- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Babičkine vianočné cukrovinky zo strojčeka: z jedného cesta zvládnete aj 7 rôznych druhov
Babičkine vianočné cukrovinky zo strojčeka: z jedného cesta zvládnete aj 7 rôznych druhov
Ak ešte nemáte napečené a nechcete tráviť v kuchyni celé dni, tento babičkin postup vám výrazne uľahčí prípravu. Z jediného univerzálneho cesta dokážete rýchlo vytvoriť viacero druhov vianočných koláčov. Budú sa líšiť tvarom, chuťou aj spôsobom zdobenia, no základ zostáva rovnaký. Výsledkom je pestrý tanier koláčov, ktorý pôsobí bohato a sviatočne.
Veľkou pomocou je kovový strojček na cesto, vďaka ktorému koláče ľahko vytvarujete bez zdĺhavého vaľkania a vykrajovania. Stačí zmeniť nástavec, pridať jednu surovinu navyše alebo použiť inú polevu – a z jedného cesta vznikne hneď niekoľko rôznych druhov.
Základné univerzálne cesto na vianočné koláče
Toto cesto je jemné, dobre sa spracováva a po upečení ostáva krehké.
Suroviny:
-
300 g hladkej múky
-
80 g práškového cukru
-
200 g zmäknutého masla
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 vajce
Všetky suroviny dôkladne spojte a vypracujte hladké, vláčne cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Odležané cesto sa lepšie tvaruje a počas pečenia drží tvar.
Klasické strojčekové vianočné koláče
Cesto vložte do strojčeka s vybraným nadstavcom a vytláčajte ho priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C dozlatista, zvyčajne 8 až 10 minút podľa hrúbky.
Po upečení môžete koláče:
-
zlepovať marhuľovým alebo ríbezľovým džemom,
-
alebo ich ešte teplé obaľovať v práškovom cukre.
Kokosové banániky
Kokos patrí medzi klasické vianočné chute, preto by nemal chýbať aspoň v jednom druhu koláčov. Zo základného cesta vytlačte dlhšie pásiky, nakrájajte ich na menšie kúsky a upečte.
Po vychladnutí každý kúsok:
-
namočte do roztopenej čokolády približne do polovice,
-
následne obaľte v strúhanom kokose.
Vzniknú efektné a veľmi obľúbené banániky, ktoré sa rýchlo zjedia.
Vanilkové podkovy
Do základného cesta pridajte dva balíčky vanilkového pudingu v prášku. Cesto bude jemnejšie a aromatickejšie.
Pretlačené tyčinky jemne ohnite do tvaru podkovy a pečte pri 180 °C približne 10 minút. Po vychladnutí namáčajte konce do čokolády. Ak sú kúsky tenšie, môžete ich aj zlepiť obľúbeným džemom.
Kakaové koláče máčané v čokoláde
Milovníci kakaových chutí si prídu na svoje pri tomto variante. Do základného cesta pridajte 80 g kakaa a dôkladne ho zapracujte.
Cesto vytláčajte do kratších tyčiniek a pečte ich pri 180 °C asi 6 až 7 minút. Po vychladnutí ich namáčajte najlepšie do bielej čokolády, ktorá chuťovo krásne kontrastuje s kakaovým cestom.
Tyčinky s džemom a čokoládovou polevou
Do cesta môžete opäť pridať vanilkový puding. Po upečení tyčinky zlepte džemom, ideálne kyselkavejším, a celé ich namočte do roztopenej čokolády. Tento druh pôsobí veľmi slávnostne a hodí sa aj ako jedlý darček.
Nekonečné možnosti tvarov a náplní
Z jedného univerzálneho cesta si môžete vytvoriť presne toľko druhov vianočných koláčov, koľko len chcete:
-
rôzne tvary zo strojčeka,
-
zlepovanie marhuľovým, jahodovým, čerešňovým džemom alebo slivkovým lekvárom,
-
čokoládové polevy – horká, mliečna aj biela,
-
zdobenie orechmi, kokosom alebo cukrárskymi ozdobami.
Stačí malá obmena a vznikne úplne nový druh. Jedno cesto, veľa chutí a minimum práce – presne tak, ako to robievali naše staré mamy.
