- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Pri akej teplote piecť linecké koláčiky? Najskôr si upečte skúšobnú dávku
Pri akej teplote piecť linecké koláčiky? Najskôr si upečte skúšobnú dávku
Linecké koláčiky patria medzi tie sviatočné chuťovky, bez ktorých si mnohí Vianoce ani nevedia predstaviť.
Maslové cesto sa spracúva ľahko, dá sa vykrajovať do nekonečného množstva tvarov a výborne sa kombinuje s rozličnými náplňami. Aj preto je tak mimoriadne obľúbené.
Keďže ide o veľmi jemné pečivo, stačí malá chyba v nastavení rúry a koláčiky sú rýchlo pripálené. Ideálny výsledok má len jemne zlatistý odtieň, pričom okraje môžu byť o fúz tmavšie. Ako teda docieliť, aby sa linecké upieklo presne tak, ako má?
Optimálna teplota na pečenie lineckého
Rúry môžu piecť odlišne, preto je najistejšie otestovať si pár kúskov ešte pred ostrým pečením:
- Teplovzdušnú rúru nastavíme približne na 160–165 °C.
- Elektrická rúra si zvyčajne vyžaduje 180 °C, pričom plech je vhodné vložiť do stredu rúry.
- Po dopečení koláčiky hneď presunieme z plechu na studený podklad. Ak by zostali na horúcom plechu, ďalej by sa zo spodnej strany zapekali.
Počas pečenia je dobré mať plech stále pod dohľadom. Vnútorné osvetlenie, ktoré majú dnešné rúry ako samozrejmosť, uľahčuje kontrolu farby a stavu cesta.
