Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie vianočné koláče našich starých mám: Lacné dobroty, na ktoré sa neprávom zabudlo

Vianočné pečivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočné pečivo Foto: depositphotos.com
reklama:

Každé Vianoce máme istotu, že na stole nesmú chýbať klasiky ako vanilkové rožky či linecké pečivo. No naši predkovia piekli oveľa pestrejšiu škálu dobrôt, z ktorých mnohé už takmer upadli do zabudnutia. A pritom ide o jednoduché, lacné a mimoriadne chutné recepty, ktoré dokážu spríjemniť sviatočnú náladu rovnako ako známe moderné verzie.

Možno ste už počuli o Masarykových koláčikoch alebo o plnených mušličkách, ktoré sa kedysi familiárne volali „žabie huby“. Tieto recepty sú prekvapujúco nenáročné, pritom chuťovo výnimočné a vďaka svojej podobe zaujmú aj tých najmenších. Ak chcete tento rok v rodine zabodovať niečím originálnym, siahnite po týchto starých pokladoch.

Plnené mušličky – „žabie huby“, ako ich piekli naše prababičky

Tento recept patrí k tým, ktoré sa kedysi objavovali takmer v každej domácnosti. Dnes ho však pozná už iba málokto. A pritom je to jedno z najjemnejších sviatočných pečív.

Ako na to?

Zmiešajte:

  • 280 g hladkej múky

  • 250 g masla

  • 1 vajce

Vypracujte hladké maslové cesto a nechajte ho cez noc odpočívať v chladničke. Až na druhý deň ho rozvaľkajte na veľmi tenký plát (asi 2 mm) a vykrojte malé kolieska.

Orechová náplň

Do stredu každého kolieska príde lyžička plnky z:

  • 100 g mletých vlašských orechov

  • 100 g práškového cukru

  • štipky citrónovej kôry

  • lyžice rumu

Koliesko prehnite na polovicu, okraje jemne pritlačte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečú sa krátko — na 170 °C približne 10 minút.

Keď cukrovinky trochu vychladnú, ešte teplé ich obaľte vo vanilkovom cukre. Vonku chrumkavé, vo vnútri mäkučké — čistá nostalgia.

Masarykove koláčiky – chrumkavá klasika

Masarykove pečivo patrilo v minulosti medzi ozajstné sviatočné špeciality. Sú jednoduché, ale mimoriadne efektné na pohľad, pretože po nakrájaní vytvárajú krásnu mozaiku z orechov.

Budete potrebovať:

  • 180 g vlašských orechov

  • 300 g hladkej múky

  • 200 g masla

  • 100 g kryštálového cukru

  • 1 lyžicu kakaa

  • 1 žĺtok

Orechy najskôr namočte na dve hodiny do studenej vody, potom ich nahrubo nasekajte. Spolu s ostatnými ingredienciami vypracujte hutné cesto, ktoré rozdelíte na štyri valčeky. Tie nechajte v chladničke alebo mrazničke úplne stuhnúť.

Následne už len stačí valčeky nakrájať na tenké plátky a piecť ich asi 8 minút pri 180 °C. Po upečení sa postupuje rovnako ako pri mušličkách — ešte teplé kúsky sa obaľujú vo vanilkovom cukre.

Koláčiky z masti s marmeládou – mäkučké a voňavé

Tento recept je dôkazom, že chutné sviatočné pečivo nemusí byť drahé. Náklady sú minimálne a chuť pripomína tradičné domáce pečenie našich starých mám.

Čo potrebujete:

  • 170 g hladkej múky

  • 60 g kakaa

  • 150 g bravčovej masti

  • 150 g práškového cukru

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho do druhého dňa odpočívať v chlade. Z cesta potom tvarujte malé guľôčky, ktoré ukladáte na plech.

Do stredu každej guľôčky urobte vareškou jamku a pečte pri 170 °C približne 10 minút. Po vychladnutí sa jamky naplnia obľúbeným džemom — výborná je najmä marhuľová alebo ríbezľová marmeláda.

Sacherove mini koláčiky – sviatočná elegancia

Ak máte radi Sacherovu tortu, tieto malé verzie vám budú chutiť rovnako. Pečú sa rýchlo a vyzerajú veľmi honosne.

Recept:

  • 420 g hladkej múky

  • 140 g práškového cukru

  • 280 g masla

  • 4 žĺtky

  • kakao, vanilka, citrónová kôra

Z prísad vypracujte cesto a nechajte ho odležať cez noc. Na druhý deň ho rozvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary. Polovica kúskov by mala mať v strede otvor.

Pečú sa len krátko — pri 170 °C okolo 8 minút. Po vychladnutí sa spájajú džemom a nakoniec sa potierajú čokoládovou polevou. Výsledok pôsobí ako malé luxusné zákusky.

Chrumkavé perníčky – voňavá tradícia

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí obľubujú výrazné korenisté chute.

Príprava cesta:

  1. V hrnci zohrejte 250 g medu a 150 g cukru, kým sa úplne nerozpustí.

  2. Pridajte lyžicu mletého badyánu, lyžicu škorice a štipku mletého klinčeka.

  3. Do aromatickej zmesi primiešajte 500 g múky a 2 vajcia.

Cesto nechajte odpočinúť, potom ho rozvaľkajte, vykrajujte a pečte pri 180 °C dozlatista. Perníčky sú po upečení chrumkavé a krásne voňajú celú kuchyňu.

Psie ňufáky – lacná pochúťka, ktorú dnes už takmer nikto nepozná

Tento recept kedysi patril medzi najčastejšie pripravované lacné sviatočné pečivo. Dnes ho však pozná len pár ľudí, hoci jeho výroba je rýchla a výsledok prekvapivo chutný.

Recept je jednoduchý: základ tvorí maslové cesto, z ktorého sa tvarujú malé podlhovasté kúsky pripomínajúce „psí ňufák“. Po upečení sa zvyknú jemne obaliť v cukre a skladujú sa podobne ako ostatné suchšie sviatočné koláčiky.

Staré recepty sú poklad

Ak chcete túto zimu prekvapiť rodinu niečím iným, než sú bežne pečené vianočné koláče, skúste niektorý z týchto dávno zabudnutých receptov. Sú jednoduché, finančne nenáročné a zároveň pripomínajú časy, keď sa pieklo pomaly, s láskou a v spoločnosti celej rodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.