kapusta a červená repa – zostáva rovnaký. Ruská varianta sa varí z hovädziny na kosti a tento podrobný postup umožní pripraviť si ju aj úplným začiatočníkom.

Ingrediencie na 6 porcií

  • 200 g kapusty
  • 200 g zemiakov
  • 500 g hovädzieho mäsa na kosti
  • 300 g červenej repy
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 100 g cibule
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 100 g mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup prípravy

1. Varíme hovädzí vývar

Do približne 2–2,5 litrového hrnca vložíme opláchnuté hovädzie mäso s kosťou a zalejeme ho studenou vodou. Po privedení k varu teplotu znížime a z hladiny dôkladne odoberieme penu. Osolíme a necháme ticho bublať približne 90 minút.

Asi štvrť hodiny pred koncom varenia vložíme bobkový list a celé čierne korenie.

2. Príprava mäsa

Keď je mäso uvarené, vyberieme ho, vývar precedíme a mäso rozoberieme na kúsky dlhé asi 2–3 cm. Môžeme ho aj nakrájať. Potom ho vrátime späť do hrnca.

3. Zemiaky a kapusta v polievke

Ošúpané zemiaky nakrájame na väčšie kocky a vložíme ich do vriaceho vývaru. Po opätovnom zovretí teplotu znížime a varíme približne 15 minút. Následne prisypeme nakrájanú kapustu a polievku necháme ďalej pomaly variť.

4. Zeleninový základ na panvici

Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu aj červenú repu nastrúhame. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu do zlatista. Potom pridáme mrkvu a krátko ju prepečieme. Nakoniec prisypeme repu a pokračujeme vo vyprážaní, aby zelenina pustila farbu aj chuť.

Z hrnca odoberieme približne dve naberačky vývaru, vlejeme ho do panvice, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zmes necháme dusiť, kým repa nezmäkne.

5. Spojenie polievky

Dusenej zelenine z panvice doprajeme presun späť do hrnca. Všetko spolu privedieme k varu, následne teplotu stiahneme a necháme ešte krátko prevariť – stačia dve minúty.

6. Dokončenie boršču

Do hotovej polievky pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Hrniec zakryjeme a odložíme bokom približne na 15 minút, aby sa chute prepojili.

Podávame

Boršč chutí výborne so lyžicou kyslej smotany a posypaný čerstvým kôprom či petržlenovou vňaťou.

Repa ako hlavné jedlo

Karbonátky z repy, moderné rastlinné burgre či rizoto tónované jej výraznou farbou – tieto pokrmy sú populárne najmä medzi milovníkmi modernej kuchyne. A neraz prekvapia aj tých, ktorí uprednostňujú mäso. Repa sa uplatní aj ako neobvyklá príloha, napríklad vo forme hranolčekov.

Nátierky z repy

Na rýchlu večeru či menšiu desiatu je nátierka ideálna. Repa do nej môže ísť surová, predvarená či upečená v alobale. Jej jemná, zemistá chuť dokáže z obyčajnej nátierky vytvoriť niečo, čo na čerstvom chlebe chutí tak dobre, že sa k tomu radi vrátite.

Marinovaná červená repa

Ak máte radi výraznejšie chute, marinovanie je skvelá voľba. Základ tvorí ocot, korenie a občas aj trocha medu. Niektoré marinády potrebujú čas, iné sú hotové za pár minút – záleží len na tom, čo preferujete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.