Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo robiť, keď doma dozrievajú banány? Využijete ich celé – aj so šupkou

Čo robiť, keď doma dozrievajú banány? Využijete ich celé – aj so šupkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo robiť, keď doma dozrievajú banány? Využijete ich celé – aj so šupkou Foto: depositphotos.com
reklama:

Banány patria k ovociu, ktoré po prinesení domov rýchlo mení farbu aj chuť.

Pri izbovej teplote dozrievajú veľmi svižne, a preto ich do chladničky radšej neodkladáme – nízka teplota im neprospieva. Niekedy sa však stane, že ich nakúpime viac, než dokážeme zjesť. Ak sa na šupke začnú objavovať hnedé fliačiky, je najvyšší čas rozhodnúť sa, čo s nimi. Proces hnednutia sa potom zrýchľuje zo dňa na deň.

Ako banány spracovať, kým sú ešte pekné

  • Najjednoduchší spôsob je zjesť ich čerstvé alebo ich pridať do jedál či nápojov – hodia sa do sladkých dezertov, ale prekvapivo aj do niektorých slaných kombinácií.
  • Ak máte banány ešte svetlé a pevné, olúpte ich, pevne zabaľte a zamrazte. Keď budete mať chuť na niečo malé pod zub, stačí vytiahnuť polovicu mrazeného banánu a po krátkom povolení si ho vychutnať ako rýchly nanuk.
  • Pre krajšiu prezentáciu ich môžete rozrezať na dlhé polovice, do každej zapichnúť paličku a zamraziť ako klasický nanuk. Po vybraní z mrazničky ich môžete namáčať do jogurtu či čokolády a posypať orechmi – vyzerajú atraktívne a chutia ešte lepšie.

Mrazené dobroty bez námahy

  • Zmrazené banány sú vynikajúcim základom pre okamžitú domácu zmrzlinu. Po krátkom povolení ich nakrájajte na kolieska a rozmixujte s mäkkým ovocím (napríklad jahodami či kiwi), s kakaom, orechmi alebo trebárs Nutellou. Výsledok je potrebné podávať okamžite.
  • Mrazené kúsky banánu sa výborne hodia aj do smotanových, jogurtových či pudingových zmrzlín, ktoré pripravujete doma.
  • Pokojne ich použite aj do smoothie – po rozmixovaní vytvoria jemnú, hustú konzistenciu bez potreby pridávať veľa sladidla.
  • Zrelý banán môžete roztlačiť na banánové pyré, naplniť ním formičky na ľad alebo nanuky a zamraziť. Vznikne praktická zásoba na rýchle použitie.
  • Veľmi mäkké banány sú ideálne do koláčov či banánových chlebíčkov. Tieto sladké „banana breads“ sú v USA také populárne, že majú dokonca vlastný sviatok – 23. februára.
  • Svetlé banány zas poslúžia ako súčasť krémových náplní – od Krtkovej torty až po rôzne koláče so želatínou alebo pudingovým povrchom.

Nápoje a ďalšie využitie

  • Z banánov si môžete uvariť aj domáci džús. Ak ich zmiešate s jablkami, nápoj bude lacnejší, no chuť banánov zostane dominantná.
  • Vďaka svojej konzistencii sú banány skvelým základom pre lívance či palacinky bez múky – držia tvar a sú prirodzene sladké.
  • Banány so škvrnkami na šupke sú ideálne na sušenie. Po správnom usušení vzniknú tvrdšie, sladké kúsky, vhodné na zdravé maškrtenie alebo ako doplnok do kaší a jogurtov.
  • Veľmi zaujímavá je aj kombinácia banánov s marhuľami – spolu vytvoria prekvapivo lahodnú marmeládu.

Praktické rady na záver

  • Aby olúpané banány rýchlo nezhnedli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  • Po pikantnom jedle skúste ako dezert podať banán – zjemní ostrú dochuť predchádzajúceho chodu.
  • Rozmačkaný banán môžete zakomponovať aj do domácej pleťovej masky. Dodá pleti vláčnosť aj jemný lesk.
  • Šupku nevyhadzujte – výborne vyleští listy izbových rastlín, ktoré sa po pretrení krásne lesknú.
  • Voda, v ktorej boli namočené banánové šupky, sa môže použiť ako výživa pre rastliny.
  • A napokon: šupka z banánu dokáže dokonca vyčistiť zašpinené topánky. Po pretrení ich už len doleštíte handričkou.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.