Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kokosové guľôčky: rýchla sladkosť, ktorú si každý prispôsobí podľa chuti

Kokosové guľôčky: rýchla sladkosť, ktorú si každý prispôsobí podľa chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kokosové guľôčky: rýchla sladkosť, ktorú si každý prispôsobí podľa chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte jednoduché nepečené vianočné sladkosti, kokosové guľôčky patria medzi tie, ktoré zvládnete pripraviť aj v časovej tiesni.

Stačí pár surovín a za chvíľu máte hotové malé dobroty, po ktorých sa na stole len tak zapráši. Mnohí ich dokonca považujú za svoje najobľúbenejšie sviatočné maškrty.

Základ hmoty tvoria mleté piškóty, no tento recept je veľmi flexibilný. Kto chce, môže použiť aj sušienky typu Lotus, prípadne namleté mandle či vlašské orechy. Ak túžite po výraznejšej chuti, pridajte aj trochu namočeného sušeného ovocia – hmotu príjemne zjemní a osvieži.

Prečo sa po kokosových guľôčkach len zapráši

Deti ich milujú a väčšinou sa po nich vrhnú ešte skôr, než stihnú poriadne vychladiť. A úprimne – ani dospelí za nimi veľmi nezaostávajú.

Ako si pripraviť domáce kokosové guľôčky

Na jednu základnú dávku budete potrebovať:

  • 140 g mletých piškótov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžicu kakaa
  • 1–2 lyžice rumu
  • 1 lyžicu džemu
  • strúhaný kokos
  • voliteľne višne alebo lieskovce do stredu guľôčok

Postup pripravy:

  1. Piškóty aj orechy najskôr rozmixujte alebo pomelte – ide to rýchlo a bez komplikácií.
  2. K suchým surovinám postupne pridajte cukor, kakao, maslo, rum a džem. Všetko dobre spojte, aby vznikla jednotná hmota.
  3. Niektoré kuchárky odporúčajú mierne znížiť množstvo cukru alebo do cesta pridať trocha obľúbeného likéru či burizónov – fantázii sa tu medze nekladú.
  4. Prisypte kokos a vypracujte hmotu tak, aby držala tvar. Po chvíli sama mierne zhustne, takže sa s ňou bude lepšie pracovať.
  5. Tvarujte guľôčky. Môžu zostať prázdne, ale ak dovnútra pridáte višňu či lieskový oriešok, chutia ešte zaujímavejšie.
  6. Každú hotovú guľôčku obaľte v kokose a uložte na podnos alebo do krabičky. Potom ich presuňte na chladné miesto.

Obmena: kokosové guľôčky s vaječným likérom

Nepečené cukrovinky majú tú výhodu, že ich môžete ochutnávať počas prípravy a dolaďovať podľa vlastného vkusu. Tento typ sladkostí priam vyzýva na experimenty – môžete pridať rozlámané kúsky iného vianočného pečiva, zmeniť druh alkoholu či pridať rôzne orechy. Možností je množstvo a výsledok je takmer vždy skvelý.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.