- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Mini laskonky s jemným čokoládovým krémom
Mini laskonky s jemným čokoládovým krémom
Drobné kúsky, ktoré zmiznú skôr, než si uvedomíte, že ste začali ochutnávať.
Výsledné množstvo: okolo 40 laskoniek
Suroviny
Bezé korpusy
- 3 bielky
- 150 g trstinového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
Krém
- polovica balenia kakaového pudingu
- 200 ml mlieka
- 100 g horkej čokolády (80 %)
- 120 g masla
- hrsť drvených kakaových bôbov
Ako postupovať
1. Kým začnete
Ak chcete mať laskonky rovnako veľké, je dobré si to uľahčiť. Kto nevlastní silikónovú podložku s vyznačenými kruhmi, môže si ich jednoducho načrtnúť ceruzkou na papier na pečenie.
Takáto podložka sa však nestratí – dá sa používať opakovane a stojí približne 200 Kč v domácich potrebách či online. Ak radi pečiete, je to investícia, ktorá sa zíde.
2. Príprava snehu
Zapnite rúru na 120 °C.
Bielky aj cukry nechajte v izbovej teplote – so studenými surovinami sa pracuje horšie.
Bielky spolu s polovicou trstinového cukru začnite šľahať nad parou. Trvá to asi tak dlho, ako roztopenie cukru, výsledkom má byť pevná, lesklá pena. Po odstavení z pary postupne zašľahajte aj zvyšok cukru a nakoniec zapracujte práškový cukor.
3. Tvarovanie a sušenie
Sneh preložte do cukrárskeho vrecka a vytláčajte malé oválne “pusinky”. Ideálna veľkosť je približne 2–3 cm.
Z uvedeného množstva získate dva plechy.
Bezé sa neskôr nepečie v pravom zmysle slova, skôr suší. Trvá to okolo 40 minút. Po vytiahnutí ho nechajte úplne vychladnúť – inak sa môže lámať.
4. Krém
Medzitým uvarte z polovice pudingového prášku a 200 ml mlieka hustý puding. Pri chladnutí ho občas premiešajte, prípadne prekryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožička.
5. Dokončenie krému
Rozpustite čokoládu, vmiešajte do nej maslo a túto hladkú zmes pomaly zašľahajte do vychladnutého pudingu. Krém má byť nadýchaný a jemný.
Ak máte doma kakaové bôby, pridajte ich až na koniec – krásne zavoňajú a krému dodajú príjemnú štruktúru.
6. Zostavenie laskoniek
Krém naplňte do zdobiaceho vrecka.
Polovicu vychladnutých korpusov položte rovnou stranou nahor a naneste na ne porciu krému. Priklopte druhým dielikom.
A tým je hotovo! Laskonky sa môžu jesť okamžite – nepotrebujú žiadny čas na odležanie.
